Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin începe să rămână fără aliați! Serbia anunță sancțiuni împotriva Rusiei
Lumea la zi

Vladimir Putin începe să rămână fără aliați! Serbia anunță sancțiuni împotriva Rusiei

serbia
sursa foto dailysabah.com

În momentul de față, Rusia este o țară extrem de criticată la nivel mondial. Decizia de a invada Ucraina pentru a atinge obiectivul de extindere teritorială a generat acuze și reacții de distanțare din partea multor țări. Națiunile sunt îngrijorate de aceste conflicte militare și afirmă puternic faptul că nu susțin violențele generate de Rusia.

În acest context în care poziția Rusiei nu este una favorabilă, alianțele vechi încep ușor-ușor să se erodeze. Serbia, un aliat tradițional al Rusiei, a declarat public despre acțiunile de impunere a unor sancțiuni împotriva teritoriului rus.

Serbia „întoarce armele” și aplică sancțiuni aliaților ruși

Serbia, aliat de încredere al Rusiei de mulți ani, a vorbit despre aplicarea unor sancțiuni împotriva aliaților ruși. Acest lucru s-a întâmplat în premieră, de la declanșarea războiului ruso-ucrainean.

Această informație a creat haos în lumea politică. Rade Basta, ministrul Economiei din Serbia, a declarat impunerea unor sancțiuni împotriva Rusiei. Acesta a fost primul oficial sârb care a transmis informații în defavoarea Rusiei, care a dus la îndepărtarea sârbilor de alianța cu rușii.  Ministrul Economiei, Rade Basta, a afirmat că țara sa plătește mult pentru decizia inițială de a nu impune restricții Rusiei, iar acest lucru nu este sustenabil, a semnalat acesta într-un comunicat de presă.

Anunțul ministrului a provocat un scandal în cadrul Partidului Serbia Unită, punctul de pornire al lui Rade Basta prin care a ajuns în Guvern. În această direcție, există solicitări care cer demisia ministrului din funcție, din partea colegilor de coaliție. Partidul Serbia Unită face parte dintr-o alianță electorală, alături de Partidul Socialist, condus de fostul ministru de Externe, Ivica Dacic. Partidul Socialist este la rândul său parte dintr-o coaliție politică, împreună cu Partidul Progresist, care îl are în frunte pe Aleksandar Vuvic.

Rade Basta a afirmat că este martor la presiunile suportate de președintele sârb din partea UE și a altor națiuni. „Nu pot accepta acest lucru” a precizat ministrul, precizând că din acest motiv este în favoarea impunerii unor sancţiuni împotriva Rusiei. Astfel, acesta este alături de preşedintele Vucic în apărarea intereselor naţionale şi are „încredere absolută” în Vucic. „De aceea solicit guvernului sârb şi tuturor miniştrilor să facă o declaraţie asupra acestei chestiuni”, a declarat Rade Basta.

Ne confruntăm cu o nouă realitate, a conflictelor internaționale

Ministrul economiei a reamintit faptul că, de-a lungul istoriei, Serbia s-a confruntat cu sancțiuni, iar cetățenii „au avut de suferit consecinţe economice severe”. Acesta a afirmat faptul că Belgrad nu a decis impunerea de sancțiuni în ideea încheierii războiului, grație rațiunii, cele două puteri alegând să înceapă negocieri. Dar acesta a semnalat că „suntem confruntaţi de o nouă realitate”, iar din cauza „tulburărilor globale, Serbia se confruntă cu o presiune enormă”.

Partidul Serbia Unită a fost primul care a reacționat la declarația ministrului Basta , spunând că ceea ce a afirmat acesta este doar „o poziție personală” și nu are legătură cu poziția partidului din care Basta face parte. Partidul este împotriva „impunerii de sancţiuni împotriva oricui” şi a afirmat că soluția opririi războiului „ este la masa negocierilor”.

Aleksandar Vulin, membru al coaliției de guvernare, a cerut explicit demisia ministrului Economiei, pentru inițiativa de a adăuga Serbia pe lista țărilor care impun sancțiuni ilegale împotriva Rusiei.

Preşedintele sârb Vucic a refuzat să se alăture sancţiunilor UE şi internaţionale împotriva Rusiei. Totuși, la începutul lunii februarie, în timpul unei dezbateri privind Kosovo, președintele le-a transmis parlamentarilor că „probabil va trebui să impună sancţiuni” împotriva aliaților ruși. Acesta a precizat că nu este „încântat de acest lucru”, dar Belgradul plăteşte prețul pentru neaplicarea  acestei decizii mai devreme.

Rusia a reacționat la această declarație, declarând că înteleg presiunea occidentului asupra unei astfel de decizii. „Liderii sârbi se confruntă cu o presiune fără precedent din partea Occidentului”, conform Realitatea.net .

Moscova apreciază faptul că Belgradul nu s-a alăturat sancțiunilor antirusești, pe fondul unor presiuni fără precedent și se așteaptă să continue să rezolve în viitor problemele complicate cu aliatul său vechi, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Întrebat de un reporter TASS cum ar reacționa Moscova dacă Belgradul s-ar alătura sancțiunilor, Peskov a declarat următoarele: „Suntem conștienți de faptul că asupra multor țări, inclusiv asupra Serbiei, se exercită o presiune fără precedent, prostească și ilegală, care contravine dreptului internațional. În special asupra Serbiei. Înțelegem că lucrurile s-au schimbat, dar ne așteptăm să rezolvăm cele mai presante probleme în calitate de parteneri, menținând în același timp dialogul de încredere cu conducerea sârbă”, a afirmat Dmitri Peskov.