Infofinanciar > Lumea la zi > Conflictul din Orientul Mijlociu escaladează! Iran, atac cu sute de drone asupra Israelului
Lumea la zi

Conflictul din Orientul Mijlociu escaladează! Iran, atac cu sute de drone asupra Israelului

Israel Iran (sursă foto: Dailybusiness)
sursa foto arhiva

Iranul a lansat drone explozive și a tras rachete asupra Israelului sâmbătă noapte. În primul său atac direct asupra teritoriului israelian. Un atac de represalii care a ridicat amenințarea unui conflict regional mai amplu, în timp ce SUA au promis un sprijin „de fier” pentru Israel. Sirenele au răsunat, iar oamenii din Israel au auzit sunete grele și bubuituri îndepărtate. De la ceea ce presa locală a numit interceptări aeriene ale dronelor explozive. Autoritățile au declarat că o fetiță de 7 ani a fost grav rănită.

Președintele american Joe Biden, care a vorbit la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, a declarat că va convoca duminică o reuniune a liderilor din G7. Pentru a coordona un răspuns diplomatic la ceea ce a numit atacul nerușinat al Iranului.

Iran, atac cu sute de drone asupra Israelului

O publicație a citat un oficial de rang înalt de la Casa Albă. Potrivit căruia Biden i-a spus, de asemenea, lui Netanyahu că SUA se va opune oricărui contraatac israelian împotriva Iranului. După șase luni de război israeliano-hamasian în Gaza și pe fondul riscurilor tot mai mari de declanșare a unui război regional mai mare.

Consiliul de Securitate al ONU urma să se reunească duminică. După ce Israelul i-a cerut să condamne atacul Iranului și să desemneze Corpul Gardienilor Revoluției iraniene drept organizație teroristă, potrivit unui program publicat sâmbătă târziu. Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că Iranul a lansat zeci de rachete sol-sol asupra Israelului. Cele mai multe dintre ele fiind interceptate în afara granițelor israeliene. Acestea au inclus peste 10 rachete de croazieră, a precizat el.

Israelul va răspunde la atacul cu drone

Salba iraniană de peste 200 de drone și rachete a provocat pagube ușoare la o instalație militară israeliană, a precizat Hagari. Armata israeliană a declarat ulterior că nu a sfătuit niciun rezident să se pregătească, să se adăpostească. Această revizuire a unei alerte anterioare părea să semnaleze sfârșitul amenințării. Postul de televiziune israelian Channel 12 a citat un oficial israelian are a declarat că va exista un „răspuns semnificativ” la acest atac.

Iranul a promis represalii pentru ceea ce a numit o lovitură israeliană asupra consulatului său din Damasc la 1 aprilie. Care a ucis șapte ofițeri ai Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice, inclusiv doi comandanți de rang înalt. Teheranul a declarat că lovitura sa a fost o pedeapsă pentru „crimele israeliene”. Israelul nu a confirmat și nici nu a negat responsabilitatea pentru atacul asupra consulatului.

„În cazul în care regimul israelian va face o altă greșeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever”, a declarat misiunea iraniană la Națiunile Unite. Avertizând SUA să „stea departe”. Cu toate acestea, aceasta a mai spus că Iranul „consideră acum că problema este încheiată”.

Reacția SUA

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că America nu a căutat un conflict cu Iranul. Dar nu va ezita să acționeze pentru a proteja forțele americane și a sprijini apărarea Israelului. Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a condamnat atacul Iranului. Declarându-se „profund alarmat de pericolul foarte real al unei escaladări devastatoare la nivelul întregii regiuni”.

Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polyanskiy, a declarat pe aplicația de socializare Telegram că, pe lângă o scrisoare din partea Israelului, Consiliul de Securitate a primit una din partea Iranului. În care se afirmă că atacul său se încadrează în cadrul Cartei ONU care reglementează dreptul la autoapărare. „Aceasta din urmă avertizează că, dacă Israelul răspunde, Iranul va răspunde într-o manieră mai puternică și mai decisivă”, a spus Polyanskiy.

Tensiunile din Orientul Mijlociu

Războiul din Gaza, pe care Israelul a invadat-o în urma unui atac al Hamas la 7 octombrie, a amplificat tensiunile în regiune. Extinzându-se pe fronturile cu Libanul și Siria și atrăgând tiruri cu rază lungă de acțiune asupra țintelor israeliene de la distanțe atât de mari precum Yemen și Irak. Dronele ar fi fost lansate, de asemenea, împotriva Israelului de către grupul Houthi din Yemen, aliniat cu Iranul, a precizat compania britanică de securitate maritimă Ambrey într-un comunicat.

Aceste confruntări amenință acum să se transforme într-un conflict deschis. Care să opună Iranul și aliații săi regionali Israelului și principalului său susținător, Statele Unite. Puterea regională Egipt a îndemnat la „cea mai mare reținere”. Israelul și Iranul sunt dușmani înverșunați de zeci de ani. Dușmănia lor s-a desfășurat în principal prin intermediul unor persoane împuternicite sau prin luarea în vizor a forțelor fiecăruia dintre ei care operează în țări terțe.

Au fost trimise ajutoare

Avioane de război americane și britanice au fost implicate în doborârea unor drone cu destinația Israel. Care se aflau  deasupra zonei de frontieră dintre Irak și Siria. Armata americană a doborât zeci de drone și rachete cu destinația Israel, au declarat trei oficiali americani. Biden a declarat că a ordonat armatei americane să deplaseze avioane și distrugătoare de apărare împotriva rachetelor balistice în regiune în cursul săptămânii trecute. „Mulțumită acestor desfășurări și abilității extraordinare a militarilor noștri, am ajutat Israelul să doboare aproape toate dronele și rachetele care se apropiau”, a spus el.

Convocarea cabinetului de război

Netanyahu a convocat cabinetul de război al Israelului la un sediu militar din Tel Aviv, a anunțat biroul său. Israelul și Libanul au anunțat că își închid spațiul aerian sâmbătă seara. Iordania, care se află între Iran și Israel, și-a pregătit apărarea aeriană pentru a intercepta orice dronă sau rachetă care i-ar încălca teritoriul. Locuitorii din mai multe orașe iordaniene au declarat că au auzit o activitate aeriană intensă.

Siria, un aliat al Iranului, a declarat că și-a pus în stare de alertă maximă sistemele de apărare sol-aer din jurul capitalei și al bazelor majore. Uniunea Europeană, Marea Britanie, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Mexic, Olanda și Norvegia au condamnat atacul Iranului.

Donald Trump, reacție imediată

Rivalul republican al lui Biden în alegerile prezidențiale din noiembrie, Donald Trump, a făcut o scurtă referire la atacurile aeriene. În cadrul unui miting în Pennsylvania, criticându-l pe rivalul său democrat. „Sunt atacați chiar acum. Asta pentru că dăm dovadă de o mare slăbiciune. Acest lucru nu s-ar fi întâmplat, slăbiciunea de care am dat dovadă, este de necrezut, și nu s-ar fi întâmplat dacă eram la guvernare” a spus Trump.

Israelul se pregătea pentru un răspuns iranian la lovitura de la consulatul din Damasc încă de săptămâna trecută. Când liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că Israelul „trebuie să fie pedepsit și va fi”. Pentru o operațiune pe care a numit-o echivalentă cu una pe teritoriul iranian.

Principalul aliat al Iranului în regiune, gruparea șiită libaneză Hezbollah, schimbă focuri de armă cu Israelul de la începutul războiului din Gaza. Gruparea a declarat duminică dimineața că a lansat rachete asupra unei baze israeliene, conform Reuters .