Infofinanciar > Lumea la zi > În Rusia se iau măsuri grave! Putin cere serviciilor de securitate să elimine „trădătorii și spionii”
Lumea la zi

În Rusia se iau măsuri grave! Putin cere serviciilor de securitate să elimine „trădătorii și spionii”

Putin sursa foto foreign policy
sursa foto foreign policy

Președintele rus, Vladimir Putin, a ordonat întărirea frontierelor Rusiei și a instruit serviciile de securitate să exercite un control mai mare asupra societății și să elimine „trădătorii, spionii și sabotorii”, au anunțat agențiile de presă ale țării.

Luând cuvântul cu ocazia Zilei serviciilor de securitate, sărbătorită pe scară largă în Rusia, Putin a instruit luni oficialii săi din domeniul securității să protejeze frontierele, să sporească controlul societății și să își maximizeze „utilizarea potențialului operațional, tehnic și de personal” pentru a preveni riscurile venite din străinătate și trădătorii interni.

„Acum se cere un calm maxim, o concentrare a forțelor din partea agențiilor de contraspionaj, inclusiv a serviciilor de informații militare”, a declarat Putin, citat de agenția de presă de stat TASS.

„Este necesară suprimarea severă a acțiunilor serviciilor speciale străine, identificarea rapidă a trădătorilor, spionilor și sabotorilor”, a precizat TASS.

Frontierele Rusiei trebuie să fie întărite

„Trebuie intensificată activitatea prin intermediul serviciilor de frontieră și al Serviciului Federal de Securitate [FSB]”, a declarat luni agenția de știri RIA, deținută de stat, citându-l pe Putin.

„Iar aceasta [frontiera] trebuie să fie acoperită în mod fiabil. Orice tentativă de a o încălca trebuie să fie zădărnicită rapid și eficient, folosind orice forțe și mijloace pe care le avem la dispoziție, inclusiv unități mobile de acțiune și forțe speciale”, a spus el, potrivit Aljazeera.

Putin a mai spus că este sarcina serviciilor speciale de securitate să asigure siguranța persoanelor care locuiesc în regiunile din Ucraina despre care Moscova a afirmat în septembrie că au fost încorporate în Rusia. Kievul și aliații săi occidentali au catalogat aceste mișcări drept anexări ilegale.

„Este de datoria voastră să faceți tot ce este necesar pentru a le asigura securitatea la maximum, respectarea drepturilor și libertăților lor”, a spus Putin, promițându-le mai multe „echipamente și arme moderne”.

Comentariile lui Putin au fost făcute în contextul în care atacurile cu rachete rusești asupra Ucrainei s-au intensificat și nu se întrevede un sfârșit al războiului Rusiei împotriva Ucrainei, aflat acum în a zecea lună.

Zelenski face apel la ajutorul NATO

Luni, în fața liderilor mai multor țări NATO prin legătură video, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a continuat să îi îndemne pe aliații Ucrainei să furnizeze mai multe arme țării sale.

„Agresiunea rusă poate și trebuie să eșueze. Iar sarcina noastră acum este să o accelerăm”, le-a spus el liderilor NATO reuniți la Riga, în Letonia.

Zelenski a declarat duminică seara târziu, într-o înregistrare video, că aproximativ nouă milioane de persoane din cele aproximativ 40 de milioane de locuitori ai Ucrainei și-au restabilit electricitatea după ce barajul de rachete al Rusiei de săptămâna trecută s-a concentrat asupra infrastructurii de electricitate și apă.

Tot luni, ministrul rus de externe Serghei Lavrov l-a acuzat pe Zelenski de „lipsă de înțelegere a gravității momentului și de lipsă de preocupare pentru poporul său”.

Lavrov a lansat, de asemenea, un atac verbal dur la adresa Occidentului și a ceea ce a descris ca fiind „reacția isterică” la situația din Ucraina, într-un interviu acordat canalului de televiziune Belarus 1 din Minsk.

Invazia Moscovei în Ucraina a distrus „jocurile geopolitice ale Occidentului”, care a vrut să transforme Ucraina într-o amenințare permanentă pentru Rusia, a declarat ministrul rus de externe, citat de TASS.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat luni, într-o conferință de presă de sfârșit de an, cu regret, că se așteaptă ca războiul din Ucraina „să continue”.

„Nu sunt optimist în ceea ce privește posibilitatea unor negocieri de pace eficiente în viitorul imediat”, a spus Guterres.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.