Infofinanciar > Info > Armata Română a cumpărat drone fără piloți! Când vor fi aduse în țară
Info

Armata Română a cumpărat drone fără piloți! Când vor fi aduse în țară

sursa: The Guardian
sursa: The Guardian

În 2023, Armata Română va primi drone militare fără piloți, care vor fi achiziționate de la companii din Israel, Marea Britanie și Turcia.

Ministerul Apărării Naționale a încheiat sau început procedurile de achiziție pentru 39 de drone produse de Thales, Elbit și Bayraktar, care vor costa 680 de milioane de euro fără TVA.

Încă de la începutul anului 2020, MApN a început procesul de dotare a Armatei Române cu diferite tipuri de drone militare. În 2022, au fost finalizate sau au început procedurile pentru ca în următorii cinci ani aviația să aibă la dispoziție minimum 39 de drone produse de Thales, Elbit și Bayraktar. Costul total pentru acestea va fi de 680 de milioane de euro fără TVA.

Contractul pentru drone va fi valabil 5 ani

Printre achiziții au început și demersurile pentru cumpărarea unor aparate de zbor fără pilot (UAV) de la începutul anului 2020. După două ani de amânări, MApN a anunțat că firma israeliană Elbit Systems a câștigat contractul pentru furnizarea acestor UAV-uri, fiind și singura ofertantă.

Contractul, în valoare de 380 de milioane de euro, plus TVA, a fost încheiat pe 20 decembrie între Elbit și Romtehnica SA București, o societate deținută de Ministerul Apărării care se ocupă de înzestrarea Armatei Române.

Ministerul Apărării Naționale a anunțat încheierea unui acord-cadru care va dura cinci ani și care prevăd furnizarea a cel mult șapte sisteme UAS Watchkeeper X prin contracte subsecvente.

„Furnizarea celor șapte sisteme UAS Watchkeeper X, care vor intra în dotarea Armatei României, se va realiza în condițiile protejării interesului esențial de securitate al statului român, compania Elbit Systems Ltd fiind obligată, conform acordului încheiat, să realizeze și să consolideze pe teritoriul național, la nivelul unor operatori economici din industria de apărare, o capacitate de producție, integrare, testare și mentenanță în domeniul militar pentru sistemele livrate”,  au susținut reprezentanți ai Ministerului.

Implicarea la nivel național în menținerea și producerea dronelor

Începând din 2022, Armata Română va începe să primească 21 de drone militare, care fac parte din cele 7 sisteme UAS Watchkeeper X. Fiecare sistem include 3 drone. Elbit Systems, compania israeliană care a câștigat contractul, are obligația de a consolida o capacitate de producție, integrare, testare și mentenanță pentru aceste sisteme pe teritoriul României. Începând cu al treilea sistem UAS, toate componentele electrice și mecanice vor fi produse în România de către operatori economici din industria națională de apărare. De asemenea, mentenanța complexă va fi realizată de către operatori economici din industria națională de apărare, astfel încât în situații de criză sau război să nu fie necesară realizarea acestor operațiuni în afara teritoriului național.

„Avem încredere că abilitățile excelente ale inginerilor și tehnicienilor români și relațiile strânse pe care le-am dezvoltat cu industria locală vor juca un rol cheie în furnizarea acestei capabilități către Forțele Armate Române”, au declarat reprezentanții Elbit Systems pentru presa din România, citat de Europa Liberă.