Infofinanciar > Lumea la zi > Realitatea frontului. Ucraina s-ar putea confrunta cu o înfrângere în 2024
Lumea la zi

Realitatea frontului. Ucraina s-ar putea confrunta cu o înfrângere în 2024

Rușii vor să se răzbune pentru pierderile umane suferite
sursa foto arhiva

Fostul comandant al Comandamentului Forțelor Întrunite din Marea Britanie a avertizat că Ucraina s-ar putea confrunta cu o înfrângere din partea Rusiei în 2024. Generalul Sir Richard Barrons a declarat că există „un risc serios” ca Ucraina să piardă războiul în acest an. Motivul, spune el, este „pentru că Ucraina ar putea ajunge să simtă că nu poate câștiga”. „Și când se va ajunge în acest punct, de ce vor mai dori oamenii să lupte și să moară, doar pentru a apăra ceea ce nu poate fi apărat?” a adăugat acesta.

Ucraina nu a ajuns încă în acel punct. Dar forțele sale sunt în criză critică de muniții, trupe și apărare aeriană. Contraofensiva sa mult anunțată anul trecut nu a reușit să îi îndepărteze pe ruși de pe terenul pe care aceștia îl ocupaseră. Iar acum Moscova se pregătește pentru o ofensivă de vară.

Ucraina s-ar putea confrunta cu o înfrângere

Cum va arăta ofensiva Moscovei și care sunt obiectivele sale strategice probabile? Forma ofensivei rusești care va urma este destul de clară, spune generalul Barrons. „Vedem cum Rusia bate la linia frontului, folosind un avantaj de cinci la unu în materie de artilerie, muniție și un surplus de oameni întărit de utilizarea armelor noi” a explicat acesta.

Ucraina duce acum o lipsă disperată de muniție. În mare parte din cauza certurilor politice din țările occidentale. Sursă foto: BBC

Printre acestea se numără bomba de planare FAB, o „bombă stupidă” adaptată din epoca sovietică. Dotată cu aripioare, ghidare GPS și 1 500 kg de explozibil puternic, care face ravagii în apărarea ucraineană.
„La un moment dat, în această vară, ne așteptăm să vedem o ofensivă rusă majoră, cu intenția de a face mai mult decât să avanseze cu mici câștiguri pentru a încerca, poate, să străpungă liniile ucrainene. Iar dacă acest lucru se va întâmpla, vom risca ca forțele rusești să pătrundă și apoi să exploreze în zone din Ucraina unde forțele armate ucrainene nu le pot opri” a spus generalul Barrons.

Strategia rusă

Dar unde va avea loc? Anul trecut, rușii știau exact unde este posibil ca Ucraina să atace. Din direcția Zaporizhzhia spre sud, spre Marea Azov. Au planificat în consecință și au reușit să frâneze cu succes avansul Ucrainei.

Sursă foto: BBC

„Una dintre provocările pe care le au ucrainenii este că rușii pot alege unde își angajează forțele. Este o linie de front foarte lungă, iar ucrainenii trebuie să fie capabili să o apere în întregime. Armata ucraineană va pierde teren. Întrebarea este: cât de mult și ce centre de populație vor fi afectate?” a spus Dr. Jack Watling, cercetător senior în domeniul războiului terestru.  Este foarte posibil ca Statul Major General al Rusiei să nu se fi hotărât încă ferm asupra direcției pe care să o desemneze ca fiind efortul lor principal. Dar este posibil să împărțim în linii mari diferitele lor opțiuni în trei mari locații. Iată care sunt acestea.

Harkov

„Harkov este cu siguranță vulnerabilă” a spus Dr. Watling. Ca al doilea oraș din Ucraina, situat periculos de aproape de granița cu Rusia, Harkov este un obiectiv tentant pentru Moscova. În prezent, orașul este bombardat zilnic cu raiduri de rachete rusești. Ucraina nefiind în măsură să amplaseze o apărare aeriană suficientă pentru a respinge amestecul letal de drone, rachete de croazieră și balistice îndreptate spre el.

Rusia lovește zilnic Harkovul cu drone, rachete și bombardamente. Sursă foto: BBC

„Cred că ofensiva din acest an va avea ca prim obiectiv ieșirea din Donbas, iar ochii lor vor fi ațintiți asupra Harkovului, care se află la aproximativ 29 km [18 mile] de granița cu Rusia, un premiu important” a adăugat generalul Barrons.  Ar mai putea Ucraina să funcționeze ca entitate viabilă dacă Harkov-ul ar cădea? Da, spun analiștii, dar ar fi o lovitură catastrofală atât pentru moralul, cât și pentru economia sa.

Donbas

Zona din estul Ucrainei cunoscută sub denumirea colectivă de Donbas este în război din 2014. Când separatiștii susținuți de Moscova s-au autoproclamat „republici populare”. În 2022, Rusia a anexat în mod ilegal cele două oblasturi, sau provincii din Donbas, Donețk și Luhansk. Aici au avut loc cele mai multe lupte pe uscat în ultimele 18 luni. Ucraina a depus, în mod controversat, eforturi enorme. Atât în ceea ce privește forța de muncă, cât și resursele, pentru a încerca să păstreze mai întâi orașul Bakhmut și apoi Avdiivka. Le-a pierdut pe amândouă, precum și unele dintre cele mai bune trupe de luptă, în această încercare.

Kievul a replicat că rezistența sa le-a provocat rușilor un număr disproporționat de mare de victime. Acest lucru este adevărat, câmpul de luptă din aceste locuri fiind supranumit „mașina de tocat carne”. Dar Moscova are mult mai multe trupe pe care să le arunce în luptă, iar Ucraina nu are. Comandantul forțelor americane din Europa, generalul Christopher Cavoli, a avertizat că, dacă SUA nu se grăbesc să trimită semnificativ mai multe arme și muniții în Ucraina, atunci forțele sale vor fi depășite pe câmpul de luptă cu zece la unu. Masa contează.

Tacticile, conducerea și echipamentul armatei ruse pot fi inferioare celor ale Ucrainei, dar aceasta are o asemenea superioritate numerică. În special în ceea ce privește artileria, încât, dacă nu face nimic altceva în acest an, opțiunea sa implicită va fi să continue să împingă forțele ucrainene înapoi în direcția vest, luând sat după sat.

Zaporizhzhia

Și acesta este un premiu ispititor pentru Moscova. Orașul din sudul Ucrainei, cu peste 700.000 de locuitori (pe timp de pace), se află periculos de aproape de linia frontului rusesc. Este, de asemenea, un fel de ghimpe în coasta Rusiei. Având în vedere că este capitala unei regiuni cu același nume pe care Rusia a anexat-o în mod ilegal. Și, cu toate acestea, orașul încă trăiește liber în mâinile ucrainenilor.

Dar apărarea formidabilă pe care Rusia a construit-o la sud de Zaporizhzhia anul trecut, în așteptarea corectă a unui atac ucrainean, ar complica acum un avans rusesc de acolo. Așa-numita Linie Surovikin, formată din trei straturi de apărare, este împânzită de cel mai mare și mai dens câmp de mine din lume. Rusia ar putea să îl demonteze parțial, dar pregătirile sale ar fi probabil detectate.

Război psihologic

Ucraina este acum unul dintre cele mai minate locuri din lume. Sursă foto: BBC

Este posibil ca obiectivul strategic al Rusiei în acest an să nu fie nici măcar teritorial. Ar putea fi pur și simplu acela de a zdrobi spiritul de luptă al Ucrainei și de a-i convinge pe susținătorii săi occidentali că acest război este o cauză pierdută. Dr. Jack Watling crede că obiectivul Rusiei este „să încerce să genereze un sentiment de deznădejde”.
„Această ofensivă [rusă] nu va pune capăt în mod decisiv conflictului, indiferent de modul în care va decurge pentru oricare dintre părți”, spune el.

Generalul Barrons este, de asemenea, sceptic. În ciuda situației dezastruoase în care se află acum Ucraina, Rusia își va impune automat avantajul cu un avans decisiv. „Cred că rezultatul cel mai probabil este că Rusia va fi câștigat, dar nu va reuși să pătrundă. Nu va avea forțe suficient de mari sau suficient de bune pentru a străpunge până la râul [Dnipro]… dar războiul se va fi întors în favoarea Rusiei” a explicat generalul.

Un lucru este sigur. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu are nicio intenție de a renunța la asaltul său asupra Ucrainei. El este ca un jucător de poker care își joacă toate jetoanele pe un câștig. El se bazează pe faptul că Occidentul nu reușește să furnizeze Ucrainei mijloace suficiente pentru a se apăra. În ciuda tuturor summiturilor NATO, a tuturor conferințelor și a tuturor discursurilor emoționante, există o șansă ca acesta să aibă dreptate, conform BBC .