Infofinanciar > Lumea la zi > Revista presei internaționale. Plecarea lui Șoigu evidențiază corupția din armata rusă
Lumea la zi

Revista presei internaționale. Plecarea lui Șoigu evidențiază corupția din armata rusă

Revista Presei Internaționale (sursă foto: Ziua Veche)
sursa foto arhiva

Revista presei internaționale prezintă cele mai importante evenimente desfășurate la nivel mondial. Vladimir Putin l-a demis pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu, instalându-l în locul său pe Andrei Belousov, un economist. Shoigu se afla la conducerea forțelor armate ale Rusiei din 2012. Dar au fost ridicate întrebări atunci când invazia din Ucraina nu a produs o victorie rapidă.

Armata a fost, de asemenea, afectată de o corupție adânc înrădăcinată. Anul trecut, Evgheni Prigojin, liderul acum asasinat al grupului de mercenari Wagner, a cerut arestarea lui Șoigu în timpul unei tentative de lovitură de stat. Putin, care și-a asigurat un al cincilea mandat în urma unor alegeri false în martie, l-a dat afară pe Shoigu.

Revista presei internaționale

Antony Blinken, secretarul de stat american, a avertizat că o victorie israeliană asupra Hamas ar putea fi urmată de „haos, de anarhie și, în cele din urmă, de Hamas din nou”. Comentariile lui Blinken au fost făcute pe fondul unor noi lupte între forțele israeliene și trupele Hamas în nordul Gaza. Între timp, Israelul a continuat să își extindă asaltul asupra orașului Rafah din sudul țării. În ciuda condamnării internaționale tot mai mari.

Alegerile locale din Catalonia

Revista presei internaționale ne arată că socialiștii au obținut cele mai multe mandate în alegerile locale din Catalonia. Ceea ce ridică semne de întrebare pentru mișcarea separatistă din regiunea spaniolă. Partidul, condus de Pedro Sánchez, prim-ministrul Spaniei, a obținut 42 de locuri, față de 33 în 2021. Patru partide pro-independență au obținut 61 de locuri. Cu șapte locuri mai puțin pentru a păstra majoritatea pe care secesioniștii o dețineau după cele patru alegeri anterioare. Este posibil ca haosul politic cauzat de un referendum ilegal de independență în 2017 să fi descurajat alegătorii.

Măsură de stimulare a economiei

Autoritățile chineze au anunțat că intenționează să vândă obligațiuni guvernamentale cu scadență lungă în valoare de 1 trilion de yuani (140 miliarde de dolari). Scopul este  a stimula cheltuielile. Decizia a fost luată după publicarea unor date economice dezamăgitoare în weekend. Spre deosebire de obligațiunile guvernamentale obișnuite, datoria chineză cu scadență lungă va strânge bani pentru un scop specific. La începutul acestui an, Li Qiang, premierul Chinei, a sugerat că acestea ar putea fi folosite pentru lucruri precum securitatea alimentară, energie și producție.

Dizolvarea parlamentului

Emirul Kuweitului a numit un nou cabinet la două zile după ce a dizolvat parlamentul țării. Șeicul Mishal Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah i-a acuzat pe legislatori că încalcă puterile monarhiei, cum ar fi numirea prințului moștenitor. De asemenea, a declarat că unele părți ale constituției vor fi suspendate. Cabinetul Kuweitului este format de emir, dar adunarea de 50 de persoane este aleasă de alegători și a frustrat adesea guvernul prin întârzierea legilor.

Investiții majore în Franța

Franța a anunțat investiții din partea mai multor firme străine înainte de evenimentul său anual „Alege Franța”. Menit să atragă mediul de afaceri. Bruno Le Maire, ministrul de Finanțe al țării, a declarat că Europa are nevoie de bani. Pentru ca productivitatea sa să nu piardă teren în fața Americii și a Chinei. Morgan Stanley, o bancă americană, va deschide un nou birou la Paris.  Amazon a declarat că va investi 1,2 miliarde de euro (1,3 miliarde de dolari) în această țară.

Elon Musk, câștig în instanță

O instanță australiană a dat dreptate lui Elon Musk. Respingând încercarea autorității de reglementare în materie de securitate cibernetică din această țară de a elimina înregistrările video cu o înjunghiere de pe X. Musk, proprietarul platformei de socializare și autodeclarat absolutist al libertății de exprimare, a refuzat să retragă imaginile cu atacul. El a calificat ordinul drept dictatorial.  Anthony Albanese, prim-ministrul, l-a acuzat pe Musk că se crede „mai presus de legea australiană”.

Noua viziune a SoftBank

Grupul SoftBank, o firmă japoneză de telecomunicații și investitor în tehnologie, își prezintă luni rezultatele anuale. Prețul acțiunilor companiei a crescut cu 30% de la începutul anului. În mare parte datorită performanțelor bune obținute de Arm. Un proiectant britanic de cipuri la care SoftBank deține o participație de 90%. Câștigurile obținute de Arm au ajutat firma să amortizeze pierderile înregistrate de alte companii de tehnologie. Care au consumat mulți bani și pe care le-a sprijinit în perioada de boom.

În iunie 2023, Masayoshi Son, mercurialul fondator al firmei, a promis că va trece din nou la „modul infracțional”. Deschizând din nou carnetul de cecuri. De data aceasta, el se concentrează pe inteligența artificială și pe semiconductori. Pe 8 mai, Bloomberg a raportat că firma intenționează să cumpere Graphcore. Un startup britanic cu probleme în domeniul semiconductorilor, evaluat cândva la 2,8 miliarde de dolari. De asemenea, Son caută aproape 100 de miliarde de dolari pentru o întreprindere de fabricare a cipurilor de inteligență artificială. Pentru a concura cu Nvidia, un gigant al semiconductorilor. Investitorii SoftBank vor spera ca noile sale pariuri să se descurce mai bine decât cele vechi.

Menendez, judecat pentru corupție

Intrigi străine, teancuri de bani, un Mercedes decapotabil și lingouri de aur ar putea figura în procesul de corupție al lui Bob Menendez, care începe luni. Procurorii federali susțin că seniorul senator democrat din New Jersey a acționat ca agent străin. De asemenea, și-a folosit poziția pentru a împărtăși informații sensibile cu Egiptul. El este acuzat, de asemenea, că a abuzat de rolul său pentru a aduce beneficii Qatarului. Procurorii susțin că Menendez și soția sa au acceptat mită pentru a-i ajuta pe prietenii săi. Avocații săi par să se pregătească să dea vina pe soția sa, care va fi judecată separat.

Revista presei internaționale spune că aceasta nu este prima acuzație adusă lui Menendez. Un proces de corupție fără legătură cu acesta s-a încheiat cu un juriu suspendat în 2017. El a fost reales în 2018, dar de data aceasta chiar și aliații de lungă durată s-au alăturat apelurilor pentru demisia sa. El neagă orice abatere. Chiar și așa, nu participă la alegerile primare democrate din iunie. El încă speră să candideze la alegerile din noiembrie, ca independent, conform The economist .