Lumea la zi

Statele G7 vor impune un nou plafon prețului petrolului rusesc în martie! Motorina și păcura vor fi și ele vizate

Sondă petrol
Sursă foto: Profit

Liderii G7 au anunțat că vor revizui plafonul de preț al petrolului rusesc în luna martie, mai târziu decât stabiliseră inițial să o facă. Decizia a fost amânată pentru ca statele forului internațional să aibă mai mult timp să evalueze piaţa produselor petroliere rafinate ruseşti, au anunțat vineri reprezentanții Trezoreriei americane.

La începutul lunii decembrie, statele G7, Uniunea Europeană şi Australia au stabilit de comun acord să impună un plafon al exporturilor de petrol rusesc la 60 de dolari per baril. Astfel, prin această decizie, li s-a interzis companiilor occidentale să ofere servicii de asigurări, finanţare şi brokeraj navelor încărcate de ţiţei rusesc la un preţ mai mare de 60 de dolari/ baril.

Plafoane noi pentru derivatele petroliere

Însă, din data de 5 februarie 2023, liderii europeni au de gând să impună două noi plafoane produselor de export rusești.

Primul tarif, care încă nu a fost stabilit, ar urma să se aplice motorinei, care în acest moment se tranzacționează la un preţ mai mare decât ţiţeiul.

De asemenea, în perioada următoare ar putea fi stabilit un plafon pentru păcură, care acum este vândut la un preţ mai mic decât ţiţeiul.

„Adjuncţii au convenit că această abordare va calibra mai bine politica privind plafonul de preţ pentru produsele rafinate, având în vedere intervalul mare de preţuri de pe piaţă la care aceste produse se tranzacţionează”, au susținut membrii Trezoreriei americane în cadrul unui comunicat de presă, scrie G4Media.

Nota de informare a fost publicată după întâlnirea virtuală pe care a avut-o adjunctul secretarului Trezoreriei americane, Wally Adeyemo, cu oficialii din cadrul coaliţiei.

Ce rol are plafonul de preț

Reprezentanții Trezoreriei americane au susținut că impunerea unui plafon de preț are două obiective: diminuarea veniturilor pe care le încasează Rusia prin forţarea unor reduceri semnificative pentru petrolul rusesc cumpărat de consumatori mari precum China şi India, precum şi asigurarea unei bune aprovizionări a pieţelor petroliere mondiale.

„Atât timp cât plafonul de preţ continuă să îndeplinească obiectivele coaliţiei, adjuncţii au convenit să deruleze o revizuire a nivelului plafonului de preţ în luna martie”, mai scrie în comunicatul emis de Trezoreria americană.

Plafonul are efect

Acum o săptămână și jumătate, ministrul american de Finanțe, Janet Yellen, a susținut că plafonul de preț impus petrolului rusesc de țările occidentale a început să producă efecte. Oficialul a subliniat faptul că, din luna decembrie (atunci când a fost stabilit tariful fix de 60 de dolari/ baril), veniturile Rusiei au scăzut considerabil.

„Deși plafonarea prețului la țiței este în vigoare de doar circa o lună, observăm deja progrese în direcția atingerii ambelor obiective, în condițiile în care înalți oficiali ruși au recunoscut că plafonarea prețului a redus veniturile obținute de Rusia din energie”, a precizat la acea vreme Yellen la începutul unei întâlniri cu ministrul canadian de finanțe Chrystia Freeland, scriu cei de la Radio Europa Liberă Moldova.

Atunci, barilul de țiței rusesc Urals se tranzacționa cu 52,48 dolari, la distanță uriașă față de 80,82 dolari, cu cât se vindea Brent.