Infofinanciar > Lumea la zi > Gest sfidător al premierului maghiar! BBC: Viktor Orban a înfuriat România și Ucraina purtând un fular cu Ungaria Mare
Lumea la zi

Gest sfidător al premierului maghiar! BBC: Viktor Orban a înfuriat România și Ucraina purtând un fular cu Ungaria Mare

Gest sfidător al premierului maghiar! BBC: Viktor Orban a înfuriat România și Ucraina purtând un fular cu Ungaria Mare
sursa foto Twitter

Prim-ministrul ungar, Viktor Orban, a apărut în public purtând un fular imprimat cu vechea hartă a Ungariei Mari, care includea teritorii din Austria, Slovacia, România, Croația, Serbia și Ucraina. Premierul a fost imediat acuzat de o atitudine revizionistă, care a provocat reacția statelor vecine, inclusiv a României.

Viktor Orban a afișat fularul în timpul meciului de fotbal de duminică, dintre Ungaria și Grecia. Mai multe imagini cu premierul, alături de o înregistrare video în care acesta salută fotbaliștii maghiari, purtând acest fular, au fost postate pe pagina oficială a premierului maghiar, care au atras atenția presei ucrainene și române.

Imaginea reprezintă Ungaria Mare, vechiul teritoriu imperial maghiar care a existat înainte de înfrângerea Austro-Ungariei în Primul Război Mondial. România și-a exprimat „dezaprobarea fermă” față de gestul lui Orban, într-un mesaj adresat ambasadorului Ungariei la București.

Statele vecine au reacționat la gestul lui Orban

„Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria”, a notat MAE, potrivit Libertatea.

Gestul premierului a atras atenția oficialităților din statele vecine, care au acuzat atitudinea sa revizionistă. Printre oficialitățile care au reacționat la gestul sfidător al lui Viktor Orban se numără premierul croat, Andrej Plenkovic, ministrul de Externe austriac, alături de lideri ai mai multor partide de opoziție și ministrul de Externe din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, a declarat că Kievul l-a convocat pe ambasadorul Ungariei „care va fi informat cu privire la caracterul inacceptabil al gestului lui Viktor Orban”.

„Promovarea ideilor revizioniste în Ungaria nu contribuie la dezvoltarea relațiilor ucraineano-maghiare și nu corespunde principiilor politicii europene”, a declarat el pe Facebook, potrivit BBC. Nikolenko a declarat că Ucraina dorește scuze și renunțarea la orice pretenții maghiare asupra teritoriului ucrainean.

Cele două țări s-au confruntat în mod repetat în ultimii pe baza limitării dreptului etnicilor maghiari care trăiesc în Ucraina de a-și folosi limba maternă, în special în educație, după ce Ucraina a adoptat în 2017 o lege care restricționează utilizarea limbilor minoritare în școli.

Orban nu a luat în serios problema: „Fotbalul nu este politică”

Într-o postare pe Facebook de marți, Orban nu a abordat în mod direct controversa legată de eșarfă. „Fotbalul nu este politică. Nu citiți în el lucruri care nu sunt acolo”, a scris el. „Echipa națională a Ungariei aparține tuturor maghiarilor, oriunde ar trăi!”.

Aproximativ 1,2 milioane de etnici maghiari trăiesc în România și 150.000 în vestul Ucrainei. Au existat anterior tensiuni legate de eforturile lui Orban de a promova identitatea maghiară în ambele țări.

Premierul croat Andrej Plenkovic a declarat că pretențiile teritoriale asupra țării sale sunt „absolut inacceptabile”. Președintele Zoran Milanovic a avut o viziune mai relaxată asupra problemei: ambițiile lui Orbán în Croația se limitează la „o croazieră în jurul Mării Adriatice timp de o lună în august și ne vom întâlni la cină”.

În Austria, Cancelaria nu a dorit să comenteze pe acest subiect, în schimb liderii partidului verde iau extrem de în serios apariția lui Orbán. „Nu este o prostie, ci o provocare insuportabilă”, a declarat Michael Reimon, membru al Consiliului Național. Orbán ar trebui să-și ceară scuze față de țările vecine, a spus el, potrivit G4Media.

Pe parcursul ultimilor ani, Viktor Orban a fost criticat pe scară largă în Europa pentru reducerea libertății presei și a drepturilor minorităților și ale grupurilor societății civile, precum și pentru prietenia sa de lungă durată cu președintele rus Vladimir Putin. El a fost acuzat că subminează valorile fundamentale ale UE, în timp ce acuză Bruxelles-ul că își depășește competențele.