Infofinanciar > Info > România nu o să aibă serviciu militar obligatoriu! Ciucă: „Așa ceva este foarte greu de realizat”
Info

România nu o să aibă serviciu militar obligatoriu! Ciucă: „Așa ceva este foarte greu de realizat”

Ministerul Apărării Naționale a publicat o nouă lege
sursa foto arhiva companiei

Nicolae Ciucă, președintele Senatului, a explicat la B1 TV că reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România este o provocare dificil de realizat, având în vedere prezența unei armate deja profesioniste în țară.

Ciucă a subliniat că implementarea acestui demers ar fi complicată din punct de vedere tehnic și logistic, deoarece armata actuală are toate structurile și procedurile stabilite pentru a funcționa ca o forță profesionistă.

Fostul ministru al apărării a susținut că o alternativă viabilă ar fi adoptarea unui serviciu militar voluntar, propunând că această idee este în continuare fezabilă în absența unei decizii politice clare pentru reintroducerea serviciului militar obligatoriu.

Conform proiectului de lege elaborat de Ministerul Apărării și care urmează să fie discutat în Parlament, stagiul militar ar fi opțional și deschis atât bărbaților, cât și femeilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani.

Ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat anterior în februarie că reintroducerea serviciului militar obligatoriu este exclusă. În cadrul unei campanii de recrutare derulată între 14 februarie și 1 martie, aproximativ 6.300 de candidați au aplicat pentru a se alătura forțelor armate, conform datelor furnizate de MApN pentru Libertatea, scrie Ziare.com.