Infofinanciar > Lumea la zi > Lituania amenință că nu va exista o victorie ucraineană: Nu lăsați războiul Rusiei din Ucraina să se extindă în restul Europei
Lumea la zi

Lituania amenință că nu va exista o victorie ucraineană: Nu lăsați războiul Rusiei din Ucraina să se extindă în restul Europei

Ucraina si Rusia
Sursa foto Brown University

Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, contribuie la tragerea semnalului de alarmă cu privire la pericolul pe care Moscova îl reprezintă pentru Europa. Acesta are un mesaj simplu pe care îl transmite aliaților țării sale, inclusiv Israelului: „nu lăsați războiul Rusiei din Ucraina să se extindă în restul Europei” a semnalat ministrul.

O înfrângere decisivă a Rusiei este singura modalitate de a restabili pacea în Ucraina și de a proteja Europa, în special fostele națiuni din blocul estic, precum Lituania, a declarat Landsbergis în timpul vizitei sale în Israel săptămâna trecută.

Lituania, la granița pericolului rus

„Tindem să credem că Rusia este o amenințare existențială pe termen lung pentru țările din regiune și, fără o victorie ucraineană, și o victorie decisivă, această amenințare nu va fi eliminată și va fi acolo”, a declarat Landsbergis, în timp ce lua parte la o conferință în care a vorbit despre ceea ce a devenit problema definitorie pentru guvernul său, atacurile rusești din teritoriul ucrainean.

Acesta se concentrează asupra câmpurilor de luptă înghețate din Ucraina, care sunt inconfortabil de aproape de țara sa natală. Mica sa națiune de aproximativ trei milioane de locuitori este intercalată între Marea Baltică, Polonia, Belarus, Letonia și Rusia, cu care împarte o graniță de 274,9 kilometri.

Politicianul lituanian, care se află în funcție de peste doi ani, a fost o voce puternică și adesea deschisă în cadrul Uniunii Europene împotriva Rusiei.

Relația amară dintre Lituania și Rusia

Lituanienii au încă o amintire amară a deceniilor pe care le-au petrecut sub ocupație sovietică, după cel de-al Doilea Război Mondial. Lituania a fost una dintre primele țări care s-a desprins de Uniunea Sovietică, în 1990, chiar înainte ca blocul comunist să se destrame în 1991.

Bunicul lui Landsbergis, Vytautas Landsbergis, a jucat un rol esențial în lupta politică împotriva Uniunii Sovietice și a prezidat sesiunea parlamentară în care Lituania și-a declarat independența.

Dar realitatea geopolitică modernă, în care Rusia pare să aibă ambiții teritoriale mult dincolo de Ucraina, este cea care îngrijorează Lituania, la fel ca pe mulți dintre vecinii săi.

Poziția fermă împotriva Rusiei nu are legătură cu istoria sau cu răzbunarea pentru greșelile din trecut. Istoria intră în joc doar atunci când este vorba despre un tribunal pentru crime de război în cazul Rusiei, o mișcare pe care Lituania a susținut-o, a explicat Ministrul de externe.

Lituania a fost „ocupată împotriva voinței noastre, ținută în captivitate timp de 50 de ani fără statalitate, fără independența și democrația pe care ne-am dorit-o. A trebuit să ne eliberăm și nimeni nu ne-a compensat pentru pierderea de 50 de ani. În acest caz, nu am dori ca istoria să se repete”, a spus el.

Dar „atunci când vine vorba de un război între Ucraina și Rusia, singurul lucru de care țări precum Lituania [sunt conduse] este propria noastră securitate”, a spus Landsbergis.

Țările urmăresc câmpul de luptă ruso-ucrainean cu îngrijorare

Nevoia de a se concentra brusc asupra securității, pentru un continent care credea că războaiele ar putea fi de domeniul trecutului, a schimbat fundamental agenda europeană, în timp ce țările urmăresc câmpul de luptă ruso-ucrainean cu îngrijorarea că ar putea fi angrenate în acest conflict.

Israelienii știu cum este „să te uiți la orașe arse, la orașe distruse, la rachete care zboară peste tot, și asta este ceea ce vrem să evităm. Nimeni nu poate spune țărilor din Europa de Est că pot sta liniștite că Rusia nu le va ataca „, a spus el.

Ar fi dificil pentru Lituania și vecinii săi, să aibă încredere în orice acord parțial între Rusia și Ucraina care nu implică o retragere completă a Rusiei pe baza parametrilor stabiliți de planul de pace al președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky. Acesta include o ieșire a Rusiei de pe tot teritoriul ucrainean, inclusiv din Crimeea, un tribunal pentru crime de război și o nouă arhitectură de securitate pentru a proteja Ucraina.

„Pentru ca Ucraina și ceilalți să fie în siguranță, acesta este singurul plan”, a spus Landsbergis. El crede acest lucru, chiar dacă, după un an de război, Rusia nu se descurcă bine din punct de vedere militar în Ucraina. Totuși, nu este garantată siguranța. Până la invadarea Ucrainei, se credea că Rusia avea a doua cea mai puternică armată din lume, a spus Landsbergis.

Rusia își va reconstrui armata

Acum, gluma este că are a doua cea mai puternică armată din Ucraina. Ambele părți sunt acum blocate în ceea ce a devenit un război de tranșee în zona Bakhmut, iar atâta timp ce se află acolo, Rusia nu prea are capacitatea de a extinde războiul sau de a se angaja în alte părți ale globului, a spus Landsbergis.

Acesta este, totuși, un eșec temporar. Având timp, Rusia „își va reconstrui” armata, a adăugat el. El a respins posibilitatea ca Rusia să se fi angajat în război doar pentru a restabili suveranitatea asupra unor zone din Ucraina sau din dorința de a dirija elementele naziste din Ucraina.

„Nu este vorba de pământ ceea ce urmăresc ei. Nu este comunitatea vorbitoare de limbă rusă cea pe care se presupune că o apără. Ei nu de-nazitizează guvernul ucrainean care este prezidat de persoane de origine evreiască”, a explicat Landsbergis.

La baza războiului se află „ambiția imperialistă a Rusiei, care este condusă de un singur om”; și, având în vedere timpul, Moscova „va continua să ducă mai departe această ambiție”, a spus el.

Realitatea de a trăi în apropierea unei țări cu acest tip de ambiție a schimbat fundamental geopolitica Europei, astfel încât totul este privit prin prisma acestui război, a afirmat el. Steagurile ucrainene sunt peste tot, iar principalele dezbateri politice se referă la război, a explicat el, adăugând că „a devenit o țesătură a conversației civile și politice”.

Sensibilitatea Lituaniei față de temerile Israelului cu privire la un Iran nuclear

Alianțele și percepția pericolului s-au schimbat, de asemenea, a spus el. Este o situație care a făcut ca Europa, în special Lituania, să fie mai sensibilă. Lituania este îngrijorată cu privire la Israel și la pericolul pe care îl reprezintă urmărirea de către Iran a armelor nucleare și agresiunea sa globală. Îngrijorarea pornește de la alianța sa militară cu Rusia, prin care Teheranul a furnizat drone armate Moscovei.

Până la război, a spus el, Lituania s-a pronunțat împotriva Iranului dintr-un sentiment de solidaritate față de aliații săi, precum Israel, Germania, Franța și Statele Unite. „Acum este o amenințare pentru noi”, a spus el.

„Vecinul vostru, Iranul, a venit să ne bată la ușă, și nu într-un mod plăcut, cu dronele pe care le-a fabricat, le-a vândut și le-a dat Rusiei. Acum [Iranul] este folosit pentru a ataca infrastructura civilă, casele civile, școlile și spitalele din Ucraina”, a spus el.

„Vedem cât de susținută și întărită este Rusia de către Iran și cât de multe pagube poate [provoca] cu ajutorul Iranului”, a spus Landsbergis.

La rândul său, este de așteptat ca Rusia să întărească Iranul, în special prin împărtășirea tehnologiei, experienței și expertizei sale, a explicat el. „Nu am informații care să dovedească acest lucru”, a semnalat ministrul, adăugând faptul că există totuși o presupunere în acest sens.

„Am un mandat deplin pentru a cere sancțiuni împotriva Iranului”, a spus el, explicând că țara sa a sprijinit sancțiunile Uniunii Europene împotriva Republicii Islamice și susține presiunile Israelului, pentru ca blocul să desemneze Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran ca entitate teroristă.

Această mișcare, însă, nu poate avea loc decât cu un acord al Uniunii Europene. În ciuda sprijinului lui Landsbergis pentru desemnarea IRGC drept organizație teroristă, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, s-a arătat reticent în a merge mai departe cu aceast lucru, declarând luna trecută că: „Trebuie să se [facă] atunci când o instanță a unui stat membru emite o declarație legală, o condamnare concretă. Și apoi lucrăm la nivel european, dar trebuie să fie mai întâi o decizie a unei instanțe”, a spus Borrell.

Se cer sancțiuni suplimentare pentru Rusia

Landsbergis a spus că accentul se pune pe sancțiuni. „Lituania a fost una dintre primele țări care a sugerat sancțiuni suplimentare [împotriva] Iranului atunci când Rusia a început să folosească drone iraniene. Acum ni s-au alăturat mulți alții și deja au fost introduse [în UE] mai multe pachete de sancțiuni împotriva Iranului cu ajutorul experților lituanieni.”

„Dacă Iranul merge ca o rață, vorbește ca o rață și recunoaște că furnizează drone celei mai mari rațe din lume, atunci cred că avem suficiente dovezi pentru a spune că Iranul este o rață. Haideți să sancționăm rața din ei”, a scris Landsbergis pe Twitter în octombrie.

Iranul este acum o problemă de securitate lituaniană, a spus ministrul de externe, adăugând că războiul din Rusia a întărit alianța țării sale cu Israelul în privința pericolului Republicii Islamice. Aceleași măsuri împotriva Iranului care acum sunt critice pentru apărarea securității ucrainene și, prin urmare, lituaniene, sunt importante și pentru protejarea Israelului, a explicat el.

„Ne aflăm într-o nouă fază la nivel global în care nu avem șansa de a numi orice conflict unul regional. Tot ceea ce se întâmplă în Ucraina afectează pe toată lumea din comunitatea globală”, a subliniat Landsbergis, conform The Jerusalem Post.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.