Infofinanciar > Lumea la zi > Tremură Moscova? Volodimir Zelenski îi mulțumește lui Joe Biden pentru noul pachet de ajutoare
Lumea la zi

Tremură Moscova? Volodimir Zelenski îi mulțumește lui Joe Biden pentru noul pachet de ajutoare

volodimir zelenski biden hotnews
FOTO: hotnews.ro

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulțumit duminică președintelui Biden pentru asistența financiară „puternică” oferită de SUA, care se ridică la 37 de miliarde de dolari, și pentru noul pachet de asistență militară, potrivit unui comunicat de presă al biroului președintelui.

„O recunoștință uriașă din partea poporului nostru. Mă bucur că avem relații atât de puternice”, a declarat Volodimir Zelenski, la care a adăugat faptul că: „Am discutat despre continuarea cooperării pentru a consolida capacitățile de apărare ale țării noastre”.

Volodimir Zelenski își arată recunoștința

Biden a anunțat anterior pachetul de asistență militară, în valoare de 375 de milioane de dolari, care include inclusiv muniție, artilerie și vehicule, în timp ce se întâlnea cu Zelenski în Japonia, în cadrul summitului G7 din Japonia. „Statele Unite continuă să facă tot ce pot pentru a consolida capacitatea Ucrainei de a se apăra”, a declarat Joe Biden, citând decizia sa recentă de a permite ca avioanele de luptă F16 să meargă în Ucraina și de a antrena piloții ucraineni pe aceste aeronave în Statele Unite.

Casa Albă prin vocea liderului a declarat că noile sancțiuni împotriva Rusiei ar „asigura că vom menține presiunea asupra lui Putin pentru a-i trage la răspundere pe susținătorii săi”. Purtătorul de cuvânt al lui Volodimir Zelenski a negat că președintele ucrainean ar fi confirmat căderea Bahmut-ului în mâinile trupelor rusești în comentariile făcute în marja summitului G7 din Japonia.

„Președintele a negat capturarea lui Bahmut”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt Sergiy Nykyforov. Comentariile președintelui Zelenski făcute anterior reporterilor în orașul japonez Hiroshima păreau să confirme afirmația Rusiei că a capturat orașul.  Dar nu a fost clar și președintele ucrainean a vorbit mai mult despre distrugerea orașului.

Este Bahmut în continuare sub mâinile rușilor?

„Cred că nu”, a spus președintele când fusese întrebat de un reporter: „Este Bahmut încă în mâinile Ucrainei? Rușii spun că au cucerit Bahmut”. Nykyforov, purtătorul de cuvânt al liderului de la Kiev, a caracterizat întrebarea reporterului ca fiind despre faptul că se referea la faptul că rușii au luat Bakhmut-ul, nu dacă Ucraina l-a pierdut, și, prin urmare, fermul răspuns „nu” al  lui Zelenksi a însemnat o negare.

Armata rusă a anunțat sâmbătă cucerirea orașului, care s-a transformat în cea mai lungă și una dintre cele mai sângeroase bătălii ale războiului. Președintele ucrainean neagă afirmațiile potrivit cărora orașul Bahmut a căzut în mâinile forțelor rusești, a declarat duminică purtătorul său de cuvânt Sergiy Nykyforov.

„Cred că nu”, a declarat Zelenski reporterilor, când a fost întrebat atât dacă crede că orașul se află încă sub controlul Kievului, cât și despre afirmațiile potrivit cărora Rusia a capturat orașul. Biroul său a precizat ulterior pentru CNN că președintele s-a referit la afirmațiile Rusiei că a cucerit orașul. „Președintele a negat că Bakhmut a fost preluat”, a declarat Nykyforov.

„Nu există nimic. Au distrus totul. Nu există clădiri. Este păcat, este o tragedie, dar pentru astăzi Bahmut este doar în inimile noastre”, a declarat Zelenski, vorbind alături de președintele american Joe Biden la Hiroshima, înaintea unei întâlniri tete-a-tete. Zelenski le-a mulțumit „apărătorilor” ucraineni ai lui Bahmut, spunând că „îi apreciem pentru marea lor muncă”, potrivit CNN.com