Infofinanciar > Lumea la zi > Sondaj: Cum văd chinezii războiul din Ucraina? SUA sunt „hegemoni”, Rusia „națiune războinică”
Lumea la zi

Sondaj: Cum văd chinezii războiul din Ucraina? SUA sunt „hegemoni”, Rusia „națiune războinică”

Chinezi sursa foto Economica net
Sursa foto: Economica.net

Un nou sondaj efectuat după invazia rusă din Ucraina arată că opinia chinezilor este una negativă referitoare la SUA și extrem de pozitivă cu privire la Rusia. Ei sunt foarte încrezători în ceea ce privește China și poziția statul în contextul conflictului din Ucraina.

La câteva săptămâni de la atacul asupra Ucraina, chinezii au privit cu ochi buni aceste evenimente ale rușilor. Ei nu au fost de aceeași părere cu SUA, conform unui sondaj de opinie publică realizat online în China continentală cu un eșantion de cercetare de 3.039 de respondenți în martie 2022.

Raportul recent publicat, „Viziunea chinezilor asupra lumii în timpul războiului dintre Rusia și Ucraina”, rezumă unele dintre principalele constatări ale sondajului și oferă o privire asupra sentimentelor publicului din China când vine vorba despre evenimentele din lume și despre locul Chinei în acestea.

Sondajul a fost realizat de o echipă internațională de cercetători coordonați de Universitatea Palacky Olomouc, Cehia, ca parte a proiectului său de cercetare „Sinophone Borderlands – Interaction at the Edges”, finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională.

Figura 1 Sursa foto: The Diplomat

Figura 1 Sursa foto: The Diplomat

Conform Figurii 1, Rusia este cea mai bine privită țară de cele 25 de țări respondente cu un procent de 80%. În timp ce SUA a avut cele mai negative opinii, cu un procent de peste 60%.

Celelalte țări percepute foarte pozitiv printre respondenții chinezi au fost Pakistan (73 la sută), Singapore (66 la sută), Coreea de Nord (62 la sută) și Germania (61 la sută). La rândul lor, alte țări percepute foarte negativ au inclus India (56%), Japonia (54%), Vietnam (48%), Coreea de Sud (47%) și Ucraina (46%).

Figura 2 sursa foto: The Diplomat

Figura 2 sursa foto: The Diplomat

Respondenții au fos întrebați și cu ce cuvinte asociază numele Statelor Unite și cel al Rusia. Conform Figurii 2, în ceea ce privește SUA, cea mai comună asociere a fost „hegemon”, făcând referire la ambițiile Washingtonului de a controla scena internațională, raportându-ne la limbajul politic din China. Alte expresii frecvente au fost: „avansat”, „dezvoltat”, „semănat discordie”.

Figura 3 sursa foto: The Diplomat

În cazul Rusiei, în figura 3, cea mai comună asociere a fost „națiune războinică”, urmată de cuvinte precum „Putin”, „vodcă”, „vastă”, „ursi”, „puternic”, „război cu Ucraina”.

Ambele state sunt puternice, dar partea americană este văzută dintr-o perspectivă negativă în timp ce Rusia este privită aproape exclusiv pozitivă. Percepțiile chinezilor asupra Rusiei pot fi oarecum stereotipe, cele mai multe fiind legate de Vladimir Putin. Aceste percepții pot fi ușor deschise schimbării.

Figura 4 sursa foto: The Diplomat

Figura 4 sursa foto: The Diplomat

Întrebați despre cât de pozitiv sau negativ evaluează respondenții politica externă a marilor puteri, doar Rusia a fost văzută pozitiv, în timp ce SUA se află în fruntea clasamentului negativ, înaintea Indiei, Japoniei și Uniunii Europene.

În urma invaziei din Ucraina, chinezii au avut păreri extrem de bune despre acest lucru datorită principiului de mult timp promovat de China de respect pentru suveranitatea și integritatea teritorială a altor țări.

În ansamblu, respondenții chinezi păreau să fie influențați într-o măsură semnificativă de calitatea relațiilor bilaterale cu o anumită țară sau, mai precis, de modul în care această relație bilaterală este prezentată de presa chineză. Pe lângă Rusia și Statele Unite, acest lucru se evidențiază în special în cazul țărilor europene care sunt percepute relativ pozitiv, în timp ce politica externă a UE este văzută și ea oarecum pozitivă.

O altă concluzie majoră a sondajului este încrederea poporului chinez în China. Când au fost întrebați despre cât de puternice din punct de vedere militar și economic percep ei puterile majore relevante, China a fost văzută ca fiind cea mai puternică, în timp ce cultura Chinei a fost, de asemenea, percepută ca fiind cea mai atractivă, iar universitățile chineze au fost cele mai recomandate.

În general, se poate observa că la câteva săptămâni de la invazia rusă a Ucrainei, chinezii au fost foarte pozitivi cu privire la Rusia, foarte negativi cu privire la Statele Unite și foarte încrezători în ceea ce privește China.