Infofinanciar > Lumea la zi > Probleme cu combustibilul pentru Putin! Cum epuizează Ucraina motorina și benzina din Rusia
Lumea la zi

Probleme cu combustibilul pentru Putin! Cum epuizează Ucraina motorina și benzina din Rusia

benzină petrol Ucraina (sursă foto: universul.net)
sursa foto arhiva companiei

Ucraina distruge rafinăriile de petrol din interiorul Rusiei, reducând aprovizionarea Moscovei și făcând ca prețurile locale să crească vertiginos.
Un val de atacuri cu drone ucrainene asupra rafinăriilor de petrol din interiorul Rusiei a făcut ca Kremlinul să se grăbească să își apere propriul teritoriu în timp ce continuă să ducă un război împotriva vecinului său. Dar atacurile au reușit și ceea ce este de neconceput – lăsând cel mai mare petro-stat din lume să rămână fără petrol.

Prețurile la motorină pentru consumatorii ruși au explodat

Prețurile la motorină pentru consumatorii ruși au explodat, crescând cu aproape 10 procente numai în ultima săptămână, potrivit cifrelor guvernului. Costurile benzinei au atins, de asemenea, cel mai ridicat nivel din ultimele șase luni, cu peste 20 de procente de la începutul anului, pe măsură ce oferta se restrânge și tot mai multe instalații sunt forțate să suspende producția.

Miercurea trecută, două instalații de depozitare a carburanților deținute de gigantul energetic rus Rosneft, la aproximativ 500 de kilometri de granița cu Ucraina, au fost grav avariate de drone, combustibilul ieșind în fum. Mai mult de o duzină de rafinării din nouă regiuni rusești au fost lovite în mod similar în acest an, iar oficialii de la Kiev au declarat că industria este o țintă de război legitimă.

„Este ca un țânțar – când nu-l poți găsi, nu-l poți ucide și continuă să revină noapte de noapte, vei fi epuizat”, a declarat Philip Ingram, fost ofițer al serviciilor de informații militare britanice și planificator NATO. „Este o modalitate foarte bună de a elimina presiunea de pe linia frontului”.

Drept urmare, Moscova și-a redus exporturile de combustibil la minime aproape istorice, transportând puțin peste 712.000 de tone de motorină și motorină săptămâna trecută, față de peste 844.000 în aceeași săptămână din 2023.
Este o problemă atât politică, cât și militară pentru Moscova. Pe lângă faptul că este esențial pentru efortul de război al Rusiei, combustibilul ieftin este o parte esențială a ofertei președintelui Vladimir Putin către public, un antidot pentru salariile în urmă și o rublă slabă.

Strategie câștigătoare?

Tendința pare să rămână aici pentru viitorul apropiat.

Vorbind pentru presa locală în această săptămână, Igor Iușkov, analist la Fondul Național de Securitate Energetică al Rusiei, a declarat că este puțin probabil ca prețurile să scadă în curând – iar țara ar putea chiar să fie nevoită să importe benzină din rezervele stocate în Belarusul vecin.
Anul trecut, Moscova a fost nevoită să impună o interdicție asupra exporturilor de benzină și motorină ca urmare a penuriei de pe piața internă, unde reglementările au menținut în mod istoric prețurile scăzute pentru a liniști automobiliștii și pentru a stimula în mod artificial sectorul său agricol.

Cu toate acestea, în condițiile în care combustibilul avea prețuri mai mari la nivel internațional, intermediarii au profitat de pe urma vânzării în străinătate a benzinei ieftine care era destinată utilizării în Rusia, creând o piață neagră în plină expansiune. Moscova a relaxat interdicția în noiembrie, dar a fost nevoită să o reintroducă în martie din cauza grevelor din Ucraina.

Ucraina și restul lumii

În timp ce majoritatea țărilor occidentale au încetat să mai importe combustibil rusesc rafinat, cum ar fi benzina și motorina, Emiratele Arabe Unite, împreună cu o mână de națiuni din America de Sud și Africa de Nord, au continuat să îl cumpere, fie pentru a profita de prețurile scăzute, fie pentru a-l reexporta. Acum, Moscova va trebui să aleagă între a maximiza fluxul de numerar care îi umple cufărul de război sau a se asigura că soldații și civilii săi își pot umple rezervoarele.

„Sancțiunile „fizice” ale Ucrainei le pot accelera pe cele reale”, a declarat Maria Shagina, expert în economia rusă la Institutul Internațional pentru Studii Strategice. „Kievul a descoperit vulnerabilitatea tehnologică a Moscovei, iar atacurile cu drone ucrainene asupra rafinăriilor rusești accelerează impactul sancțiunilor occidentale, care au făcut ca aceste rafinării să se lupte deja să înlocuiască echipamentele, piesele de schimb și software-ul occidental.”

Cu toate acestea, eforturile Ucrainei de a sugruma fluxul de combustibil și fonduri pe care Kremlinul le folosește pentru a dezlănțui moartea și distrugerea au determinat avertismente din partea Statelor Unite, înalți oficiali, precum secretarul apărării Lloyd Austin, avertizând public împotriva loviturilor, de teamă că ar putea bulversa piața globală a energiei. Între timp, Moscova a vizat în mod activ infrastructura ucraineană, distrugând rețeaua electrică a țării și aruncând milioane de oameni în întuneric.

În ciuda avertismentelor, Kievul a promis că va face tot ce poate pentru a submina capacitatea Rusiei de a purta un război.

Loviturile „au un efect, deoarece distrug infrastructura petrolieră și alte infrastructuri naționale critice”, a declarat Ingram, fost ofițer al serviciilor secrete militare britanice.

Strategia, a prezis el, „va fi studiată în academiile de pregătire a ofițerilor în deceniile următoare”, potrivit POLITICO.