Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin rămâne singur. Val de demisii printre guvernatorii regionali din Rusia
Lumea la zi

Vladimir Putin rămâne singur. Val de demisii printre guvernatorii regionali din Rusia

Vladimir Putin
Foto: europalibera.ro

Val neașteptat de demisii, a fost anunțat marți, în rândul guvernatorilor regionali din Rusia. În numai cinci ore, cinci guvernatori din diferite părţi ale ţării au anunţat public, fie că vor demisiona, fie că nu vor mai candida pentru un nou mandat.

Primii care şi-au anunţat plecarea au fost Serghei Şvacikin, din regiunea Tomsk din Siberia, şi colegul său, Igor Vasiliev, din Kirov, la circa 1.000 de kilometri nord-est de Moscova. Au urmat guvernatorii din regiunea Saratov şi din Republica Mari. Iar  guvernatorul regiunii Riazan, Nikolai Liubimov, a declarat că nu intenţionează să mai candideze pentru un al doilea mandat, conform Agerpres.ro.

Demisiile au produs consternație şi speculaţii în rândul opiniei publice

Rusia este formată în prezent din peste 80 de entităţi federale, spre exemplu teritorii şi republici autonome. Explicațiile primite de presă și public din partea guvernatorilor atunci când au fost întrebați despre motivele plecării, au fost foarte simple, vârsta sau faptul că au deja mult timp de când activează în funcție. Internauții au altă părere, ca exemplu, pe serviciul de mesagerie Telegram, unii utilizatori se întrebau dacă nu cumva aceşti guvernatori nu ar mai dori să sprijine războiul împotriva Ucrainei şi consecinţele acestuia asupra provinciilor ruseşti.

Din cauza sancţiunilor dure impuse de Occident, pentru dezastru creat în urma războiului, multe companii s-au retras din Rusia şi mulţi oameni îşi pierd locul de muncă. Semn că țara nu mai funcționează cum trebuie și oamenii trăiesc cu frică. În situaţia actuală, demisiile ar putea fi un semn că nava se scufundă şi că „şobolanii mai bine părăsesc barca”, a spus tăios analistul politic Abbas Galliamov.

Însă mai există și varianta controversată, speculată de alții, că este posibil ca cei cinci politicieni să nu fi fost suficient de loiali Kremlinului, iar acum trebuie să îşi părăsească posturile din cauza unei decizii venite de sus.