Infofinanciar > Info > Ce este coplata pentru despăgubirile RCA? UNSAR vine cu explicațiile
Info

Ce este coplata pentru despăgubirile RCA? UNSAR vine cu explicațiile

coplata RCA
sursa foto: arhiva companiei

UNSAR a emis clarificări esențiale cu privire la coplata pentru despăgubirile RCA. Acestea vin în urma solicitării făcute de COTAR Camerei Deputaților pentru eliminarea acesteia din proiectul de modificare a Legii RCA.

Organizația a subliniat că conceptul de „coplata” în ceea ce privește polița RCA nu există și nu poate exista, conform Directivei europene (UE) 2021/2118 privind asigurările RCA și Codului Civil din România, care prevăd clar că prejudiciul trebuie să fie reparat integral în baza poliței RCA.

„Preţul de piaţă, aşa cum apare definit în proiectul de modificare a Legii RCA, nu poate fi decât acela obţinut prin cerere şi ofertă şi este cel pe care o persoană fizică sau juridică îl acceptă. Prin urmare, nu va exista nicio „coplată”.

În acest sens, definiţia propusă în proiectul de lege pentru „Preţul de piaţă” este una clară, transparentă şi corectă deoarece reprezintă preţurile/costurile finale de vânzare ale operatorilor economici autorizaţi, obţinute pe baza cererii şi ofertei. Fiind preţuri finale rezultate din funcţionarea mecanismelor de piaţă şi acceptate de ambele părţi, evident că nu se poate pune în discuţie niciun moment existenţa vreunei diferenţe pe care ar trebui să o suporte persoana prejudiciată”, se arată într-un comunicat UNSAR, potrivit Antena3.