Infofinanciar > Info > Statul român a realizat împrumuturi impresionante în 2023. Nici în 2024 nu stăm mai bine
Info

Statul român a realizat împrumuturi impresionante în 2023. Nici în 2024 nu stăm mai bine

datoria publică a României în 2022;
Sursa foto: arhiva companiei

Țara noastră supraviețuiește pe datorie. În fiecare zi se împrumută zeci de milioane de euro. Numai în primele două luni din acest an, suma împrumutată de statul român se ridică la 60 de miliarde de lei. Această valoare reprezintă 3,6% din PIB.

Datoria publică a țării noastre aproape s-a triplat în ultimii ani. În 2018, datoria era de 330 de miliarde de lei. În 2024 suma a crescut la 840 de miliarde de lei. Este vorba despre o sumă mai mare de jumătate din tot ce produce economia României într-un an.

Împrumuturi în 2023

În 2023, împrumuturile s-au realizat într-un ritm alert. În fiecare zi, în fiecare minut, statul român împrumuta aproximativ 50.000 de euro. Într-o perioadă de numai un an, datoria fiecărui român a crescut de la 1.000 de euro la 9.000 de euro.

„Această cerere din ce în ce mai mare a guvernului de finanțare duce la dobânzi mai mari pentru guvern, iar dobânzile la care se împrumută guvernul sunt cele mai mici dintr-o economie, restul economiei, atât persoane fizice cât și companii se împrumută la o dobândă la care se adaugă prima de risc peste cea a statului român”, este declarația oferită de Adrian Codîrlașu, vicepreședinte al CFA.

Prețuri din ce în ce mai mari

Pentru a putea funcționa, în 2023, statul român a achitat creditorilor de la care s-a împrumutat, suma de 136 de miliarde de lei. Din această valoare, 31 de miliarde au reprezentat numai dobânzile. Suma este aproximativ egală cu bugetul alocat Ministerului Transporturilor.

În 2024 suma aceasta se va majora la 35 de miliarde de lei, conform informațiilor transmise de Ministerul Finanțelor. Potrivit detaliilor oferite de specialiști, nu numai dobânzile mai mari la creditele bancare îi vor afecta pe români. De asemenea, aceștia mai trebuie să se adapteze și la o serie de creșteri ale prețurilor.

Recuperarea costurilor

„Orice cost care apare într-o economie nu poate fi recuperat decât de la o singură categorie socială, de la consumatori, de la populație. Un grad de îndatorare ridicat e menit a crea inflație. Se pune și problema monedei naționale, diferențelor de curs valutar, a stabilității monedei naționale”, a declarat Dan Schwartz, expert fiscal.

Anul 2024 este un an electoral. Banii pe care statul i-a împrumutat vor merge către plata pensiilor și a salariilor. De asemenea, acești bani se vor mai folosi și pentru continuarea investițiilor.

Cu toate acestea, conform informațiilor transmise de premierul României, Marcel Ciolacu, situația nu este chiar atât de rea.

„În decursul acestui an datoria publică va ajunge la 48-49%. A fost un vârf de plăţi şi este normal”, a transmis prim-ministrul țării.

Mai multe măsuri fiscale

Potrivit informațiilor pe care le-au transmis economiștii, în anul 2025 românii vor avea parte de noi măsuri fiscale.

„Acest efort pe care statul îl face pentru a-și putea plăti datoriile se răsfrânge asupra mediului de afaceri care va fi sufocat de noi taxe. Îndatorarea înseamnă un transfer mai ales la nivelul public al dificultăților momentului către viitor. Pentru că noi ne împrumutăm acum, consumăm ceea ce am împrumutat, dar cineva trebuie să dea banii înapoi”, a mai subliniat Dan Schwartz, expert fiscal.

În primele trei luni din acest an, deficitul bugetar estimat este aproape de două ori mai mare decât cel din 2023. Acesta ajunge la 3,3% din PIB-ul țării. La Bruxelles, România a negociat o țintă de 5% pe tot anul a deficitului, informează dailybusiness.ro