Info

Neclaritatea legii plafonării prețului la energie! Cine beneficiază cu adevărat de aceasta

playtech.ro
sursa: playtech.ro

În ultimii doi ani, a fost propusă o lege care ar fi trebuit să protejeze interesele consumatorilor, dar în realitate aceasta conține unele clauze care o fac să fie dificil de aplicat sau care întârzie acest proces, ceea ce dezavantajează consumatorii. Astfel, o întrebare firească ar fi pentru cine a fost mai exact scrisă această lege, din moment ce nu protejează deloc interesele consumatorilor.

Toamna aceasta, au fost adăugate noi categorii de consumatori care să beneficieze de un preț plafonat pentru energie electrică. Această decizie a fost luată chiar în condițiile în care ajutorul pentru această categorie de oameni ar fi trebuit să se realizeze prin intermediul politicilor derulate de alte ministere, care au în obiectul lor de activitate susținerea categoriilor reprezentative fiecăruia de consumatori.

Ministerele nu și-au apărat cetățenii

Spre exemplu, sprijinul familiilor monoparentale și a familiilor cu mai mult de 3 copii ar fi trebuit să fie în obiectivul Ministerului Familiei, iar ajutorul bolnavilor în obiectivul Ministerului Sănătății, prin intermediul subsidiarelor sale. Este important să ne punem întrebarea de ce nu s-a adoptat această construcție logică și normală în ceea ce privește sprijinul pentru aceste categorii de consumatori.

De altfel, legea plafonării prețului la energie a fost modificată astfel încât să se poată beneficia de acest preț plafonat doar un singur loc de consum. Această modificare a fost probabil introdusă pentru a sancționa persoanele care au mai multe locuințe, însă acest aspect ar fi putut fi rezolvat prin intermediul Codului Fiscal, fără a fi necesară o astfel de modificare în legea plafonării prețului la energie. Modificarea a fost oricum ulterior eliminată.

Motivele din spatele acestor prevederi

Motivul pentru care au fost introduse aceste pachete de ajutor financiar sau „sancționare” a celor cu mai multe locuințe într-o lege a energiei poate fi explicat prin mai multe feluri:

  • Autoritățile au dorit să dovedească că le pasă de oameni și că sunt dispuse să ia de la cei „bogați” și să dea la cei „săraci”.
  • Această măsură de sprijin pentru cei bolnavi, familii etc. necesită bani din bugetul de stat, iar, din cauză că finanțele necesare nu existau, atunci s-a prevăzut un mod de sprijinire a categoriilor menționate pe “banii altora”. Acești bani ar fi fost luați de la furnizorii en detail și ulterior ar fi fost plătiți de stat înapoi furnizorilor
  • Statul a dorit să diminueze povara acestor compensări pe bugetul propriu, deoarece un număr mai mic de consumatori care beneficiază de plafonare înseamnă bani mai puțini alocați din bugetul public.

Justificările pentru criticile aduse la adresa plafonării prețului la energie

Legea plafonării prețului la energie poate fi criticată pentru că a venit cu o imensă birocrație, care face ca cei care ar fi trebui să beneficieze de aceste drepturi să nu se poată bucura cu toții de aceasta, pentru că nu reușesc să parcurgă etapele aplicărilor și să depună la timp declarațiile necesare pentru a beneficia de prețul plafonat. Acest lucru poate fi justificat prin faptul că:

-Prelungirea aprobării sale a fost gândită astfel încât să se suprapună cu o perioadă de sărbători, ceea ce poate avea ca efect diminuarea numărului de declarații depuse, și astfel mai puține persoane care să beneficieze de prețul plafonat, iar statul să plătească mai puțini bani. Acest aspect arată că poate exista un interes din partea autoritatilor de a limita numarul celor care primesc aceste beneficii pentru a reduce costurile pentru stat.

-crearea unor situații legale care să determine întârzieri mari în emiterea facturilor de către furnizori, astfel încât statul să plătească cât mai puțin în lunile de iarnă, când facturile sunt mari. De asemenea, mutarea momentului plății compensărilor cât mai târziu în vară, când se pot depune cereri de compensare pentru facturile întârziate, oferă statului timp să adune banii de la companiile din energie și să reducă efortul financiar la început de an.

  • Modificarea noțiunii de „consumator” care va beneficia de compensare pentru utilizarea de aparate medicale, familii monoparentale și familii cu mai mult de 3 copii cu noțiunea de „client” care va beneficia de compensare pentru utilizarea de aparate medicale, familii monoparentale și familii cu mai mult de 3 copii, a redus probabil la jumătate numărul celor care vor putea beneficia efectiv de această prevedere în lunile de iarnă și din nou determină ca numărul celor care beneficiază de plafonare să fie mai mic, iar bani care să fie achitați de stat pentru compensarea plafonării să fie mai puțini.
  • Impunerea retroactivității (absurde, ilegale, neconstituționale) are ca scop limitarea numărului celor care trebuiau să beneficieze de compensare în Q4 2022, dar și incertitudine pentru furnizori și întârzierea din nou a emiterii facturilor din Q4, fapt ce ar necesita din nou fonduri mai mici de la bugetul de stat pentru a compensa facturile în aceste luni și întârzierea plății acestor fonduri, având în vedere întârzierea emiterii facturilor.

Construcția legii conduce la determinarea blamării furnizorilor, ANRE, Ministerul Energiei și nu asupra principalului beneficiar, Bugetul de Stat. Sigur nu este nimic rău în a aduna mai mulți bani la Bugetul de Stat, dar asta se poate face în mod transparent, scrie Hotnews.