Lumea la zi

Gazprom strânge și mai mult „robinetul”! Europa va primi mai puține gaze rusești în luna decembrie

Gazprom, Sursă foto: TVN.md
Sursă foto: TVN.md

Compania de stat rusească Gazprom a anunțat, prin reprezentanții săi, că volumul de gaze livrat spre Europa va fi și mai diminuat începând de luna viitoare. Acest lucru se va întâmpla după ce rușii vor reduce debitul din conducta Sudzha care trece prin Ucraina.

De asemenea, Gazprom a susținut că gazul, care a fost destinat Republicii Moldova, va fi reținut în Ucraina.

„Volumul de gaz furnizat de Gazprom către GIS Sudzha pentru tranzitul către Moldova prin teritoriul Ucrainei depășește volumul fizic transmis la granița Ucrainei cu Moldova”; „Menținând în același timp dezechilibrul de tranzit prin Ucraina pentru consumatorii moldoveni, la 28 noiembrie, începând cu ora 10:00, Gazprom va începe să reducă furnizarea de gaze către GIS Sudșa pentru tranzit prin Ucraina în mărimea livrării inferioare zilnice”, au anunțat reprezentanții companiei rusești.

Ce va face Europa de la anul

Dacă în iarna aceasta europenii dispun de suficient gaz pentru a trece cu bine sezonul rece, rămâne de văzut ce vor face Guvernele de pe „bătrânul continent” din primăvară, când vor trebui să-și reumple depozitele cu o cantitate mult redusă de gaz rusesc prin conducte, scriu cei de la G4Media.

Reprezentanții Agenției Internaționale a Energiei au avertizat că Europa riscă să nu aibă suficient gaz în iarna 2023-2024. De aceea, liderii europeni sunt îndemnați să „acţioneze imediat” și, în special, să diminueze cererea.

AIE a mai susținut că din depozitele europene ar putea lipsi circa 30 de miliarde de metri cubi de gaz în anul viitor, dacă Rusia va decide să oprească complet livrările către Europa. Dacă aplicăm acest scenariu, rezervele de gaze vor fi acoperite în proporție de doar 65% la începutul iernii viitoare, faţă de 100% cât este în prezent.

„’Perna oferită de nivelurile rezervelor actuale, precum şi scăderea recentă a preţului gazului şi temperaturile neobişnuit de blânde, nu ar trebui să conducă la concluzii prea optimiste despre viitor”, au transmis specialiștii AIE.

Se anunță un an mai greu

De asemenea, aceștia au mai subliniat că în vara viitoare condiţiile geopolitice şi economice mondiale pentru aprovizionarea şi completarea rezervelor ar putea fi cu mult mai dezavantajoase față de anul 2022. Umplerea gazelor în vara 2022 a fost favorizată de „factori-cheie care s-ar putea să nu se mai repete în 2023”, a susținut directorul AIE, Fatih Birol, în cadrul unei conferinţe de presă de la acea vreme.

Guvernele trebuie „să ia măsuri urgente imediat pentru accelerarea eficienţei energetice, pentru desfăşurarea energiilor regenerabile, a pompelor de căldură şi a oricărui alt mijloc de reducere structurală a cererii de gaz”, a mai subliniat acesta, potrivit celor de la Digi24.

„Există riscul unui exces de încredere care se insinuează pe tema aprovizionării cu gaz a Europei. Or, nu am ajuns încă la capătul durerilor”, a mai avertizat directorul instituției.