Infofinanciar > Lumea la zi > POLITICO: Spionii Rusiei din Europa ies la lumină. Val de arestări mediatizate în țările nordice
Lumea la zi

POLITICO: Spionii Rusiei din Europa ies la lumină. Val de arestări mediatizate în țările nordice

POLITICO: Spionii Rusiei din Europa ies la lumină. Val de arestări mediatizate în țările nordice
sursa foto einvestigator.com

Două elicoptere militare au spulberat liniștea suburbană a orașului Stockholm într-o dimineață de sfârșit de noiembrie, survolând o locuință privată din localitatea liniștită Kil, în cadrul unui raid de profil înalt asupra unui cuplu suedez acuzat de spionaj în favoarea Rusia.

„Nu mi-a venit să cred când am văzut poliția intrând în casa lor”, a declarat pentru POLITICO un vecin al cuplului arestat din Stockholm. „Zgomotul elicopterelor a trezit întreaga stradă, iar noi stăteam pe aleile noastre și priveam uimiți”.

Acest eveniment a fost doar cel mai recent semn că jocurile politice și de spionaj dintre țările europene și Rusia au devenit din ce în ce mai puțin secrete.

Raidul recent a avut ca țintă un cuplu în vârstă de 50 de ani care acum este acuzat că a transmis informații comerciale confidențiale agenției ruse de informații militare GRU. Aceștia neagă acuzațiile.

Schimbare de atitudine

În aceeași săptămână, la Stockholm a început un proces atent monitorizat în care sunt implicați doi frați acuzați că au transmis secrete oficiale de la agențiile de securitate suedeze către GRU, acuzații pe care, de asemenea, le neagă. Ambele cazuri au fost pe prima pagină a ziarelor naționale și i-au zguduit pe cetățenii suedezi.

Într-o altă arestare uluitoare, de data aceasta în Norvegia vecină, un bărbat despre care se crede acum că este un ofițer GRU a fost arestat recent în timp ce se îndrepta spre un colegiu unde își desfășura activitatea sub o identitate falsă de profesor universitar brazilian.

Și în Țările de Jos, un operator rus sub acoperire a fost, de asemenea, demascat recent, iar agențiile naționale de știri au preluat în mod similar detaliile dezvăluirii.

Toate aceste cazuri indică o schimbare în modul în care statele europene gestionează operațiunile de contraspionaj: mai puțin ascunderea cazurilor sub preș și mai multă dezvăluire și urmărire penală spectaculoasă, observă experții.

Scopul pare a fi avertizarea cetățenilor europeni cu privire la amenințările cu care se confruntă și, în același timp, să denunțe Moscova, ceea ce face mai greu pentru președintele rus Vladimir Putin să nege acțiunile agențiilor sale de informații, în timp ce invazia brutală a Ucrainei intră în cea de-a zecea lună.

„Europa a terminat cu semnalele subtile față de Rusia”, a declarat Carolina Angelis, fost analist în cadrul serviciului de informații suedez, care a fondat ulterior o firmă de consultanță în domeniul securității, potrivit Politico.

Estonia, în fruntea condamnărilor

Un raport recent realizat de specialiștii de la Agenția de Cercetare pentru Apărare din Suedia, care examinează cazurile juridice în jurul spionajului susținut de stat în Europa în ultimul deceniu, până în 2021, a constatat că cele trei state baltice, Estonia, Letonia și Lituania, au fost responsabile pentru aproape două treimi din condamnări. Numai Estonia a fost responsabilă pentru jumătate din total.

Potrivit evaluării cercetătorilor, acest lucru a avut puțin de-a face cu faptul că statele baltice sunt ținte ale serviciilor de informații. Mai degrabă, este un indiciu clar al dorinței lor de a demonstra cât de reală este amenințarea de spionaj (în primul rând din partea Rusiei, dar și, într-o măsură mai mică, a Chinei), demonstrându-și în același timp capacitatea de a prinde și condamna spionii.

Printre urmăririle penale estoniene de profil înalt se numără cea a soldatului estonian Deniss Metsavas, care a fost numit și calificat drept trădător de către șeful forțelor de apărare ale statului baltic în cadrul unei conferințe de presă în 2018.

Pe parcursul deceniului acoperit de raportul suedez, Rusia, în special, pare să își spioneze mai agresiv vecinii europeni. Potrivit lui Michael Jonsson, unul dintre autorii raportului, acest lucru a alimentat o dezbatere între statele vizate cu privire la cât de deschis ar trebui să abordeze tentativele de spionaj ale Moscovei.

Conceptul unei strategii de contraspionaj mai vizibile a început să câștige teren, crede Jonsson. Arestările recente din Norvegia și Suedia, precum și condamnarea unui consultant suedez pentru spionaj în favoarea rușilor în 2021 , sunt cel mai bine văzute în acest context, a adăugat el.

Adăugați la ecuație modul în care Scandinavia este în prezent un centru de securitate: Suedia și Finlanda sunt cu ochii în patru pentru încercările de a monitoriza sau de a deraia aderarea celor două țări la NATO, în timp ce Norvegia este deosebit de îngrijorată de integritatea infrastructurii sale de petrol și gaze după sabotajul recent al conductelor Nord Stream de sub Marea Baltică.

Tot în Norvegia, sunt în curs de desfășurare o serie de procese împotriva unor ruși acuzați că au zburat cu drone echipate cu camere de luat vederi deasupra țării nordice, încălcând o lege norvegiană care le interzice în mod expres rușilor să facă acest lucru.

„Interpretarea noastră este că, treptat, tot mai multe servicii de securitate europene au ajuns la concluzia că „abordarea estoniană” este calea de urmat”, a declarat Jonsson.

Spionajul a devenit teatru public

Cele trei cazuri recente de presupus spionaj din Suedia au inclus câteva detalii picante.

Consultantul suedez în vârstă de 47 de ani a fost reținut în 2020 după ce a predat secrete comerciale ale producătorului de automobile Volvo și ale producătorului de camioane Scania unui ofițer GRU într-un restaurant din centrul orașului Stockholm. În Suedia, identitățile suspecților nu sunt dezvăluite pentru a le proteja viața privată.

Imagini ale predării, în care agentul a primit un plic cu bani, au fost difuzate de presa locală, ceea ce l-a determinat pe ofițerul GRU, care avea imunitate diplomatică, să părăsească în liniște Suedia la scurt timp după aceea. Agentul a fost condamnat la trei ani de închisoare la sfârșitul anului 2021.

Deși o astfel de situație a fost considerată o raritate la momentul respectiv, audierea ulterioară a doi frați acuzați de spionaj la relativ scurt timp după aceea ar putea schimba această percepție.

Procesul fraților, care a început la 25 noiembrie și se preconizează că se va încheia la sfârșitul acestei luni, se axează pe acuzațiile potrivit cărora fratele mai mare a furat fișiere de la angajatorii săi, două agenții de informații suedeze, pentru a le da fratelui său mai mic care, la rândul său, le-a transmis către GRU în schimbul unor sume de bani.

Documentele publicate înaintea procesului detaliază modul în care poliția a observat cum fratele mai tânăr a aruncat un hard disk într-un coș de gunoi public după ce fratele său a fost arestat și cum anchetatorii au răscolit cutiile de depozit ale fratelui mai mare la o bancă locală în căutarea de dovezi.

Recenta razie din casa suburbană de la marginea orașului Stockholm s-ar putea încheia, de asemenea, cu un proces mediatizat la scară largă.

Bărbatul reținut, un rus care s-a mutat în Suedia în anii ’90 și a luat cetățenia suedeză, rămâne în arest, în timp ce soția sa, tot o rusoaică care a adoptat cetățenia suedeză, a fost eliberată. Poliția precizează că aceasta rămâne suspectă în acest caz.

„Aceasta este o anchetă extinsă care va continua pentru o perioadă destul de lungă de timp”, a declarat reporterilor procurorul suedez Henrik Olin.

La locuința suspecților – o casă mare, recent construită – zăpada proaspătă a umplut urmele de pași ale polițiștilor care au încărcat pe alee cu puțin timp în urmă. Ferestrele pe care poliția le-a spart când a intrat au fost sigilate cu folii de plastic.

Vecina a spus că întotdeauna a găsit cuplul foarte plăcut, chiar dacă părea să vrea să rămână în pace.

„Au fost foarte politicoși, nu am bănuit niciodată nimic”, a spus ea. „Dar, poate că asta era și ideea.”

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.