Info

Vestea serii vine de la Bruxelles! Uniunea Europeană ne dă bani pentru plata facturilor la energie electrică

criza energie fuelcellsworks.com
FOTO: fuelcellsworks.com

Speranțele de mai bine vin de la Bruxelles! Programele aferente perioadei 2021-2027 vor primi aviz favorabil din partea Uniunii Europene, până la finalul acestui an. Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene s-a întâlnit cu înalți reprezentanți ai Executivului European, prilej cu care s-au tranșat ultimele aspecte în ceea ce privește finalizarea negocierilor cu oficialii Comisiei Europene, privind Politica de Coeziune pentru perioada 2021-2027.

Oficialul român a demarat negocieri cu Elisa Ferreira, comisarul European pentru Politica Regională, cu Marc Lemître, directorul general Politică regională și urbană, dar și cu directorul general adjunct pentru Directoratul General Ocuparea forței de muncă și afacerile locale, Andriana Sukova.  În cadrul negocierilor, delegația română a prezentat măsurile pe care statul român vrea să le implementeze pentru sprijinirea populației vulnerabile.

UE sprijină măsurile sociale propuse de România

„Reprezentanţii Comisiei Europene ne-au oferit garanţii că până la finalul acestui an vom avea toate cele 16 programe aferente perioadei 2021-2027 aprobate. Negocierile la care am luat parte salvează practic România de pierderea a circa 5,2 miliarde de euro din totalul alocării de aproximativ 30 de miliarde de euro din Politica de Coeziune. Aceasta reprezintă alocarea aferentă anului 2022, precum şi un sfert din alocarea comunicată iniţial României pentru anul 2021”, a transmis Marcel Boloș.

Prin urmare, Comisia Europeană a validat posibilitatea finanțării măsurilor financiare acordate categoriilor sociale vulnerabile. Astfel, cei care se confruntă cu imposibilitatea de a-și achita costurile energiei electrice, termice, sau gaz, vor fi scutiți de la plata a unei părți a facturilor. De asemenea, ”Programul Sprijin pentru România va continua”, vouchere sociale în valoare de 250 de lei vor fi acordate odată la două luni.

„Am convenit să implementăm sprijinul pentru plata facturilor în rândul persoanelor vulnerabile și continuarea programului „Sprijin pentru România”. Reprezentanții Comisiei Europene ne-au oferit garanții că până la finalul acestui an vom avea toate cele 16 programe aferente perioadei 2021–2027 aprobate.

Negocierile la care am luat parte salvează practic România de pierderea a circa 5,2 miliarde de euro din totalul alocării de aproximativ 30 de miliarde de euro din Politica de Coeziune. Aceasta reprezintă alocarea aferentă anului 2022, precum și un sfert din alocarea comunicată inițial României pentru anul 2021”.

Banii vor fi gestionați de autoritățile locale și centrale

Boloș atrage atenția că odată cu primirea fondurilor europene pentru sprijinirea măsurilor sociale, intră în scenă administrațiile interne care vor fi responsabile de implementarea măsurilor și direcționarea fondurilor către beneficiari:

„Mai departe, trebuie să capacităm toţi actorii, administraţie publică centrală şi locală, instituţii publice, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai societăţii civile, pentru a fi sigur că maximizăm rezultatele oferite de aceste oportunităţi, prin care putem schimba cu adevărat România”.

În altă ordine de idei, delegația condusă de Boloș a mai înregistrat un succes, în sensul că, Executivul european a agreat și planurile propuse de delegația română privind modernizarea sistemului medical:

„ Separat de acestea, o reuşită importantă a delegaţiei României a fost faptul că Executivul European a agreat forma propusă de MIPE cu privire la Programul Sănătate, pentru a putea sprijini cu finanţare din fonduri europene, cofinanţare naţională şi finanţare rambursabilă din partea Băncii Europene de Investiţii infrastructură spitalicească.

Astfel, prin intermediul Programului Sănătate vor putea fi finanţate investiţii în construcţia, modernizarea şi reabilitarea spitalelor judeţene, municipale şi orăşeneşti, precum şi infrastructurilor medicale de specialitate”, potrivit adevarul.ro.