Lumea la zi

Rusia relansează mașina sovietică Moskvich în vechea uzină Renault! De la cine au împrumutat design-ul noului model

moskvich sovietica sursa: Autocritica
sursa: Autocritica

După o pauză de două decenii, Rusia a relansat producția mărcii de mașină Moskvich din epoca sovietică, la o uzină din apropiere de Moscova, cedată de constructorul auto francez Renault, a anunțat Ministerul rus al Industriei și Comerțului.

Renault a vândut în luna mai a anului acestuia acțiunea sa majoritară la producătorul auto Avtovaz statului rus pentru o singură rublă (echivalentă a 0.079 RON, conform cursului valutar de actualitate), dar cu opțiunee de răscumpărare pe șase ani. Și-a vândut de asmenea și uzina, redenumită acum Fabrica de Automobile Moskvich din Moscova, pentru o altă rublă.

Doar 600 de vehicule au fost programate pentru producție în acest an. Este puțin probabil ca relansarea mașinii să modifice perspectivele sumbre ale industriei auto rusești, ale cărei vânzări anuale ar putea încheia 2022 sub 1 milion de unități pentru prima dată în istoria modernă a Rusiei.

Obiectivul final de a produce 100.000 de vehicule Moskvich pe an, dintre care o parte vor fi electrice, este cu mult în urma mediei unei industriii generale de uzine de automobile, care se situează între 200.000-300.000 de unități. Tesla, spre exemplu, produce 22.000 de mașini pe săptămână la uzina sa din Shanghai.

„Primele mașini Moskvich vor ieși de pe linia de producție în decembrie 2022″, a declarat producătorul de camioane Kamaz, partenerul tehnologic al uzinei, într-un comunicat, citat de Reuters.

Sancțiunile occidentale îngreunează producția mărcii

Reînvierea mașinii Moskvich („Moscovitul”) ar putea reveni cu o întorsătură de situație. Surse au declarat pentru Reuters că platforma de design, inginerie și producție a producătorului auto chinez JAC va fi folosită pentru a produce marca.

Sancțiunile occidentale impuse asupra campaniei militare a Moscovei în Ucraina au îngreunat foarte mult accesul la componente fabricate în străinătate, iar pe lângă asta, mulți producători auto străini au renunțat. Kamaz, împreună cu guvernul rus, au stabilit noi lanțuri de aprovizionare, dar nu au dezvăluit mai multe detalii. „Sarcina pentru viitorul apropiat este de a stabili procese de asamblare a nodurilor mici prin implicarea furnizorilor locali până la sfârșitul anului 2023″, a declarat ministrul Industriei și Comerțului, Denis Manturov.

Ministerul a precizat că lansarea producției la scară largă va oferi locuri de muncă pentru aproximativ 40.000 de persoane. Vânzările modelului Moskvich 3, descris ca fiind un crossover urban cu motor pe benzină și cutie de viteze atât automată, cât și manuală, vor începe în decembrie

Noul model va avea un design chinezesc

În timp ce ultimul Moskvich era o berlină simplă cu trei cutii sau cu un hatchback pietonal, modelul Moskvich 3 este un hatchback crossover cu motor pe benzină cu aspect musculos, cu jante din aliaj, faruri LED cu fante și un ecran tactil central mare.

moskvich 3 sursa: TV8.md

moskvich 3 sursa: TV8.md

Din fotografiile mașinii se poate observa că aceasta arată identic cu crossoverul compact Sehol X4 fabricat de compania chineză JAC, cunoscut și sub numele de JAC JS4. Surse au declarat pentru Reuters că designul, ingineria și platforma JAC au fost folosite pentru a produce marca, piesele fiind livrate din China.