Infofinanciar > Lumea la zi > Asul din mâneca Ungariei! Aderarea Finlandei și Suediei la NATO depinde de Budapesta
Lumea la zi

Asul din mâneca Ungariei! Aderarea Finlandei și Suediei la NATO depinde de Budapesta

Premierul Ungariei, Viktor Orban
FOTO: mediafax.ro

Reputația Ungariei de scandalagiul Europei a fost confirmată încă odată astăzi. Parlamentul de la Budapeste dezbate o problemă controversată și anume: acordă sau nu Finlandei și Suediei votul  pentru a adera la NATO.

Împreună cu Turcia, Ungaria trebuie să ratifice cererile Finlandei și Suediei de aderare în cadrul alianței transatlantice de apărare. Ratificarea are loc la mai mult de opt luni după ce liderii NATO au aprobat cererea de aderare a acestora la un summit la Madrid.

Budapesta votează ratificarea aderării Suediei și Finlandei în NATO

În timp ce membrii NATO sunt mai îngrijorați de potențialul Turciei de a bloca aderarea țărilor nordice, președintele Recep Tayip Erdoğan a blocat solicitarea Suediei, sub pretextul că Stockholm adăpostește militanți kurzi.

Guvernul lui Viktor Orban a tras de asemenea de timp în ceea ce privește aprobarea parlamentară pentru acest proces. Procesul de ratificare va fi confirmat sau nu de Ungaria după dezbaterile din Parlamentul de la Budapesta.

Mate Kocsis, șeful grupului parlamentar al partidului naționalist al lui Orbán, Fidesz, a declarat săptămâna trecută că a apărut acum o „dezbatere serioasă” cu privire la aderarea celor două țări. Ungaria intenționează să trimită o delegație în Suedia și Finlanda pentru a examina „disputele politice” care au apărut.

Orban însuși s-a erijat în ecoul unor astfel de opinii. Liderul ungar, care are un control de fier asupra partidului său Fidesz, a declarat vineri, într-un interviu, că „deși susținem în principiu aderarea Suediei și Finlandei la NATO, trebuie mai întâi să avem niște discuții serioase”.

El a amintit de criticile anterioare ale Finlandei și Suediei la adresa rezultatelor Ungariei în ceea ce privesc problemele legate de statul de drept, afirmând că unii din partidul său pun la îndoială înțelepciunea admiterii unor țări care „răspândesc minciuni flagrante despre Ungaria, despre statul de drept din Ungaria, despre democrație, despre viața de aici”.

Ungaria nemulțumită de poziția Suediei în cadrul Uniunii Europene

„Cum, spune acest argument, poate cineva să vrea să fie aliatul nostru într-un sistem militar în timp ce răspândește cu nerușinare minciuni despre Ungaria?”, se întreabă retoric Viktor Orban.

Comentariile lui Orbán au confirmat temerile de la Bruxelles că liderul maghiar ar putea încerca să se folosească de influența sa asupra extinderii NATO pentru a obține concesii în ceea ce privește problemele legate de statul de drept.

Finlanda și Suedia s-au numărat printre cele mai critice voci de la masa UE cu privire la preocupările legate de statul de drept în Ungaria, Budapesta fiind încă blocată într-o dispută cu Uniunea Europeană privind plata fondurilor din cauza protestelor Bruxelles-ului cu privire la standardele sale democratice.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova, a declarat la începutul acestei luni că Ungaria trebuie să rezolve „foarte curând” problema independenței sistemului său judiciar dacă dorește să primească subvenții în valoare de 5,8 miliarde de euro datorate din fondul de redresare COVID-19 al UE, potrivit reuters.com.

Helsinki și Stockholm au păstrat în mare parte tăcerea cu privire la votul iminent de la Budapesta, reflectând în parte reticența de a stârni controverse înainte de termen.

Suedia, în special, a mers pe o linie fină cu Turcia, încercând să nu-l înstrăineze pe Erdogan, chiar dacă aliații recunosc acum posibilitatea ca cele două țări să adere în momente diferite, o acceptare aparentă a faptului că Erdogan ar putea întârzia și mai mult candidatura Suediei.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a vizitat luni Helsinki, unde promovarea Finlandei de a adera la alianță a fost în fruntea agendei. El a îndemnat atât Turcia, cât și Ungaria să confirme ofertele de aderare – și asta cât mai curând.

„Sper că vor ratifica în curând”, a declarat Stoltenberg cu privire la discuțiile din parlamentul ungar. Întrebat dacă este în contact cu Ungaria pe această temă, el a răspuns că este o decizie care trebuie luată de parlamentele naționale suverane, adăugând: „A sosit momentul. Finlanda îndeplinește toate criteriile, la fel ca și Suedia. Așadar, lucrăm din greu, iar scopul este ca acest lucru să fie pus în aplicare cât mai curând posibil.”

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.