Lumea la zi

Charles al Ⅲ-lea își intră în rol! Prima sa vizită în Parlament în calitate de monarh

Charles, Sursă foto: Hepta
Sursă foto: Hepta

Luni dimineață va avea loc prima vizită a Regelui Charles al Ⅲ-lea la Westminister Hall, unde cele două camere (Camera Comunelor și Camera Lorzilor) se vor reuni pentru a-i transmite noului rege condoleanțe. De asemenea, în cadrul acestei vizite, Charles va ține un discurs.

Potrivit Mediafax, după ce această vizită se va încheia, monarhul Regatului Unit, împreună cu soția sa, Camilla, se vor deplasa la Edinburgh în jurul orei 14:25 pentru a însoți sicriul reginei de la Palatul Holyroodhouse până la Catedrala St. Giles. Aici, la ora 15:00, va avea loc o slujbă în memoria reginei.

Charles, încoronat rege la 73 de ani

Charles a fost încoronat sâmbătă rege al Marii Britanii. Ceremonia a început la ora 11.00 (ora locală) la Palatul St James din Londra. Până să fie încoronat, Charles al Ⅲ-lea și-a exprimat gândurile vizavi de trecerea în neființă a mamei sale.

„Moartea iubitei mele mame, Majestatea Sa Regina, reprezintă un moment de mare tristețe atât pentru mine, cât și pentru membrii familiei mele. Plângem profund trecerea în neființă a unui Suveran prețuit și a unei Mame mult iubite. Știu că pierderea ei va fi profund simțită atât în țară, în întregul regat, cât şi în Commonwealth, de către oameni din întreaga lume. În timpul acestei perioade de doliu și de schimbare, eu şi familia mea vom fi consolaţi și susținuți de certitudinea respectului şi afecţiunii profunde care au înconjurat-o întotdeauna pe Regină”, a fost mesajul pe care noul Rege l-a transmis la puțin timp după ce Regina Elisabeta a Ⅱ-a a încetat din viaţă.

Chiar dacă d-abia s-a urcat pe tron, Charles al Ⅲ-lea deja a avut parte de primele sfaturi și avertismente.  Astfel, Robert Hazell, politolog la University College London, susține că noul rege va trebui să fie la fel de imparțial cum a fost Elisabeta a Ⅱ-a în toate problemele sociale sau politice, lucru pe care nu l-a demonstrat până acum. De altfel, Charles, de-a lungul timpului, nu și-a putut reține opiniile radicale.

„În calitate de rege, Charles va trebui să țină în frâu astfel de înclinații. Monarhul trebuie să fie necondiționat neutru în toate problemele politice, așa cum a fost regina. Charles va avea ocazia de a-și exprima opiniile în cadrul audienței săptămânale cu premierul. Totuși, el va trebui să aibă în vedere drepturile sale constituționale: de a fi consultat, de a încuraja și de a avertiza.” În caz contrar, guvernul îi va reaminti îndatoririle care îi revin ca monarh constituțional”, a subliniat Hazell.

Charles este cel mai în vârstă membru al familiei regale britanice care a urcat vreodată pe tronul Regatului Unit.