Infofinanciar > Lumea la zi > Americanii acuză fățiș Rusia de ingerințe în Republica Moldova. Moscova vrea să dea jos guvernul de la Chișinău
Lumea la zi

Americanii acuză fățiș Rusia de ingerințe în Republica Moldova. Moscova vrea să dea jos guvernul de la Chișinău

SUA-Moldova, sursa foto realitatea din Moldova
sursa foto realitatea din Moldova

Un nou scandal între marile puteri. SUA acuză Rusia de încercarea de a destabiliza Republica Moldova. Aceste acțiuni ar avea ca scop instalarea unui guvern prorus la conducerea Moldovei.

Administrația preşedintelui american, Joe Biden, va veni în sprijinul Republicii Moldova cu suma de 300 de milioane de dolari. Acești bani au ca scop asigurarea  asistenţei în sectorul energetic. De asemenea, vor împărtăşi informaţii cu această ţară pe care Rusia încearcă să o destabilizeze, au anunţat oficialii Casei Albe.

Republica Moldova, amenințată de influența forțele ruse 

Statele Unite nu observă o amenințare imediată la adresa Republicii Moldova. Insă, administrația americană este de părere că Rusia caută să slăbească țara de mici dimensiuni, în scopul de a orchestra un nou guvern prorus, a declarat Purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby.

„Noi credem că Rusia caută să slăbească guvernul (Republicii) Moldova, cu siguranţă cu obiectivul final de a vedea o administraţie mai favorabilă la conducerea acestei ţări”, a indicat Kirby.

Purtătorul de cuvânt american a declarat că Statele Unite are informații clare conform cărora, oficiali aflați în legătură cu Guvernul rus ar putea pune la cale manifestații antiguvernamentale în Republica Moldova. „Actori ruşi, aflaţi cu siguranţă în legătură cu serviciile de informaţii ruse, încearcă să orchestreze manifestaţii în (Republica) Moldova şi să se folosească de acestea pentru a instiga la o insurecţie împotriva guvernului de la Chişinău”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Kirby a anunțat că SUA are încredere în instituțiile moldoveni și în capacitatea lor de a face față unor eventuale amenințări. „ Avem încredere în instituţiile democratice şi economice moldovene şi în capacitatea lor de a răspunde acestor ameninţări şi, în mod evident, vom continua să le furnizăm un sprijin important”, a adăugat el.

Proteste antiguvernamentale și dezinformare 

În direcția constantei amenințări a Rusiei către Republica Moldova, Statele Unite și-au consolidat comunicarea cu liderii moldoveni, pentru a putea fi pregătiți în cazul unei eventuale mișcări din partea forțelor ruse.

În Republica Moldova, protestele antiguvernamentale au loc periodic la Chișinău, de câteva săptămâni. Protestele se desfășoară împotriva președintei Maia Sandu și sunt organizate în special de partidul prorus Șor.

De asemenea, oficialii de la Casa Albă cred că Rusia încearcă să răspândească dezinformare, cu privire la stabilitatea de ansamblu a Republicii Moldova. Un exemplu în acest sens ar fi declarațiile Moscovei conform cărora Ucraina s-ar pregăti să invadeze regiunea separatistă pro-rusă Transnistria, pentru a captura depozitul de muniţii de la Cobasna.

Ministru rus de externe, Serghei Lavrov, a remarcat abordarea diferită a Occidentului faţă de protestele din Georgia şi din Republica Moldova, într-un interviu acordat televiziunii publice ruse.

„Opoziţia georgiană nu doar că este autorizată, dar este chiar obligată să facă tot ce vrea, în timp ce în (Republica) Moldova protestele împotriva actualului guvern sunt condamnate, pentru că în timp ce opoziţia georgiană reflectă interesele Occidentului, opoziţia din (Republica) Moldova reflectă interese diferite şi interesele occidentale sunt reprezentate de guvern şi de preşedinte”, a explicat ministrul rus, Serghei Lavror, conform Agerpres.ro