Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia avertizează NATO! „Va fi necesar să reacționăm”
Lumea la zi

Rusia avertizează NATO! „Va fi necesar să reacționăm”

Rusia
Credit imagine: sputnik

Viceministrul rus de externe, Aleksandr Gruşko, face anunțul prin care susține că Moscova va fi precaută, și, va lua orice măsură este necesară dacă NATO aduce forțe nuclere aproape de frontierele țării.

„Va fi necesar să reacționăm luând măsuri de precauție adecvate, care să asigure viabilitatea descurajării”, a declarat Aleksandr Grusko, potrivit agentiilor de presa ruse, preluate de Reuters

 Rusia nu are intentii ostile fata de Finlanda si Suedia

Oficialul a mai vorbit și despre intențiile Finlandei și Suediei de a adera la NATO, spunând că țările nu au motive reale să facă acest lucru. Deși, Președintele finlandez Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin au arătat într-o declarație comună că: „Finlanda trebuie să aplice pentru aderarea la NATO fără întârziere. În această primăvară a avut loc o dezbatere importantă despre posibilitatea aderării Finlandei la NATO. A fost nevoie de timp pentru ca parlamentul și întreaga societate să-și stabilească pozițiile în această chestiune.

A fost nevoie de timp pentru contacte internaționale cu statele membre, precum și cu Suedia. Am vrut să alocăm spațiul necesar acestei dezbateri. Acum, când momentul pentru luarea deciziei se apropie, ne declarăm viziunile identice, pentru informarea grupurilor parlamentare și a partidelor. Statutul de membru NATO va întări securitatea Finlandei. Ca membru NATO, Finlanda va întări întreaga alianță defensivă. Finlanda trebuie să aplice pentru aderare fără întârziere. Sperăm că pașii naționali necesari pentru această decizie vor fi făcuți rapid, în zilele următoare” se citează din declarația publicată de aceștia.

Așadar, Moscova atrage atenţia că acest plan de aderare va deteriora relaţiile bilaterale din Rusia şi Finlanda, ţări care au o graniţă comună de circa 1.300 de kilometri lungime. Rusia atunci „va fi forţată să ia măsuri, inclusiv de natură militaro-tehnică, pentru a stopa ameninţările la adresa securităţii sale naţionale”.

Aderarea la NATO a Finlandei încalcă un tratat de pace

În opinia Moscovei, „aderarea la NATO ar reprezenta de asemenea o violare directă a tratatelor internaţionale semnate de Finlanda, în special Tratatului de Pace de la Paris din 1947 şi a tratatului semnat în 1992 între Rusia şi Finlanda”.