Lumea la zi

Revista presei pentru energie. Amicul lui Putin, Gerhard Schroder dirijează Europa spre Azerbaidjan

capital.ro
sursa foto capital.ro

Pe fondul crizei energetice provocare de războiul dintre Rusia și Ucraina, statele europene caută să își diversifice sursele de aprovizionare cu energie electrică și gaze naturale, pentru a scăpa de dependența față de gazele rusești.

La nivel european, s-au discutat mai multe măsuri de a aplana efectele crizei energetice, precum instalarea unui plafon al prețului gazelor, căutarea de noi furnizori de energie electrică și gaze, dar și limitarea consumului, o decizie la care unele state au fost nevoite să adere.

Conducta TAP asigură diversificarea surselor de gaze naturale pentru Bulgaria

Războiul dintre Rusia și Ucraina a schimbat harta tradițională a energiei în Europa, iar țările UE caută opțiuni pentru a asigura securitatea energetică pe termen lung. Bulgaria, în calitate de stat membru al UE, este interesată de diverse proiecte energetice pentru a-și asigura securitatea energetică și pentru a deveni un hub energetic regional care să furnizeze gaze naturale țărilor vecine.

Analizând piața de gaze naturale din Bulgaria, Sofia se numără printre țările care se află în grupul de risc regional al Ucrainei în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze naturale din est. În 2021, rata de dependență a Bulgariei de importurile de gaze naturale a fost de 96%, iar Sofia a fost aproape în totalitate dependentă de importurile din Rusia, potrivit News.az.

Consumul intern de gaze naturale în 2021 a depășit 3,3 miliarde de metri cubi/an, iar țara intenționează să primească jumătate din acest volum din Azerbaidjan prin intermediul IGB, dar și prin livrări de gaze naturale lichefiate (GNL) de la un terminal de coastă din Grecia.

Astfel, după cum se poate observa, Bulgaria nu este cel mai mare consumator de gaze naturale din UE, dar cea mai mare parte a gazelor naturale provine de la Gazprom, iar principalul partener al „Gazprom Export” în această țară este compania energetică de stat „Bulgargaz”. Războiul dintre Rusia și Ucraina are un efect negativ asupra pieței energetice din Bulgaria.

Pe fondul acestor evoluții, guvernul bulgar și-a revizuit prioritățile energetice, iar unul dintre pașii principali este importul de gaze naturale din Azerbaidjan, o cooperare strânsă cu Grecia pentru a primi GNL de la instalațiile de regazeificare grecești și transporturi de GNL din Statele Unite, deoarece Sofia și-a asigurat un transport de marfă de la compania americană Cheniere pentru a asigura intrările de gaze în timpul iernii.

De fapt, că Sofia a primit deja prima încărcătură de GNL din SUA în iunie 2019.  În general, prin creșterea ofertei de GNL, țara dorește să realizeze o diversificare a surselor de gaze naturale.

În acest sens, guvernul bulgar a aprobat deja participarea principalei companii energetice a țării, „Bulgartransrgas”, la terminalul de gaz GNL din Grecia. Conform acordului, Bulgaria va avea o participație de 20% în terminalul situat în nordul Greciei, care va începe să funcționeze în 2023. Proiectul menționat constă într-o instalație de depozitare a GNL, o instalație de gazeificare și o conductă de 28 km. În special, trebuie remarcat faptul că acest terminal va primi GNL din Qatar și din SUA.  Bulgaria cumpără, de asemenea, nave pentru transportul GNL.

În ceea ce privește transporturile de GNL din SUA, trebuie remarcat faptul că SUA au crescut deja exporturile de GNL către Europa. Aproape 70% din încărcături, adică 4,37 mt, s-au îndreptat către Europa, în creștere de la 56% și, respectiv, 63% în lunile august și septembrie. Firmele energetice americane au trimis 11,5 miliarde de metri cubi pe zi (bcfd) de gaze către cele șapte mari uzine de lichefiere din țară în septembrie pentru a fi transformate în GNL pentru export, în timpul îngrijorărilor tot mai mari legate de o aprovizionare cu gaze în Europa.

O altă sursă importantă de energie pentru Bulgaria este reprezentată de gazele naturale din Azerbaidjan, care vor fi exportate prin intermediul segmentului european al Coridorului sudic de gaze (SGC) – conducta transadriatică (TAP) către Grecia, iar din Grecia prin conducta IGB către Bulgaria.

Ceremonia oficială de inaugurare a conductei IGB a avut loc la Sofia la 1 octombrie 2022. UE a sprijinit acest proiect și a alocat aproximativ 250 de milioane de euro pentru realizarea sa. Proiectul este foarte important pentru sistemul bulgar, deoarece în prezent acesta se bazează aproape exclusiv pe o singură sursă (95% din întreaga piață) și pe o singură rută de la nord la sud pentru nevoile sale de aprovizionare și de piață.

Gazoductul IGB este prima rută transfrontalieră bulgară care va fi pusă la dispoziția expeditorilor nou-veniți, precum și pentru diversificarea gazelor importate prin Grecia cu surse de aprovizionare complementare din regiunea caspică, Orientul Mijlociu, Mediterana de Est și GNL (prin terminale existente/noi în Grecia și/sau Turcia). Proiectul IGB este sprijinit de Rețelele transeuropene pentru energie și este un proiect de interes comun și un proiect prioritar în cadrul Grupului la nivel înalt pentru conectivitate energetică în Europa Centrală și de Sud-Est.

Vorbind despre proiect, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat – „Acest gazoduct este un schimbător de joc. Este un schimbător de joc pentru Bulgaria și pentru securitatea energetică a Europei. Și înseamnă libertate. Înseamnă eliberare de dependența de gazul rusesc. Într-adevăr, interconectorul ar putea acoperi întregul consum de gaz al Bulgariei”.

Bulgaria semnase deja un acord pentru a importa 1 miliard de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an de la SGC, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din consumul de gaze naturale al Sofiei.

Întrucât capacitatea gazoductului urmează să fie de 3-5 miliarde de metri cubi/an, Sofia este interesată să mărească în curând volumul de gaze azere. Sofia s-a oferit chiar să exporte energie electrică în Azerbaidjan în schimbul extinderii livrărilor de gaze prin SGC.

Proiectul IGB, care conectează sistemele de gaze greco-bulgare, este un proiect foarte strategic pentru Europa de Sud-Est. Proiectul IGB joacă un rol important în consolidarea securității energetice a Europei și în diversificarea aprovizionării cu gaze. Pentru Bulgaria, proiectul IGB asigură accesul direct la coridorul sudic de gaze și oferă, de asemenea, acces la terminalul GNL de lângă Alexandroupoli.

Dar, având în vedere că țările europene nu sunt în totalitate echipate pentru a primi suficient GNL pentru a satisface cererea de energie, parteneriatul cu Azerbaidjanul joacă un rol crucial în acest sens. Gazele naturale azere sunt esențiale pentru diversificarea aprovizionării și a rutelor, în special pentru Europa de Sud-Est și Balcanii de Vest.

În prezent, consumatorii europeni de energie susțin ideea că gazoductul TAP a sporit securitatea energetică regională prin diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare, ceea ce ar spori și mai mult integrarea și competitivitatea pieței regionale a gazelor naturale.

În plus, gazoductul creează, de asemenea, condiții favorabile pentru ca țările să susțină securitatea energetică prin dezvoltarea de interconectori de gaze. Unul dintre cele mai bune exemple este proiectul IGB și conducta adriatică ionică (IAP) planificată pentru a face legătura cu piețele din Croația, Albania, Muntenegru și Bosnia și Herțegovina.

În cele din urmă, SGC, cu toate segmentele sale, este un proiect energetic foarte important, care sprijină transformarea ambițioasă a sistemului energetic al UE. TAP este primul gazoduct care furnizează gaz din Marea Caspică direct în Europa. Pentru Europa, proiectul TAP reprezintă o diversificare a surselor de gaz și a rutelor de aprovizionare. În plus, proiectul sprijină dezvoltarea interconectorilor de gaze naturale în Europa.

Azerbaidjanul s-a dovedit a fi un partener energetic de încredere pentru Europa timp de mulți ani, iar acum cooperarea energetică dintre Azerbaidjan și UE intră într-o nouă etapă după semnarea „Memorandumului de înțelegere privind parteneriatul strategic în domeniul energiei între Republica Azerbaidjan și Uniunea Europeană”. Un total de 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Azerbaidjan a intrat în Europa prin conducta TAP, iar până la sfârșitul acestui an aproximativ 11,5 miliarde de metri cubi de gaze vor ajunge la consumatorii europeni.

Baku va crește livrările de gaze către Europa, iar până în 2027 capacitatea gazoductului TAP va fi dublată pentru a ajunge la 20 de miliarde de metri cubi pe an. În acest scop, guvernul bulgar vede un mecanism eficient prin extinderea cooperării energetice cu Azerbaidjanul. În acest sens, lansarea gazoductului IGB va permite Bulgariei să realizeze o diversificare atât a surselor, cât și a rutelor de aprovizionare cu energie.

Uzbekistanul aproape că oprește exporturile de gaze și electricitate pentru a remedia deficitul de energie electrică

Uzbekistanul a oprit aproape în totalitate exporturile de gaze și electricitate pentru a rezolva problema lipsei de energie electrică pe plan intern, a declarat ministrul adjunct al energiei, Sherzod Hojaev, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit Akipress.

Gaze naturale, Sursă foto: afaceri.news

Principalul motiv al întreruperilor de energie electrică este lipsa gazului, deoarece 90% din energia electrică este generată de centralele termice, a spus el.

„A fost planificat un export de 10 milioane de metri cubi de gaz, dar exportul actual nu ajunge nici măcar la 1 milion de metri cubi”, a declarat ministrul adjunct al energiei.

Oprirea integrală a exportului de gaze și energie electrică, creșterea cu 20% a importurilor de gaze, întreruperea consumatorilor sezonieri de gaze au permis creșterea ușoară a volumului de gaze furnizate termocentralelor, a spus el.

Rezervele zăcămintelor actuale de gaze se epuizează, în timp ce sunt necesare investiții mari în explorarea geologică pentru lansarea de noi zăcăminte, a declarat Mehriddin Abdullaev, președintele consiliului de administrație al companiei uzbece de petrol și gaze.

Consumul de energie electrică a crescut cu 20% în ultimii 5 ani în Uzbekistan. Consumul de electricitate de către populație a crescut cu 31%.

Equinor va dezvolta un câmp de gaze de mare adâncime în Marea Norvegiei

Compania energetică internațională norvegiană Equinor a anunțat crearea noului zăcământ de gaze Irpa, la o adâncime de 1 350 m în Marea Norvegiei, prin intermediul unor tehnologii inovatoare.

Acest lucru este precizat în anunțul de astăzi al Equinor, potrivit Radar.

„Dezvoltarea acestuia va contribui la aprovizionarea stabilă și pe termen lung cu gaze naturale a UE și a Marii Britanii”, a declarat Geir Tungesvik, CEO.

Gazprom amenință că va reduce livrările de gaze către Moldova

Gigantul rusesc de stat Gazprom a amenințat că va reduce livrările de gaze către Republica Moldova via Ucraina, acuzând Kievul că reține livrările destinate vecinului său, relatează CNBC.

Gazprom a susținut într-o declarație pe Telegram că volumul de gaz pe care îl furnizează la stația de măsurare a gazului de la Sudzha „pentru tranzit către Moldova, prin teritoriul Ucrainei, depășește volumul fizic transmis la granița Ucrainei cu Moldova”.

Conductă de gaze, Sursă foto: jurnalul.ro

În cazul în care „dezechilibrul de tranzit” va continua, a declarat Gazprom, va începe să reducă furnizarea de gaze către stația de măsurare a gazelor din Sudzha pentru tranzitul prin Ucraina începând cu 28 noiembrie, precizând că va reduce livrările echivalente cu cele care ar fi fost „livrate în minus”.

Nu este primul caz de acuzații ale Gazprom potrivit cărora Ucraina ar fura ostentativ gazul rusesc. În 2009, pe fondul unei dispute între Rusia și Ucraina privind gazele naturale, care nu era de fapt altceva decât un șantaj al Rusiei asupra guvernului ucrainean pro-occidental de după Revoluția Portocalie, Gazprom a acuzat Ucraina de furt de gaze, ceea ce a devenit una dintre narațiunile propagandei rusești.

Prețul gazelor și întreruperea livrărilor folosite ca pârghie politică au fost un instrument de război hibrid al Rusiei timp de decenii.

Norvegia va oferi 195,2 milioane de dolari Ucrainei pentru gaze naturale

Ministrul norvegian de finanțe, Trygve Slagsvold Vedum, a semnat un acord pentru a oferi o finanțare de 2 miliarde de coroane norvegiene (195,2 milioane de dolari) pentru a permite Ucrainei să achiziționeze gaze naturale în timpul iernii viitoare, potrivit Ukrainian Journal.

În declarația de pe site-ul guvernului norvegian se precizează că finanțarea va fi canalizată prin intermediul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), iar prim-vicepreședintele Jürgen Rigterink a fost cel care a semnat astăzi la Oslo acordul în numele băncii.

Gazprom manipulează faptele pentru a justifica decizia de a limita livrările de gaze către țările europene – GTSOU

Gazprom manipulează în mod grosolan faptele pentru a-și justifica decizia de a limita și mai mult livrările de gaze către țările europene, a declarat Olha Bielkova, director pentru relații guvernamentale și internaționale în cadrul Gas Transmission System Operator of Ukraine (GTSOU).

Depozit-de-gaze-naturale-Foto-msnews.ro

Anterior, marți, Gazprom a amenințat că va întrerupe livrările către Republica Moldova prin intermediul GTS din Ucraina din cauza unor presupuse afirmații potrivit cărora „gazul rusesc destinat livrării către consumatorii moldoveni în baza unui contract cu Moldovagaz ar fi fost reținut în Ucraina”.

GTSOU a dat asigurări că toate volumele de gaz care au fost primite la punctul de intrare Sudzha din Rusia, în special, pentru a fi transportate în continuare către consumatorii din Moldova, au fost transferate în totalitate la punctele de ieșire Oleksiyivka și Hrebenyky din Ucraina către Moldova. Acest lucru este confirmat de toate documentele necesare semnate cu operatorii implicați, unul dintre care este chiar Gazprom.

În același timp, de la începutul lunii septembrie 2022, după mulți ani de evoluții, Moldova a introdus un backhaul la punctele de legătură cu Ucraina, iar de la sfârșitul lunii septembrie, transportul gazelor naturale din Moldova în Ucraina prin punctul de legătură Hrebenyky se efectuează tocmai ca backhaul.

„Backhaul este una dintre cele mai progresiste metode comerciale de pe piața europeană a gazelor naturale, care contribuie, de asemenea, la reducerea impactului negativ al transportului gazelor naturale asupra mediului. Prin amenințarea cu reducerea volumului de transport către Moldova, Gazprom încearcă să priveze această țară de posibilitatea de a utiliza GTS ucrainean cu instalații UGS și să blocheze instrumentul de backhaul, sporind astfel dependența de gazul rusesc la începutul sezonului de încălzire”, a declarat GTSOU.

„Nu este prima dată când Rusia recurge la utilizarea gazului ca instrument de presiune politică. Aceasta este o manipulare grosolană a faptelor pentru a justifica decizia sa de a limita și mai mult volumul livrărilor de gaze către țările europene. Introducerea regulilor comerciale europene standard de lucru la punctele de conectare interstatale este interpretată în mod deliberat de Gazprom ca o încălcare a obligațiilor contractuale, evident, în scopuri politice și nu comerciale”, a declarat Bielkova, potrivit Interfax.

Fostul cancelar german: Este necesară creșterea aprovizionării cu gaze naturale din Azerbaidjan

„Este necesară creșterea livrării de gaze naturale din Azerbaidjan”, a declarat fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Schroder.

El a precizat că Turcia joacă un rol important în asigurarea aprovizionării cu gaze naturale a Europei.

„Din 2020 și până în prezent, s-au depus eforturi semnificative în direcția transportului de gaze naturale prin Azerbaidjan către Europa. Prin urmare, creșterea capacității necesare a gazoductului va fi foarte importantă pentru consolidarea rolului Turciei ca hub energetic”, a menționat fostul cancelar, potrivit Anews.

Prețul gazelor naturale în Europa a crescut cu 3%.

Prețul acțiunilor de gaze naturale în Europa a crescut cu 3%.

Referindu-se la bursa „ICE Futures” din Londra,Qazet.az raportează că, deși prețul contractelor futures de gaze naturale din decembrie la TTF (Olanda), care este cel mai lichid hub din Europa, a început ziua la 1.255,6 dolari, ulterior a crescut la 1.269,4 dolari (+3,1% ) a ajuns. Dinamica este calculată pe baza prețului de decontare înregistrat în ziua precedentă de tranzacționare (1.230,8 dolari pe mia de metri cubi), relatează Qazet.az.

Gazprom amenință cu noi reduceri ale livrărilor de gaze către Europa din cauza Ucrainei

Gigantul energetic rus Gazprom a acuzat marți Ucraina de deturnarea livrărilor de gaze naturale care tranzitează teritoriul său către Moldova și a amenințat că, drept răspuns, va întrerupe livrările prin intermediul unei conducte cheie către Europa.

Acuzațiile reprezintă cel mai recent punct de tensiune privind livrările de energie între Kiev, capitalele europene și Moscova, care a redus livrările de gaze naturale către Europa ca răspuns la sancțiunile occidentale din cauza războiului din Ucraina.

„Volumul de gaz furnizat de Gazprom … pentru tranzit către Moldova prin Ucraina este mai mare decât volumul fizic transmis la granița Ucrainei cu Moldova”, a declarat Gazprom într-un comunicat, potrivit The Moscow Times.

Gigantul de stat din domeniul gazelor naturale a declarat că Ucraina a obstrucționat livrarea a 52,52 milioane de metri cubi de gaze naturale care erau livrate către Moldova.

evenimentulzilei.ro

„În cazul în care dezechilibrul de tranzit prin Ucraina pentru consumatorii moldoveni va persista, pe 28 noiembrie, începând cu ora 10:00, Gazprom va începe să reducă furnizarea de gaze” printr-un punct de tranzit cheie pentru livrările către Europa, a precizat compania.

Amenințările vin într-un moment precar pentru securitatea energetică în Europa, care s-a grăbit să umple depozitele de gaz înainte de iarnă.

Ucraina se confruntă cu o criză energetică severă din cauza unor săptămâni de lovituri persistente ale Rusiei asupra rețelei sale energetice, care a dus, de asemenea, la pene de curent în Moldova vecină.

Președinta pro-europeană a Chișinăului, Maia Sandu, a avertizat că țara sa de 2,6 milioane de locuitori, situată între România și Ucraina, riscă să rămână fără gaz și electricitate în această iarnă.