Infofinanciar > Lumea la zi > Cât de bolnav este, de fapt, regele Charles? Funeraliile sunt puse la punct
Lumea la zi

Cât de bolnav este, de fapt, regele Charles? Funeraliile sunt puse la punct

Regele Charles al III-lea a fost informat despre diagnosticul de cancer al lui Kate Middleton. Momente grele pentru familia regală
Sursa foto Arhiva companiei

Este întrebarea la care se gândește toată lumea din societatea britanică și din coridoarele puterii. Totuși, nimeni nu vrea să o pună în mod public, darămite să răspundă. Cât de bolnav este regele Charles al III-lea? Discuțiile potrivit cărora Regele Charles este semnificativ mai bolnav decât lasă să se înțeleagă ajutoarele sale proliferează în societatea britanică.

Vorbind cu prieteni ai regelui în ultimele săptămâni despre starea de sănătate a acestuia, cel mai frecvent răspuns este o coborâre a vocii cu o jumătate de octavă sau cam așa ceva, urmată de o declarație sumbră și prelungită: „Nu este bine.”

Nu există comentarii oficiale despre starea de sănătate a regelui Charles

Oficialii săi nu au răspuns la solicitările oficiale de comentarii pe această temă din partea The Daily Beast. Ca să fie clar, echipa sa a precizat foarte clar, de când regele și-a dezvăluit diagnosticul de cancer la începutul acestui an că nu vor oferi un „comentariu curent” despre starea sa de sănătate.

Regele nu a spus niciodată ce tip de cancer a fost diagnosticat. A spus că nu este vorba de cancer de prostată. Se înțelege că face vizite regulate la Londra pentru tratament de radioterapie. Acesta poate fi folosit pentru a trata multe tipuri diferite de cancer.

Bineînțeles, dacă Charles ar fi o persoană privată, sănătatea sa nu ar fi treaba nimănui altcuiva în afară de el însuși. Dar el este liderul unei monarhii ereditare, un șef de stat care poate fi înlăturat doar prin moarte sau abdicare. Oricât de mult ar dori biroul său să nu recunoască acest lucru, prognosticul său este o chestiune de interes public. Cu siguranță că îi preocupă pe unii indivizi din anumite ramuri ale guvernului.

The Daily Beast a fost informat, de exemplu, că nu numai că planurile funerare ale lui Charles sunt actualizate în mod regulat. Un document care analizează ce a mers bine după funeraliile reginei și ce ar putea fi făcut mai bine data viitoare când moare un monarh. Acestea sunt un fel de „lecții învățate” încrucișate cu o fișă de evaluare, cea mai ezoterică dintre analizele de afaceri – circulă la Whitehall.

Departamentul guvernamental responsabil cu funeraliile de stat, Cabinet Office, a refuzat să comenteze afirmațiile. Conform acestora documentul Operațiunea Menai Bridge este actualizat în mod regulat. A subliniat din nou că a nu face niciun comentariu cu privire la astfel de planuri este un lucru de rutină.

Marea Britanie și-ar putea pierde regele mult prea devreme?

Prietenii familiei și cei din interior sunt cu adevărat tulburați de perspectiva că Marea Britanie și-ar putea pierde regele mult mai devreme decât și-ar fi imaginat. Totuși, încearcă să rămână pozitivi. Un vechi prieten al familiei a declarat pentru The Daily Beast: „Bineînțeles că este hotărât să îl învingă și ei aruncă totul asupra lui. Toată lumea rămâne optimistă. El este într-adevăr foarte bolnav. Mai mult decât lasă ei să se vadă”.

Aceeași sursă a declarat pentru The Royalist că regretata regină Elisabeta era bolnavă de cancer la măduva osoasă în lunile dinaintea morții sale. Acest lucru a fost confirmat ulterior de prietenul regal și biograf Gyles Brandreth.

Mai multe surse au declarat că oficialii revizuiesc acum în mod regulat copii ale documentului de câteva sute de pagini „Menai Bridge”.

Coduri pentru moartea fiecărui membru al Familiei Regale

Toți membrii familiei regale au cuvinte de cod bazate pe poduri care trebuie folosite la moartea lor. Planul de deces al reginei Elisabeta a fost faimosul „Operațiunea Podul Londrei”. Podul Menai este un pod suspendat spectaculos care leagă insula Anglesey de partea continentală a Țării Galilor.

În timp ce toate sursele au subliniat faptul că notele sunt revizuite în mod obișnuit de către palat și armată, una dintre surse, un fost membru al personalului care păstrează legături active cu curtenii în funcție, a declarat: „Planurile au fost șterse de praf și sunt ținute la zi în mod activ. Nu este mai mult decât ceea ce te-ai aștepta având în vedere că regele a fost diagnosticat cu cancer. Dar circulația lor a concentrat cu siguranță mințile”.

O altă sursă a declarat: „Nu este vorba de o persoană de rang înalt. Bineînțeles că se analizează fiecare aspect al Podului Menai. Înmormântarea reginei a mers ca unsă. A stabilit un standard ridicat. Nu este un lucru emoțional, este o treabă, una luată foarte în serios. Este de înțeles că nimeni nu plănuiește să se lase prins”.

Ce presupun funeraliile regelui?

O sursă militară a declarat că planurile au fost revizuite constant, dar că ar fi „absurd să citim ceva în” acest fapt.

„Planificarea pentru ce este mai rău este ceea ce fac militarii”, a spus aceasta, adăugând: „Trebuie să vă amintiți de amploarea acestui lucru. Divizia Household, sub comanda generalului-maior James Bowder, preia conducerea – asta înseamnă șapte regimente de Gardă. Apoi, aveți întregul district londonez, regimentele armatei teritoriale și Artileria Regală Călare. Asta înainte de a ajunge la Marina sau la Forțele Aeriene. Charles a fost asociat îndeaproape cu Regimentul de Parașutiști timp de ani de zile, așa că aceștia vor fi implicați.

„Acesta este doar sfârșitul ceremonialului. Apoi este nevoie de o operațiune de securitate uriașă, pentru că fiecare VVIP de pe planetă se află acolo. Vorbim de orice, de la apărarea antirachetă până la protecția împotriva unui atac al unui lup singuratic. Totul trece de la flash la bang în mai puțin de două săptămâni, ceea ce înseamnă că fiecare aspect trebuie să fie planificat meticulos în avans. Planificarea serioasă pentru înmormântarea lui Charles a început a doua zi după ce au înmormântat-o pe regină.”

Înmormântarea Reginei Elisabeta 

Coordonatorul general este așa-numitul Earl Marshall, Edward Fitzalan Howard, ducele de Norfolk. Onoarea de Conte Mareșal este – în mod bizar, ar putea spune unii – ereditară și este întotdeauna deținută de Ducele de Norfolk, cel mai înalt ducat din țară.
„Eddie a făcut o treabă al naibii de bună cu înmormântarea reginei și cu încoronarea. Are doar 67 de ani, așa că va fi încă în funcție pentru Charles, oricând se va întâmpla”, a declarat un prieten al ducelui.

Posibilitatea ca Charles să moară într-o perioadă mai scurtă de timp decât cea imaginată pe scară largă nu a fost menționată în mod deschis de presa britanică. Totuși, a fost sugerată în termeni generali. Una dintre cele mai notabile dintre aceste aluzii a apărut pe 22 februarie, în rubrica lui Ephraim Hardcastle din Daily Mail. Ephraim Hardcastle este un avatar fictiv. Rubrica este scrisă și editată de o distribuție rotativă de jurnaliști de la Daily Mail. Aceasta se întâmplă în mare parte pe baza bârfelor din redacție.

William, pe tronul Marii Britanii

În rubrica în cauză, „Hardcastle” a scris un articol despre planurile prințului William de a face schimbări în procesul de aderare. A spus că prințul a fost sfătuit inițial „să aștepte până după alegerile generale înainte de a le pune pe picior oficial cu, potențial, un nou prim-ministru”. Scriitorul a adăugat apoi: „Schimbarea este în aer. Ritmul nu va fi la fel de lent cum se anticipa în urmă cu câteva săptămâni”.

În următorul articol, Hardcastle a remarcat că prințul William a descris odată (lui Tony Blair) destinul său ca fiind „zidurile unei închisori”; Hardcastle a spus apoi că acestea „se apropiau pe măsură ce se apropia ora lui”.

Totuși, în general, presa britanică a observat ceea ce pare a fi o tăcere remarcabilă în ceea ce privește sănătatea lui Charles și planificarea funeraliilor.
Acest lucru nu se datorează doar din respect pentru palat sau din conivență cu acesta. Ci mai degrabă datorită regulilor și legilor foarte stricte din Marea Britanie. Acestea reglementează confidențialitatea medicală și publicarea de informații personale. „Chiar dacă ai fi știut cu buretele de aramă că are cancer la vezică, nu ai fi putut publica acest lucru”, a spus jurnalistul.

Unele mass-media străine au lăsat, de asemenea, să cadă indicii grele. De exemplu, Tina Brown, editorul fondator al The Daily Beast, cunoscut pentru contactele sale regale impecabile, a scris în New York Times: „Vestea aproape simultană a cancerului lui Charles i-a pus pe William și Catherine în apropierea înfricoșătoare a urcării pe tron exact când sperau să aibă un interval de ani pentru a-și crește copiii departe de ochii publicului. Perspectiva aceasta, mi s-a spus, le provoacă o anxietate intensă.”

Cum se simte regele Charles?

Tipul de cancer cu care se luptă regele nu a fost dezvăluit de către palat. Călătoriile regulate la Londra pentru tratament sugerează că Charles primește radioterapie. Radioterapia se efectuează cu ajutorul unor aparate uriașe. Spre deosebire de chimioterapie, care poate fi efectuată mai mult sau mai puțin cu echipamente disponibile în orice spital de cabană, deși cele două terapii pot fi adesea folosite împreună.

În ceea ce privește modul în care Charles se simte cu adevărat, au existat puține informații oficiale de la palat, dar o mulțime de paie în vânt. După ce a făcut un efort titanic și încurajator pentru a saluta publicul de Paște, dând mâna de 56 de ori. El a râs și a glumit cu mulțimea din fața Capelei St George din Windsor. Charles a dispărut în mare parte din ochii publicului în cele trei săptămâni de atunci.

De atunci, a părut slab când a fost văzut. Când a fost condus la tratament la Londra în vehiculul de tip ceremonial cu ferestre mari pe care l-a folosit pentru a se asigura că este văzut. Mai promițător este faptul că duminică a mers cu mașina și a participat la biserică în Scoția.

Cu toate acestea, marile date din agendă sunt cele care vor oferi cele mai importante indicii despre cum evoluează lupta sa împotriva bolii. Una dintre ele este parada oficială de ziua sa de naștere. Aceasta este cunoscută sub numele de Trooping the Color, pe 15 iunie. Ministerul Apărării a anunțat că va fi prezent.

Funeraliile, moment important pentru Familia Regală

Apoi, au existat zvonuri că va participa la festivalul de curse de cai Royal Ascot. Acesta va avea loc mai târziu în iunie. O vizită de stat în Australia, urmată de o călătorie în Samoa pentru reuniunea șefilor de guvern din Commonwealth, care urma să aibă loc la mijlocul lunii octombrie, nu a fost încă anulată. Palatul a precizat că planificarea pentru această călătorie continuă.

Christopher Andersen a declarat: „Nu doar regele trebuie să își revizuiască propriile planuri funerare. Fiecare membru senior al familiei regale o face. William și Harry erau doar niște adolescenți când li s-a cerut să își planifice propriile înmormântări. Li se cere să își aleagă singuri muzica, florile, rugăciunile și cine le va citi. Regalilor li se reamintește în mod constant că, atunci când mor, despărțirea lor va fi un eveniment major, care va ține capul de afiș. Ei nu pot scăpa de această fixație macabră asupra morții.

„Domnia regelui Charles va fi prin definiție scurtă. Nimeni nu știe în acest moment cât de scurtă. Între timp, practica încercată și adevărată de revizuire a planurilor funerare nu ar trebui să fie folosită pentru a face această determinare. Ceea ce ar fi enorm de util ar fi ca palatul să fie transparent cu privire la starea regelui și la prognosticul său. Până când se va întâmpla acest lucru, bârfele și speculațiile vor continua să se învârtă, iar teoriile conspirației vor abunda.”