Infofinanciar > Info > O categorie de români primește bani pentru facturi! Iohannis a promulgat legea
Info

O categorie de români primește bani pentru facturi! Iohannis a promulgat legea

Facturi Sursa foto Economedia
Sursa foto: arhiva companiei

O anumită categorie de români va primi bani pentru a-și achita facturile. În ziua de luni, 13 mai, președintele Klaus Iohannis, a promulgat această lege care aprobă ordonanţa de urgenţă a Guvernului 75/2023.

Ea are în vedere unele măsuri pentru oferirea de sprijin financiar persoanelor care fac parte din categorii vulnerabile. Scopul oferirii acestor sume este pentru compensarea preșului la energie care este suportat parțial din fonduri externe nerambursabile.

Bani pentru cetățenii români

Klaus Iohannis a semnat nou lege. Conform acesteia, prețul pentru energie este compensat pentru familiile care nu au venituri substanțiale,

Șeful statului a promulgat actul normativ care aprobă Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 75/2023. Prin intermediul acesteia se instituie schimbarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 166/2022, în vederea extinderii programelor operaționale în desfășurare care să contribuie la finanțarea măsurilor destinate acordării sprijinului necesar populației vulnerabile pentru compensarea prețului la energie, cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

„Sunt considerate vulnerabile categoriile de persoane şi familii care au un venit pe membru de familie sub 2.000 de lei, la care se adaugă şi condiţiile de vârstă corelate cu capacitatea de muncă, fiind îndeplinite astfel toate condiţiile de vulnerabilitate pentru ca o persoană/familie în situaţie de risc de sărăcie să beneficieze de sprijin din fonduri publice pentru a compensa preţurile la energie”, se precizează în ordonanța de urgență.

Bani pentru români

După cum au transmise reprezentanții Guvernului, ordonanța de urgență este necesară. Aproape 2,8 milioane de gospodării, cu venituri reduse, vor beneficia de un sprijin temporar pentru a compensa prețul la energie.

Un lucru care trebuie evidențiat este faptul că banii se vor oferi indiferent de natura energiei. Fie că este vorba despre energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți sau alte materiale cu ajutorul cărora oamenii își încălzesc locuințele.

„Bugetul pentru compensarea preţurilor la energie pentru persoanele vulnerabile este de 4.000.000 mii de lei şi are ca sursă de finanţare fonduri externe nerambursabile prin bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), potrivit regulilor de eligibilitate stabilite prin Programul operaţional «Capital uman», Programul operaţional regional, Programul operaţional «Capacitate administrativă», Programul operaţional «Competitivitate», precum şi prin Programul operaţional «Infrastructură mare» pentru perioada de programare 2014 – 2020, în limita economiilor care sunt identificate la nivelul acestora şi a sumelor care sunt considerate în risc de dezangajare în cadrul perioadei de programare 2014 – 2020”, mai este menționat în lege.

Legile promulgate de Iohannis

Totodată, aceasta nu este singura lege pe care președintele, Klaus Iohannis, a promulgat-o în ziua de 13 mai. Acesta a mai promulgat și legea cu privire la aprobarea ordonanței de urgență a Guvernului nr. 83/2021. Aceasta este pentru unele măsuri fiscal-bugetare cu privire la oferire unor împrumuturi din Trezoreria Statului.

Obiectul de reglementare pe care îl are actul normativ este setarea unor măsuri fiscal-bugetare cu privire la oferirea unor împrumuturi din veniturile din privatizare care s-au înregistrat în contul general al Trezoreriei Statului. Limita este stabilită la suma de 630.000 de lei. Se aplică pentru unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale.

Totodată, Klaus Iohannis a mai semnat și decretul cu privire la promulgarea legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2021. Aceasta face referire la stabilirea unor măsuri în vederea finanțării cheltuielilor pentru proiectele de investiții din cadrul Fondului de Dezvoltare şi Investiţii, informează mediaflux.ro