Infofinanciar > Lumea la zi > The Hill: Premierul britanic consideră China drept o „provocare sistemică” la adresa ordinii mondiale
Lumea la zi

The Hill: Premierul britanic consideră China drept o „provocare sistemică” la adresa ordinii mondiale

Rishi Sunak, Sursă foto: Profimedia
FOTO: profimedia.ro

Premierul britanic Rishi Sunak a declarat recent că Republica Populară China amenință interesele economice ale țării și reprezintă o „provocare sistemică” pentru ordinea globală.

„China reprezintă cea mai mare amenințare statală la adresa intereselor noastre economice, cu siguranță. Și reprezintă o provocare sistemică pentru ordinea mondială”, a declarat Sunak pentru postul de televiziune NBC, într-un interviu difuzat luni seară.

Premierul britanic a spus că „atitudinea Chinei din ultima perioadă este îngrijorătoare”, la care a adăugat că beijingul”acționează într-o manieră mai autoritară acasă” și este „mai asertivă în străinătate”.

„Atitudinea Chinei din ultima perioadă este îngrijorătoare”

Președintele Joe Biden îi primește pe Sunak și pe premierul australian Anthony Albanese la San Diego pentru a promova un nou acord privind submarinele cu cele două țări în cadrul AUKUS un pact care se concentrează pe securitatea în Asia-Pacific și în Australia încheiat între Australia, Regatul Unit și Statele Unite, semnat la 15 septembrie 2021.

De asemenea, guvernul britanic a anunțat luni că va majora cheltuielile pentru apărare cu 6 miliarde de dolari în următorii doi ani, potrivit The Washington Post. „Investim mai mult în forțele noastre armate în următorii doi ani, miliarde de lire sterline în plus”, a declarat Sunak pentru NBC News. „Ne mărim cheltuielile pentru apărare, deoarece cred că lumea a devenit mai volatilă”.

Sunak a vorbit, de asemenea, despre ajutorul occidental acordat Ucrainei și a spus că „este important în acest moment să accelerăm și să intensificăm sprijinul nostru” pentru această țară.

„Cred că cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru a descuraja acțiunile ostile ale oricărui stat, oriunde, este să facem ceea ce facem acum în Ucraina”, a spus Sunak. „Și acolo am văzut o invazie ilegală și neprovocată a Ucrainei de către Rusia. Și lucrul corect pe care trebuia să-l facem în acea circumstanță este să oferim Ucrainei tot sprijinul de care are nevoie pentru a se apăra”, completează premierul britanic.

Întâlnire trilaterala între Joe Biden, Rishi Sunak și Anthony Albanese

În altă ordine de idei Rishi Sunak a adăugat că Marea Britanie caută soluții pentru închiderea Silicon Valley Bank, despre care spune că este importantă pentru o serie de companii britanice din domeniul tehnologiei.

Banca a fost închisă vineri de către autoritățile federale de reglementare, ceea ce a pus pe jar industria tehnologică, în timp ce autoritățile de reglementare au scos banca la licitație în weekend.

„Am lucrat pe tot parcursul weekend-ului cu ministrul nostru de finanțe, cu cancelarul și cu Banca Angliei, cu autoritățile noastre de reglementare pentru a găsi o soluție adecvată. Vom face un anunț în acest sens foarte curând”, a declarat Sunak.

Președintele Joe Biden se va deplasa luni la San Diego pentru a sublinia acordul privind submarinele nucleare cu Marea Britanie și Australia, alături de premierul britanic Rishi Sunak și de premierul australian Anthony Albanese.

Cei trei lideri intenționează să se angajeze în discuții despre AUKUS, care se ocupă de securitatea în Asia-Pacific și despre obținerea de către Australia a submarinelor cu propulsie nucleară în cadrul acordului, potrivit thehill.com. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.