Infofinanciar > Lumea la zi > Economia Rusiei este în declin! Scăderea PIB-ului este alarmantă
Lumea la zi

Economia Rusiei este în declin! Scăderea PIB-ului este alarmantă

rubla Sursa foto: Admiral Markets
Sursa foto: Admiral Markets

Potrivit Business Insider, economia Rusiei se prăbușește din cauza sancțiunilor privind exportul. Experții se așteaptă ca PIB-ul țării să scadă cu 30%.

Economia Rusiei suferă o implozie. Estimăm o prăbușire a PIB-ului cu 30% până la sfârșitul anului 2022, a declarat Robin Brooks, economist șef la Institutul de Finanțe Internațional, într-un tweet publicat duminică.

Brooks a adăugat că exportul din Rusia a scăzut cu 50% în luna aprilie a anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Vânzările de petrol și gaze joacă un rol din ce în ce mai important în veniturile Moscovei. Brooks a susținut că exporturile lunare din Rusia către alte țări au crescut cu 64% în aprilie, față anul 2021, în luna aprilie.

Rusia mai mult importă

Tot el a susținut că excedentele de cont curent ale Rusiei au fost uriașe. Acest lucru înseamnă că Rusia exportă mai mult decât importă.

Oficialii de la Moscova nu își mai publică datele comerciale după ce a invadat Ucraina la finalul lunii februarie. Conform lui Brooks, datele au fost compilate. Au folosit 20 dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai țării.

În urma acestei invazii rusești, țările europene și occidentale au impus o serie de pachete de sancțiuni. Scopul acestora este paralizia economiei rusești. Sancțiunile au avut efect și asupra magnaților ruși stabiliți în alte țări europene.

Guvernul Ucrainei a făcut lobby în mod obișnuit pentru înăsprirea sancțiunilor. Acest lucru a dus la reorientarea țărilor din Uniunea Europeană în ceea ce privește gazele și petrolul oferite de Moscova. Aceasta este sursa principală de venituri federale a Rusiei.

Moment dificil pentru economia rusească

La 29 aprilie, banca centrală rusă a subliniat că mediul extern este „dificil pentru economia rusă” și că acesta „apasă puternic asupra activității economice”, menționând că întreprinderile „se confruntă cu dificultăți considerabile în ceea ce privește producția și logistica”.

Alexei Kudrin, actualul președinte al Curții de conturi și fost ministru de Finanțe, a explicat că „dacă sancțiunile rămân la nivelul actual, va fi nevoie de circa doi ani de reconstrucție, nu mai puțin”. El a fost multă vreme ascultat de președintele Vladimir Putin care a recunoscut și el că probleme economice grele așteaptă Rusia.

Moscova trăiește, astăzi, cu spaima de a nu se repeta istoria și de a pierde un nou război rece din cauza rămânerii în urmă a economiei, așa cum s-a mai întâmplat în anii ’70 și ’80 ai secolului trecut. URSS a fost sufocată de stagnarea economică, iar America defila pe scena economică a lumii, cu ritmuri de creștere extrem de înalte.