Infofinanciar > Lumea la zi > Europa – prima destinație a gazelor naturale lichefiate din SUA
Lumea la zi

Europa – prima destinație a gazelor naturale lichefiate din SUA

Gaze naturale lichefiate SUA sursa foto Observator
Gaze naturale lichefiate SUA, sursa foto: Observator

În luna aprilie, Europa a devenit principala destinație a livrărilor de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA.

Exporturile din SUA de gaze naturale lichefiate către toate destinațiile au înregistrat câteva scăderi față de procentul normal. Exporturile s-au situat la aproximativ 7,10 milioane de tone față de nivelul record de 7,67 de milioane înregistrat în luna martie.  Conform Reuters, exporturile americane de gaz natural lichefiat a scăzut cu 8%.

Cel mai mare procent al exporturilor americane

La momentul actual, Europa importă aproximativ 64% din totalitatea exporturile din SUA.

Evenimentele care au avut loc în Ucraina au prezentat dependența Europei față de gazele rusești. Astfel, cumpărătorii au fost determinați să folosească alte surse pentru cumpărarea gazelor.

Războiul din Ucraina- principala cauză

Invazia din Ucraina a avut urmări economice negative pentru întregul continent. GAZPROM a anunțat săptămâna trecută că a oprit complet gazele naturale către Polonia și Bulgaria, în absența plăților gazului în ruble de la cele două țări consumatoare.

După ajutorul pe care diverse țări l-au acordat Ucrainei, președintele rus, Vladimir Putin a clasificat mai multe țări ca fiind „neprietenoase”. Acestor țări le-a fost cerută o schemă prin care ele își vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăți în euro sau dolari, plăți ce vor fi convertite ulterior în ruble rusești.

„Europa rămâne cumpărătorul dominant de gaze naturale lichefiate din SUA, iar tendința va continua probabil în următoarele luni”, a declarat analistul Kpler, Reid l’Anson.

Experții susțin că scăderea exporturilor americane de gaze este rezultată în urma lucrărilor de mentenanță planificate la fabricile GNL. Aceste lucrări au ca scop reducerea capacității de lichefiere, însă exporturile depășesc așteptările.

Exporturile către Asia încep să scadă

În luna martie, exportul către celelalte părți ale lumii atinge un procent destul de mic: 13% către Asia și 2% către America Latină, spre deosebire de luna decembrie, când doar pe continentul asiatic au ajuns 25% din exporturile americane.  

În ultima perioadă, s-au înregistrat ponderări ale prețurilor gazelor.  Conform datelor Refinitiv, în Europa, gazele naturale lichefiate, în săptămâna actuală, s-au comercializat cu aproximativ 30 de dolari pentru un milion BTU( mmBtu- unitate termală- echivalentul arderii a 2,83 metri cubi de gaze naturale- n.r.), pe când în luna martie prețurile la carburanți au explodat. În prima săptămână din martie, pentru un milion BTU au fost necesari 39,22 dolari.

„Datele trimit un semnal că în Asia sunt pline și nu sunt așteptate achiziții masive”, a declarat Jason Feer, de la Poten&Partners.

După eliminarea restricțiilor impuse de pandemie, în Europa s-a remarcat o criză energetică de amploare, întrucât a fost de nevoie de un consum imens de energie pentru stocurile mult prea limitate. Față de luna ianuarie a anului 2021, prețurile au crescut de până la cinci ori, ceea ce a pus presiuni asupra consumatorilor și companiilor.