Infofinanciar > Lumea la zi > POLITICO: Un înalt oficial rus spune că politicienii britanici sunt acum o țintă militară
Lumea la zi

POLITICO: Un înalt oficial rus spune că politicienii britanici sunt acum o țintă militară

Dmitri Medvedev, Sursă foto: CNN
Sursă foto: CNN

Politicienii britanici sunt acum o țintă militară legitimă pentru Moscova, a declarat un oficial rus de rang înalt, după ce ministrul britanic de Externe James Cleverly a susținut că Ucraina are dreptul de a folosi forța în interiorul granițelor rusești. 

Vorbind marți în Estonia, Cleverly a declarat că Ucraina „are dreptul” de a proiecta forța „dincolo de propriile granițe” ca parte a autoapărării sale, în urma unei serii de atacuri cu drone care au lovit cele mai bogate cartiere ale Moscovei.  

Ministrul britanic a susținut că loviturile Kievului în interiorul Rusiei ar „submina” capacitatea Kremlinului de a-și continua războiul în Ucraina, care a negat oficial responsabilitatea pentru atac. 

Rusia reacționează dur 

Dmitri Medvedev, fost președinte rus și vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a ripostat miercuri, susținând că Marea Britanie „conduce de facto un război nedeclarat împotriva Rusiei”, furnizând Ucrainei ajutor militar și specialiști. 

„Așa stând lucrurile, oricare dintre funcționarii săi publici, fie militari, fie civili, care facilitează războiul, poate fi considerat o țintă militară legitimă”, a scris el pe Twitter. 

Medvedev, care face în mod regulat remarci tranșante despre războiul din Ucraina și a cerut uciderea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a avertizat: „Oficialii nătângi ai Marii Britanii, dușmanul nostru etern, ar trebui să-și amintească faptul că, în cadrul dreptului internațional universal acceptat care reglementează războiul modern, inclusiv Convențiile de la Haga și de la Geneva cu protocoalele lor adiționale, statul lor poate fi calificat, de asemenea, ca fiind în război”. 

Între timp, remarcile lui Cleverly par să fie în contradicție cu poziția SUA. Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat marți, în cadrul unui briefing, că SUA încă adună informații despre rapoartele privind dronele care au lovit la Moscova. „Nu susținem atacurile în interiorul Rusiei. Asta este tot. Punct”, a spus ea. 

Atacurile cu drone din Moscova 

Ministerul rus al Apărării a afirmat marți, într-un comunicat, că a interceptat opt drone în cadrul unui „atac terorist” al Ucrainei, deși Kievul a negat implicarea sa, iar canalele Telegram în limba rusă au vorbit inițial de 25 de drone. 

Deși nu este complet neașteptat – regiunile rusești care se învecinează cu Ucraina, cum ar fi Belgorod, suferă aproape zilnic atacuri, iar un incident de la începutul lunii mai, în care două drone au zburat pe complexul Kremlinului, a pregătit terenul pentru incursiuni ulterioare – raidul dronelor marchează un moment de referință, fiind cel mai mare atac împotriva Moscovei de la începutul războiului.  

Dmitri Oreshkin, un analist politic independent, a declarat că acesta a anunțat sfârșitul unei faze de mulțumire, în care rușii acceptă războiul ca pe ceva ce nu le amenință propria viață.  

„Războiul pătrunde în mintea oamenilor și se forțează să se vorbească despre el. Acesta este un semn rău pentru Putin”, a declarat el pentru Dozhd. „Nu este atât de mult o lovitură asupra Moscovei, cât o lovitură asupra minții rușilor”.  

Elita de la Kremlin va lua probabil o notă deosebită: dronele au căzut aproape de zonele bogate din vestul Moscovei, unde aceștia locuiesc în case luxoase în spatele unor garduri înalte. О dronă s-a prăbușit la sol la mai puțin de 10 kilometri de reședința Novo-Ogaryovo a lui Putin, potrivit POLITICO.

Acest lucru i-a determinat pe unii, precum fostul consilier al Kremlinului Serghei Markov, să concluzioneze că valul de drone a fost de fapt un atac asupra președintelui, chiar dacă ministerul rus de externe l-a calificat drept „vizând exclusiv populația civilă cu scopul de a răspândi panica”.  

În afară de rezidenții clădirilor afectate, singurii cetățeni ruși care au fost serios incomodați păreau să fie cei care se aflau la volan, în special șoferii de taxi, deoarece unele artere importante sunt închise temporar, iar prezența poliției rutiere a fost aparent mai intensă de la atac.