Infofinanciar > Lumea la zi > Încă o lovitură pentru Ucraina: „foamete în următoarele luni”. Apel din partea G7 către China să nu susțină statul rus
Lumea la zi

Încă o lovitură pentru Ucraina: „foamete în următoarele luni”. Apel din partea G7 către China să nu susțină statul rus

Încă o lovitură pentru Ucraina: „foamete în următoarele luni”. Apel din partea G7 către China să nu susțină statul rus
sursa playtech.ro

Războiul din Ucraina dă naștere unei crize alimentare și energetice globale, care încearcă statele sărace, anunță public Grupul celor Șapte Economii Importante. Sunt necesare măsuri urgente pentru a debloca depozitele de cereale pe care Rusia le ține sub sechestru în țara atacată.

Grupul celor Șapte (G7) reprezintă un forum internațional al guvernelor unor state dezvoltate din punct de vedere economic, tehnologic și militar: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii.

Împreună cuprind aproximativ 14% din populația lumii, însumează 60% din produsul intern brut la nivel mondial. De asemenea, ele totalizează aproximativ 72% din cheltuielile militare din lume, iar patru din cele șapte, adică Franța, Rusia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii dețin peste 95% din armamentul nuclear al lumii. Principalul domeniu de activitate al grupului G7 este economia mondială.

Războiul din Ucraina alias criza globală

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a spus că războiul din Ucraina a devenit o „criză globală” la o întâlnire a diplomaților G7. Dacă nu se găsesc modalități de a elibera cerealele ucrainene blocate de ruși, circa 50 de milioane de oameni, în special în Africa și Orientul Mijlociu, se vor confrunta cu foamete în următoarele luni. Este important de precizat că grâul Ucrainei reprezintă o parte considerabilă din aprovizionarea mondială. 

„Agresiunea Rusiei a generat una dintre cele mai grave crize alimentare și energetice din istoria recentă, care îi amenință acum pe cei mai vulnerabili de pe glob. Suntem hotărâți să accelerăm un răspuns multilateral coordonat, pentru a menține securitatea alimentară globală, și să fim alături de partenerii noștri cei mai vulnerabili”, au declarat liderii țărilor membre G7. 

De partea cui trebuie să fie China?

 G7 a cerut public Chinei să nu ajute Rusia sau să justifice acțiunile Moscovei în Ucraina. Republica Populară Chineză este sfătuită „să renunțe să se implice în manipularea informațiilor, pentru a legitima conflictul” lui  Vladimir Putin.  Beijingul ar putea sprijini suveranitatea și independența Ucrainei. 

De asemenea, gruparea mai declară că: „Nu vom recunoaște niciodată granițele pe care Rusia a încercat să le schimbe prin agresiune militară și ne vom susține angajamentul în sprijinirea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, inclusiv a Crimeei și a tuturor statelor” . Aceștia au reușit eliminarea treptată a achizițiilor de petrol și cărbune rusești. Compromis realizat în ideea unei presiuni asupra Moscovei pentru a pune capăt războiului.