Infofinanciar > Lumea la zi > Zelenski, reacție acidă asupra NATO și UE! „A fost o greşeală din partea lor”
Lumea la zi

Zelenski, reacție acidă asupra NATO și UE! „A fost o greşeală din partea lor”

zelenski sursa foto Playtech ro
Sursa foto: Playtech.ro

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a criticat miercuri indecizia europenilor referitoare la aderarea țării sale la Uniunea Europeană. Nu există un termen concret pentru o eventuală aderare în blocul european. „Ucrainenii nu pot rămâne într-o incertitudine permanentă”, a spus președintele.

În contextul invaziei rusești, Ucraina dorește aderarea la Uniunea Europeană și NATO. 

„Ucraina este o ţară europeană de drept, care respectă ţările Uniunii Europene şi doreşte acelaşi respect. A invita Ucraina într-o comunitate politică europeană și, în același timp, a o ține la distanță este ca și cum ai fi invitat la cină în familie fără a ți se oferi un scaun”, a declarat Zelenski prin videoconferinţă în faţa studenţilor de la Universitatea Sciences Po din Paris.

Este de neacceptat faptul că Ucraina nu a fost inclusă în Uniune

Zelenski a spus destul de clar că este inacceptabil ca Ucraina să fie inclusă și să nu fie inclusă în UE.

„Nu putem sta într-o incertitudine continuă. Ar fi ca într-un cuplu, care trăieşte împreună de ani de zile, iar unul îi promite celuilalt că se vor căsători. Toate acestea nu sunt decât o promisiune şi intervine incertitudinea.”

Neacceptarea Ucrainei în NATO a dus la război?

În discursul său, președintele ucrainean a atins și blocul NATO. El este convins că dacă Ucraina s-ar fi aflat în Alianța Nord-Atlantică înainte de începerea războiului provocat de armata rusă, nu s-ar mai fi produs un astfel de eveniment. De asemenea, este sigur de faptul că Ucraina ca țară membră a alianței ar fi fost în beneficiul tuturor, mai ales că armata ucraineană și-a demonstrat deja capacitatea de luptă în acest război.

„A fost o greşeală că NATO nu a făcut loc Ucrainei mai devreme.”

Zelenski consideră că acest război se va încheia doar când „Ucraina îşi va recupera ceea ce îi aparţine, teritoriul său”. El întărește faptul că Rusia și țara pe care o conduce nu pot fi tratate în aceeași măsură în această confruntare.

 „Rusia a lansat un război împotriva Ucrainei într-un mod foarte concret, iar noi am ripostat”, a explicat el.

„Cu fiecare nouă Bucha, cu fiecare nou Mariupol şi cu fiecare nouă atrocitate scade voinţa şi posibilitatea de a negocia şi de a ajunge la o soluţie pe cale diplomatică”, a afirmat Volodimir Zelenski, referindu-se la oraşele devastate de armata rusă și la atrocitățile comise de invadatori.

Președintele ucrainean a explicat studenților din cadrul universității că Rusia trebuie să fie pedepsită. Tot ceea ce face în prezent „va duce la un viitor catastrofal” pentru ea.

El a cerut sancțiuni preventive pentru a descuraja țara inamică de la o eventuală folosire a armelor nucleare. De asemenea, a făcut referire și la valul de ucraineni care au fugit din calea războiului. Zelenski susține că cei mai mulți dintre aceștia vor să se întoarcă acasă, în Ucraina.

„Sunt persoane plecate temporar. UE nu ar trebui să se teamă de un mare val de imigraţie permanentă”, a concluzionat el.