Infofinanciar > Lumea la zi > Parlamentarii germani sugerează că NATO ar putea proteja cerul deasupra vestului Ucrainei de pe teritoriul NATO
Lumea la zi

Parlamentarii germani sugerează că NATO ar putea proteja cerul deasupra vestului Ucrainei de pe teritoriul NATO

20 de ani de la aderarea României la NATO
sursa foto arhiva companiei

Unii legislatori germani, atât din partidele aflate la putere, cât și din opoziție, au susținut ideea ca aliații să apere spațiul aerian deasupra vestului Ucrainei de pe teritoriul NATO, a relatat Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) la 11 mai.

FAZ a scris că unii experți, precum Nico Lange de la Conferința de Securitate de la Munchen sau generalul-locotenent Heinrich Brauss, fost secretar general adjunct al NATO, au sugerat doborârea rachetelor rusești deasupra regiunilor de frontieră ale Ucrainei dinspre Polonia și România.

NATO apără Ucraina?

Oficialii polonezi au menționat, de asemenea, această posibilitate, dar nu au fost prezentate decizii concrete.

„Apărarea spațiului aerian deasupra Ucrainei dinspre Polonia și România nu ar trebui exclusă pe termen lung”, a declarat Anton Hofreiter, din partea Partidului Verzilor, aflat la guvernare.

Parlamentarul a adăugat totuși că, în prezent, această chestiune „nu este în discuție”, deoarece aliații se concentrează pe furnizarea de ajutor suplimentar pentru apărare Kievului.

Berlinul s-a dovedit a fi un lider în ceea ce privește sprijinul pentru apărarea aeriană a Ucrainei, lansând o inițiativă aliată care vizează asigurarea unor sisteme suplimentare de apărare aeriană și promițând Kievului cel de-al treilea Patriot al său.
Agnieszka Brugger, colega lui Hofreiter din partea Partidului Verzilor, a declarat, de asemenea, că ar fi corect să „staționeze sisteme de apărare aeriană la granițele țărilor vecine, astfel încât și părțile vestice ale Ucrainei să poată fi protejate”.

Lucruri bune, lucruri rele

Roderich Kiesewetter, de la Uniunea Creștin-Democrată (CDU, de opoziție), a comentat că țările occidentale ar putea doborî avioanele rusești fără pilot lansate spre Ucraina.

„Acest lucru ar ușura povara asupra apărării aeriene ucrainene și i-ar permite să protejeze frontul”, a spus Kiesewetter, comparând acest lucru cu momentul în care SUA și alte țări occidentale au protejat spațiul aerian al Israelului fără a deveni parte la conflict.

Marcus Faber, de la Partidul Liber-Democrat (FDP) din coaliția de guvernare, a fost și el de acord că, în principiu, „spațiul aerian deasupra regiunilor de frontieră ucrainene” ar putea fi „protejat de apărarea aeriană de pe teritoriul NATO”.

Cu toate acestea, Faber a remarcat că sistemele de apărare aeriană și rachetele sunt deja deficitare, iar aprovizionarea cu muniție pe termen lung trebuie asigurată.

„În aceste condiții, cred că este posibil”, a adăugat Faber.

Orice formă de implicare a forțelor occidentale în războiul ruso-ucrainean rămâne foarte controversată, potrivit Kyiv Independent.