Infofinanciar > Lumea la zi > Războiul a făcut rușii să fure de foame! Cu cât a crescut rata furturilor de alimente de când a început războiul
Lumea la zi

Războiul a făcut rușii să fure de foame! Cu cât a crescut rata furturilor de alimente de când a început războiul

Magazin
Credit imagine: g4media.ro

Se pare că războiul a afectat serios econimia Rusiei. Asect lucru reiese din faptul că a crescut rata furturilor din magazinelor alimentare. Cele mai “căutate” alimente au fost dulciurile și mezelurile, potrivit televiziunii ruse RBC.

Rata furturilor în rusia a crescut cu 18% în ultimele trei luni față de anul precedent.

La cererea televiziunii RBC, compania NtechLab, cea care se ocupă de sisteme de recunoaștere facială și colaborează cu comercianții, a analizat informațiile dintr-un sistem dezvoltat împreună cu BIT privind astfel de incidente în retail din februarie până în aprilie 2022, comparându-le cu statisticile pentru aceeași perioadă din 2021.

Războiul care i-a transformat în hoți

Informațiile au fost analizate nu numai în comerțul cu amănuntul de produse alimentare, ci și în magazinele care vând haine, produse pentru copii, produse pentru casă, grădină și reparații.

În magazinele alimentare, mărfurile sunt adesea furate imediat cu un coș, notează NTechLab. Numărul acestor infracțiuni a crescut cu 27% față de aceeași perioadă din 2021.

În topul celor 5 categorii care în perioada februarie-aprilie a acestui an au atras cel mai des hoții se numără dulciurile (19% din totalul furturilor), mezelurile (16%), alcoolul (14%), brânzeturile (13%), cafeaua și cacao ( 7%).

Valoarea medie a bunurilor furate s-a ridicat la 1500 de ruble, ceea ce reprezintă cu 25% mai mult decât anul trecut.

Fură de la casa de marcat

Furtul de bunuri la casele de marcat cu autoservire a devenit o tendință. Numărul participanților la astfel de fraude în perioada analizată a crescut cu 34%, precizează NTechLab.

„De îndată ce economia începe să cedeze puțin, cazurile de furt devin mai frecvente”, afirmă Serghei Agibalov, managerul grupului Sportmaster. În rețeaua sa, cel mai adesea se încearcă să se fure produse ale unor mărci occidentale scumpe: „Aparent, dacă îți asumi riscuri, atunci asumă-ți riscuri depline”. Specificul „Sportmaster” nu face posibilă închiderea mărfurilor cu vitrine, așa cum se face uneori în comerțul cu amănuntul alimentar, de aceea, potrivit lui Agibalov, compania acordă o atenție deosebită „pregătirii înainte de vânzare”.

Oleg Ponomarev, coproprietar al rețelelor Semya și Spar Kaliningrad, a vorbit, de asemenea, despre creșterea pierderilor. Potrivit acestuia, furturile au devenit mai frecvente în martie 2022 și, dacă în anii precedenți rețelele sale au redus numărul de controlori, acum, dimpotrivă, acestea sunt în creștere.

„Nu este întotdeauna posibil să aflăm dacă pierderile cresc din cauza personalului sau din cauza clienților, dar cu siguranță va deveni mai dificil odată cu o deteriorare suplimentară a economiei”, spune Ponomarev. „În ultimii 20 de ani, în comerț nu s-a schimbat nimic în acest sens, nu mai sunt atât de mulți cleptomani, oamenii săraci și tinerii fură din lipsă de bani sau din considerente huliganice.”