Infofinanciar > Lumea la zi > Războiul informațional al Moscovei. Nu vă încredeți în cifrele Rusiei
Lumea la zi

Războiul informațional al Moscovei. Nu vă încredeți în cifrele Rusiei

Petrol Rusia, Sursă foto: Profimedia
sursă foto: Profimedia

De ce atât de mulți oameni din Occident, care probabil ar trebui să știe mai bine până acum, au încredere în datele unor guverne autoritare care duc un război informațional?

Cea mai recentă controversă se referă la starea economiei rusești și la ceea ce mass-media occidentală și altele au raportat publicului lor. Citiți orice despre războiul din Ucraina în aceste zile și veți găsi probabil o mențiune conform căreia economia rusă s-a contractat cu aproximativ 2% în 2022, un declin scăzut care sugerează puțin mai mult decât o recesiune.

Datele rusești susțin o așa-zisă „creștere economică” a Rusiei

Această cifră a intrat în dezbaterea politică: Pentru unii, cifra scăzută este o dovadă că economia rusă este rezistentă și că sancțiunile nu funcționează. Alții folosesc aceeași cifră pentru a argumenta că sancțiunile încep să funcționeze, iar țările occidentale ar trebui să dubleze eforturile. Aceste argumente opuse au un lucru în comun: se bazează pe o cifră în mare parte lipsită de sens.

Chiar dacă scăderea PIB-ului Rusiei raportată ar fi veridică, este clar că trei factori au sporit în mod artificial cifra de creștere a Rusiei în 2022. În primul rând, cifra de creștere economică a fost alimentată de producția Rusiei de echipamente militare. Producția de tancuri și rachete nu îmbunătățește însă nivelul de trai, iar această parte a PIB-ului rusesc va fi rapid distrusă pe câmpul de luptă. În al doilea rând, veniturile din export ale Rusiei au sărit în 2022 din cauza creșterii prețurilor la energie induse de război. Și în al treilea rând, sancțiunile occidentale asupra tehnologiei și a altor bunuri, precum și diminuarea cererii de consum din Rusia, au dus la o prăbușire a importurilor, care au scăzut cu aproape 10% în cursul anului 2022, potrivit datelor oficiale ale Rusiei.

Cu toate acestea, chiar mai important decât ceea ce înseamnă cu adevărat „creșterea” Rusiei este faptul că cifrele Kremlinului nu pot fi de încredere. Acest lucru se datorează faptului că Rusia a făcut din statistici o parte centrală a războiului său informațional. Scopul Moscovei este clar: să susțină că sancțiunile nu funcționează, subminându-i astfel pe cei care cred că acestea sunt un instrument-cheie pentru a opri sau a limita agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Războiul informațional, o puternică armă a Rusiei

Această strategie se bazează pe trei piloni. Kremlinul comunică masiv folosind previziuni și prezentându-le ca fiind fapte reale, uitând să menționeze că acestea se situează în afara consensului experților. De asemenea, Moscova întârzie publicarea statisticilor care nu se potrivesc cu povestea sa. În cele din urmă, cifrele pe care le publică sunt de o calitate îndoielnică – și sunt frecvent revizuite ulterior.

Ultimele săptămâni oferă o bună ilustrare a modului în care această strategie arată în practică. În ianuarie, Fondul Monetar Internațional (FMI) a publicat o estimare a recesiunii din 2022 a Rusiei în cadrul Perspectivelor economice mondiale. Fondul a estimat că economia rusă s-a contractat cu doar 2,2% în 2022. Această cifră i-a surprins pe mulți economiști, nu în ultimul rând pentru că FMI obișnuia să fie mult mai pesimist în ceea ce privește situația economică a Rusiei. La începutul războiului, acesta preconiza o recesiune de 8,5 la sută. În rândul experților, estimarea generală a constat în faptul că economia rusă s-a contractat cu 3,2 la sută. Estimarea FMI de minus 2,2 la sută a fost, așadar, o valoare aberantă, dar propagandiștii ruși au prezentat-o ca pe un fapt cert. Mass-media occidentală a preluat informația. Cifrele fiind atât de mediatizate, majoritatea oamenilor au presupus că este adevărată.

Cel de-al doilea pilon al dezinformării rusești implică întârzierea publicării unor date slabe. Este exact ceea ce s-a întâmplat la câteva zile după ce FMI a publicat cifra sa optimistă, când Serviciul Federal de Stat de Statistică din Rusia a amânat brusc publicarea datelor reale privind PIB-ul pentru decembrie 2022 și pentru întregul an. Neavând nicio cifră din surse rusești pentru PIB-ul real pe care să se bazeze, majoritatea observatorilor din Rusia au presupus în mod eronat că estimarea FMI era cifra oficială a recesiunii. Deoarece FMI era mult mai optimist în privința economiei rusești decât majoritatea experților. Această confuzie a servit bine intereselor Kremlinului.

Corectarea cifrelor PIB, o normă pentru Rusia

În cele din urmă, Moscova a publicat o singură cifră cu o întârziere de două săptămâni. Aceasta prevedea o scădere a PIB-ului de 2,1 pe parcursul întregului an 2022, cam la fel ca estimarea optimistă a FMI. Cu toate acestea, nu este clar cum au ajuns statisticile rusești o cifră asemănătoare FMI. Verificarea este imposibilă, deoarece încă nu au publicat datele privind PIB-ul pentru al patrulea trimestru din 2022.

Asamblarea pieselor acestui puzzle statistic conturează o imagine intrigantă: Dacă cifra recesiunii pe întregul an este de 2,1%, așa cum susține Rusia, atunci făcând calculele și folosind datele deja raportate pentru primele trei trimestre din 2022 rezultă o scădere a PIB-ului de aproximativ 4% în trimestrul al patrulea din 2022, comparativ cu trimestrul al patrulea din 2021.

Acest lucru este teoretic posibil, dar cifrele disponibile privind economia Rusiei în al patrulea trimestru sugerează o contractare mai abruptă. În decembrie 2022, propriile statistici oficiale ale Rusiei au arătat că producția industrială și vânzările au înregistrat cele mai abrupte scăderi anuale din ultimii aproape trei ani, sugerând o încetinire profundă a activității. Prețul petrolului a scăzut masiv la sfârșitul anului 2022, ceea ce a cântărit la nivelul exporturilor. În cele din urmă, importurile Rusiei și-au revenit în trimestrul al patrulea, de la minimele atinse la începutul anului, ceea ce a contat și mai mult pentru cifra PIB-ului.

Scenariul cel mai probabil este că cifrele PIB-ului Rusiei pentru 2022 vor fi revizuite în liniște la o cifră mai apropiată de 3% sau chiar 4%, mai aproape de părerile experților și mult mai mare decât cifrele de luna trecută ale FMI și Kremlinului. Cu siguranță, revizuirile datelor nu sunt neobișnuite în întreaga lume, inclusiv în economiile dezvoltate. Cifrele PIB-ului sunt uneori corectate de mai multe ori înainte de a putea fi considerate corecte. Cu toate acestea, Rusia a făcut din astfel de revizuiri o normă de la începutul războiului, cu anumite corecții mult mai mari decât cele pe care le fac de obicei alte țări.

China, alt jucător abil în actul dezinformării statistice

Chiar și după ce datele vor fi în cele din urmă revizuite, această poveste va rămâne un câștig pentru Rusia. Cine va avea grijă să verifice dacă cifra inițială a fost revizuită și să scrie un nou raport sau un nou articol de presă? Cine, în afară de un grup mic de experți, s-a gândit serios dacă aceste cifre înseamnă ceva?

Problema este sistemică și merge dincolo de cifrele economice care trezesc întrebări ale Rusiei. China este un alt jucător abil în actul dezinformării statistice. Cifrele oficiale privind PIB-ul sunt atât de distorsionate încât observatorii Chinei folosesc date indirecte, cum ar fi consumul de energie electrică, încărcătura feroviară și împrumuturile bancare, pentru a evalua creșterea economică. Pentru Kremlin, modificarea discretă a cifrei recesiunii ar avea un alt beneficiu. Dacă Rusia își modifică în cele din urmă cifrele pentru a reflecta o scădere mai mare a PIB-ului în 2022, atunci acest lucru va spori artificial cifra creșterii în 2023. Creșterea PIB-ului după o recesiune este ca și cum ai face bungee-jumping: Cu cât cazi mai jos, cu atât mai sus îți revii.

Evaluarea eficienței sancțiunilor a fost întotdeauna dificilă. Kremlinul a clasificat seturi întregi de date de la începutul războiului, inclusiv cele privind comerțul exterior, care ar oferi informații despre starea sectorului energetic rusesc. Președintele rus Vladimir Putin speră că transformarea Rusiei într-un mister va contribui la susținerea afirmațiilor sale potrivit cărora sancțiunile nu funcționează, derutând factorii de decizie politică, jurnaliștii și cetățenii occidentali. Având în vedere convingerea lui Putin că duce un război existențial împotriva Occidentului, acest lucru este corect. Adevărata problemă este legată de țările occidentale. Experții și mass-media care citează cifra de recesiune a Rusiei ar trebui, probabil, să își facă timp pentru a-și pune la îndoială datele în loc să amplifice punctele de discuție ale Kremlinului.

Această opinie a fost scrisă de Agathe Demarais, director global la Economist Intelligence Unit, sursă Foreignpolicy .