Infofinanciar > Lumea la zi > Grecia cumpără lansatoare de rachete din Israel! Ce reprezintă echipamentele Spike și de ce sunt atât de căutate
Lumea la zi

Grecia cumpără lansatoare de rachete din Israel! Ce reprezintă echipamentele Spike și de ce sunt atât de căutate

rachete antitanc spike
Sursa foto: DefenseRomania.ro

Ministrul Apărării israelian, Avigdor Lieberman, a anunțat că Republica Elenă a semnat un acord cu Israelul, luni pe data de 10 aprilie 2023, care prevede vânzarea de rachete antitanc Spike, în schimbul sumei de 1,44 de miliarde de șekeli (400 de milioane de dolari).  

Spike este o rachetă antitanc ghidată, folosită de multe țări din Uniunea Europeană (UE) și NATO, produsă de compania israeliană de stat Rafael. 

Acest acord consolidează legăturile dintre cele două țări 

„Rachetele Spike vor consolida portofoliul de instrumente operaționale al armatei grecești și ne așteptăm la o nouă extindere prin colaborări strategice în viitorul apropiat”, a declarat directorul general al Rafael, Yoav Har-Even. 

„Acest proiect se adaugă unei serii de acorduri între Statul Israel şi Republica Elenă şi accentuează parteneriatul solid între ţările noastre şi între sistemele noastre de apărare, precum şi angajamentul nostru comun față de asigurarea stabilității regionale”, a spus ministrul Apărării israelian Yoav Gallant. Săptămâna trecută, Israelul și Rafael au declarat că vor furniza Finlandei sistemul avansat de apărare aeriană David’s Sling, după ce aceasta s-a alăturat oficial Organizației Tratatului Atlanticului de Nord la 4 aprilie. 

Rachetele antitanc Spike permit o distanță de angajare între 200 și 4.000 de metri iar viteza cu care proiectilul se deplasează poate ajunge la 180 de metrii pe secundă. De asemenea, rachetele antitanc au moduri de observare de tragere pe timp de zi și pe timp de noapte, care funcționează și în condiții meteo nefavorabile. 

Beneficiile aduse de aderarea Finlandei la NATO 

Finlanda va primi sistemul de apărare conceput pentru a intercepta rachete balistice și de croazieră în cadrul unui contract de 316 milioane de euro (345 milioane de dolari). Acesta mai necesită încă aprobarea Statelor Unite, care sunt implicate în dezvoltarea sistemului.  Aderarea Finlandei, care pune capăt la șapte decenii de nealiniere militară, dublează aproximativ lungimea frontierei pe care NATO o împarte cu Rusia și îi consolidează flancul estic, în timp ce războiul din Ucraina continuă fără să se întrevadă o rezolvare. De asemenea, a atras o amenințare din partea Moscovei cu contramăsuri. 

Finlanda a declarat că acordul cu Israelul îi va spori semnificativ capacitățile, iar Israelul l-a numit un „salt cuantic” în colaborarea în domeniul apărării între cele două țări, potrivit Reuters. 

Compania israeliană Rafael a realizat o prezentare pe website-ul său potrivit căreia este unul dintre pionierii în găsirea de soluții ce privesc apărarea și securitatea, inclusiv securitatea cibernetică, a aerului, solului, apei și a spațiului.   Inovațiile sale se bazează pe experiența operațională extinsă și pe înțelegerea nevoilor care pot apărea în luptă. Acestea permit dezvoltarea rapidă de soluții eficiente pentru provocările complexe pentru apărare și securitate.