Infofinanciar > Info > România se înarmează! Nicolae Ciucă a confirmat: „Este necesar că continuăm acest demers”
Info

România se înarmează! Nicolae Ciucă a confirmat: „Este necesar că continuăm acest demers”

Nicolae Ciucă, premierul României, Sursa foto B1TV
Sursa foto B1TV

Cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înființarea Forțelor pentru Operații Speciale Târgu Mureș, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că România își va continua procesul de modernizare și înarmare a armatei. În anul 2023, țara noastră va avea cea mai mare alocare pentru bugetul de apărare de când am aderat la NATO, 2,5% din PIB.

Un buget mai mare pentru apărare înseamnă înzestrarea Armatei Române cu „echipamente și tehnică militară modernă”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.

„Voi continua să susţin procesul de modernizare al Armatei României. Creşterea procentului din PIB alocat pentru apărare, la 2,5% are un aport considerabil şi pentru înzestrarea cu echipamente şi tehnică militară modernă a Armatei României. Este necesar să continuăm să acest demers pentru că suntem parte a unei Alianţe care ne asigură cele mai puternice garanţii de securitate din istoria noastră, dar trebuie să avem şi noi contribuţia noastră”, a spus premierul României, conform News.ro.

Ziua Forțelor pentru Operații Speciale

Nicolae Ciucă a transmis că data de 1 martie este aniversarea Forțelor pentru Operații Speciale, înființate în urmă cu 20 de ani. Pe data de 1 martie 2003 lua naștere primul batalion de forțe speciale „Vulturii”.

„România a reuşit, astfel, să-şi construiască structuri de forţe speciale la nivelul tuturor categoriilor de forţe, acestea fiind încadrate cu militari de elită, profesionişti, cu aptitudini dezvoltate de luptători, care sunt simultan paraşutişti, scafandri şi alpinişti, capabili să facă faţă oricărei situaţii deosebite pentru că îşi bazează forţa de intervenţie în teatru pe surpriză, viteză de acţiune, ingeniozitate, mobilitate, flexibilitate, înţelegerea mediului de acţiune din punct de vedere cultural şi lingvistic”, a spus premierul.

Forțele pentru Operații Speciale sunt o componentă de reacție rapidă, de nivel strategic, cu nivel ridicat de pregătire și dotare, spune Nicolae Ciucă.

Peste 1.000 de medalii primite de militarii din operații speciale

„Împreună cu alte categorii de forţe, forţele speciale s-au constituit într-un argument important privind gradul de pregătire, eficienţă şi profesionalism al forţelor armate, o realizare care a câştigat respectul şi aprecierea în rândul aliaţilor şi partenerilor noştri din NATO şi UE, a partenerilor strategici americani. Forţele pentru Operaţii Speciale contribuie la nota definitorie de elită a unei armate capabile să execute, în teatrele de operaţii, misiuni complexe, cu grad ridicat de pericol, dar de o importanţă foarte mare pentru protecţia celorlalte forţe si succesul operaţiilor militare”.

Militarii români aflați în aceste structuri de operații speciale au participat la misiuni pe diferite teatre de operațiuni NATO, precum Afghanistan, Irak, Balcanii de Vest, dar și în cadrul altor coaliții de forțe, alături de UE spre exemplu, în Africa, Marea Mediterană sau Asia. Militarii din cadrul acestui grup au primit peste 1.000 de medalii în ultimii 20 de ani, a transmis premierul.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.