Lumea la zi

Sistemul bancar rusesc MIR s-a prăbușit! Ce țări au abandonat tranzacțiile de frica sanțiunilor SUA

sistemul mir sursa: VOI
sursa: VOI

Sistemul de plată Mir, versiunea rusească a sistemelor internaționale Visa și Mastercar, s-a prăbușit, în urma sancțiunilor impuse de SUA. Unii dintre aliații Rusiei care foloseau sistemul Mir pentru plata online l-au abandonat, de teama sancțiunilor americane.

În sistemul Mir erau implicate nouă țări, însă au mai rămas doar trei dintre acestea. Banca Centrală a Federației Ruse caută soluții pentru a remedia problema. Trezoreria SUA a amenințat țările implicate în sistemul monetar rus și au anunțat că vor impune sancțiuni persoanelor care continuă să utilizeze cardurile Mir.

Banca Centrală a Federației Ruse nu era pregătită pentru un asemenea nivel de presiune din partea americanilor și caută în disperare modalități de rezolvare a problemei create. După doar două luni de la anunțul Trezorieriei SUA, șase bănci naționale au abandonat sistemul rusesc.

În condițiile în care eforturile SUA de a limita comerțul cu Rusia din cauza invaziei acesteia în Ucraina au fost ocolite de țările aliate Moscovei, lupta lui Mir de a nu se prăbuși dovedesc adevărata putere a amenințărilor Washington-ului în sistemul financial internațional, scriu cei de la Bloomberg.

Ce acțiuni au luat aliații Rusiei

„Din probleme de conformitate, este dificil de decis dacă utilizatorul acestui card va fi sancționat sau nu”, a declarat Behzod Hamraev, viceguvernator al Băncii Centrale din Uzbekistan, o țară din Asia Centrală care are legături strânse economice și politice cu Moscova. Centrul său național de procesare a încetat să gestioneze cardurile la sfârșitul lunii septembrie.

Cea mai mare lovitură asupra Rusiei s-a petrecut atunci când Turcia, destinație turistică populară rușilor și una dintre țările puternice care nu s-au alăturat sancțiunilor impuse de SUA și aliații săi, a impus către toate cele cinci bănci care procesau tranzacții pentru acest card să se retragă din septembrie.

În ultimele două luni, unele bănci din Kârgâzstan și Tadjikistan au suspendat și ele utilizarea cardurilor. La fel a făcut și cea mai mare bancă din Kazahstan. Una dintre cele două instituții din Vietnam care acceptau plata Mir a renunțat, de asemenea, la el. Doar câteva bănci din Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan îl mai acceptă în continuare. Site-ul Mir nu mai enumeră țările în care poate fi folosit, din cauza controversei.

„Preocuparea privind sancțiunile impuse depășește interesul pentru veniturile din comisioane”, a declarat Viktor Dostov, președintele  Asociației ruse pentru Bani Electronici și Remitențe. „Avantajul sistemului Mir este posibilitatea de a fi folosit la nivel global, iar toți cetățenii ruși îl dețin. Acum, toată lumea va fi nevoită să folosească fel de fel de soluții private în mai multe țări.”

Oficialii ruși admit provocările de nivel internațional, citează succesul sistemului Mir în ceea ce privește minimizarea impactului în interiorul Rusiei al retragerii Visa și Mastercard de pe piață. Comercianții și hotelurile din unele țări acceptă în continuare cardul în mod informal, dar lipsa procesării bancare le limitează atractivitatea. Visa și Mastercard au întrerupt serviciile pentru băncile rusești la scurt timp după începerea războiului, iar băncile din țările vecine, care inițial au deschis conturi pentru ruși, au întărit de atunci regulile.

Sistemul Mir, vital pentru ruși

Problemele lui Mir sunt cel mai recent exemplu de reducere a opțiunilor pentru rușii care doresc să călătorească în străinătate. Marile companii aeriene au anulat mii de zboruri de la război încoace, rămânând doar un număr mic de destinații cu zboruri directe. Multe țări din Uniunea Europeană reduc vizele pentru turiștii ruși.

Cu toate acestea, fluxurile de turiști către locuri precum Turcia sunt în creștere, iar peste 350.000 de ruși au fugit în țările vecine de când președintele Vladimir Putin a anunțat, la 21 septembrie, că intenționează să cheme 300.000 de rezerviști pentru a lupta în Ucraina.

Cu doar câteva luni înainte, în iunie, Olga Skorobogatova, prim-adjunctul șefului băncii centrale a Rusiei, se lăuda cum că numărul țărilor care acceptă Mir va crește în curând, permițând turiștilor ruși să plătească în străinătate chiar și fără Visa și Mastercard. Sistemul Mir era menit să reprezinte o parte esențială a apărării Rusiei împotriva sancțiunilor occidentale. În interiorul țării, s-a dovedit a fi un sistem vital pentru menținerea fluxului de plăți, după ce marile carduri americane au fost suspendate.