Infofinanciar > Info > Sprijin financiar de la Guvern. Se acordă 10.000 de lei pentru români
Info

Sprijin financiar de la Guvern. Se acordă 10.000 de lei pentru români

sursa foto dreamstime
sursa foto: arhivă

Cuplurile care nu pot să aibă un copil se pot bucura de un ajutor de la stat. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a reluat Programul Național pentru Creșterea Natalității după o pauza de 5 luni. Acest program oferă sprijin financiar cuplurilor care se confruntă cu infertilitatea.

Programul reluat de Ministerul Familiei este programul de fertilizare in vitro. De acest program național se vor putea bucura 10.000 de femei, conform unui proiect pus în dezbatere publică.

„Începând cu anul 2024 se acordă sprijin financiar pentru maximum 10.000 de beneficiari ai Programului, pentru efectuarea, pe teritoriul României, a procedurilor medicale de specialitate recomandate, în condițiile legii”, este notat în proiectul lansat în dezbatere publică.

Acest ajutor financiar se va acorda în ordinea cronologică a depunerii dosarelor complete și declarate eligibile, dar și în limita fondurilor aprobate anual în Bugetul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Sprijin finaciar: noi modificări aduse

Programul Național pentru Creșterea Natalității se reia cu noi modificări. Vor putea beneficia de această subvenție și familiile ale căror membrii nu sunt ambii cetățeni români.

„Cel puțin unul din cei doi beneficiari – membri ai cuplului infertil (căsătoriți sau nu)/femeia singură infertilă – să fie cetățean român și să aibă domiciliul în România.”, este notat în articolul 2 al proiectului de hotărâre.

Sprijinul financiar va fi acordat pe baza cererii și a declarației pe propria răspundere a beneficiarului/beneficiarilor Programului. Acestea trebuie însoțite și de documente doveditoare. Sprijinul se acordă sub forma a două vouchere. Un voucher  este de medicamente în valoare de 5.000 lei. Un altul este pentru proceduri medicale în valoare de 10.000 lei, potrivit Daily Business.

Un succes în 2023

Acest program s-a bucurat în trecut de un real succes. Peste 11.000 de dosare au fost înregistrate pentru accesarea sprijinului financiar de 15.000 de lei destinat procedurilor de fertilizare in vitro. De asemenea, au fost semnate aproape 8.000 de contracte pentru care s-au comandat deja voucherele.

„Succesul imens de care s-a bucurat acest programul și numeroasele solicitări ale potențialilor beneficiari înscriși deja pe o listă de așteptare, impune continuarea derulării proiectului și în anul 2024, cu dublarea numărului de beneficiari, de la 10.000 la 20.000 de beneficiari/an. Îi anunț pe toți cei interesați că Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse are pe circuitul de avizare proiectul de Hotărâre privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1103/2022 pentru aprobarea Programului Social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității pentru anul 2024”, a declarat ministrul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, Natalia Intotero.

Documente necesare

Pentru înscrierea în program aveți nevoie de următoarele documente: Cerere de înscriere, pe care o găsiți pe site-ul Ministerului și trebuie semnată de ambii parteneri; carte de identitate de la ambii parteneri; declarație pe propria răspundere pe care o găsești tot pe site-ul ministerului și trebuie completată de ambii parteneri. De asemenea, este necesar și un document indicație FIV, anexa b1. Nu trebuie uitat nici acord GDPR ce se găsește pe site, și nici adeverința de asigurat. Acestea sunt acceptate print de pe platforma CNAS, adeverință de salariat sau adeverință eliberată de casele de asigurări.