Infofinanciar > Esential > Cum s-a dezvoltat economia Poloniei? Uniunea Europeană, pragul spre modernizarea agriculturii statului din Europa de Est
Esential

Cum s-a dezvoltat economia Poloniei? Uniunea Europeană, pragul spre modernizarea agriculturii statului din Europa de Est

Polonia Centrală, Sursa foto: dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Agricultura are un rol extrem de important în economia Poloniei. De-a lungul timpului, aceasta s-a dezvoltat și s-a stabilizat, ajungând să fie una dintre cele mai importante economii mondiale.  Ponderea agriculturii în generarea PIB-ului și a locurilor de muncă în țările puternic dezvoltate din punct de vedere economic a scăzut la 1,4%.

Cu toate acestea, Polonia se bucură de ceva timp de o poziție fruntașă în rândul țărilor din Europa, mai ales că statul se află pe o scară ascendentă din mai multe puncte de vedre, în special, economic.  Statul ocupă locul al treilea în Europa în ceea ce privește ponderea terenurilor agricole în suprafața totală a țării. Țările care se află înaintea Poloniei sunt Franța și Spania. Această suprafață este egală cu 18.608 mii de hectare, adică 56% din suprafață întregii țări.

Aderarea la Uniunea Europeană, punct important pentru economia Poloniei 

Polonia a devenit principalul furnizor de alimente din Uniunea Europeană, după aderarea din 2004. Aderarea la blocul comunitar european a reprezentat un punct de cotitură și pentru agricultură, care a fost dintotdeauna unul dintre sectoarele cheie ale economiei Poloniei, lucru ce a surclasat-o în rândul economiilor mondiale. Acel moment a fost un impuls uriaș de dezvoltare pentru aceasta, cu toate că, între timp, aceasta a ajuns printre primele locuri în ceea ce înseamnă modernizarea. 

Panorama a orașului Jaslo, Polonia, Sursa foto: dreamstime.com

Panorama a orașului Jaslo, Polonia, Sursa foto: dreamstime.com

Polonia este un producător agricol important pe piața europeană. De la aderarea la Uniune, fermierii polonezi și-au construit în mod constant o poziție puternică în acest sector, lucru ce a dus la o creșterea a economiei Poloniei. Datorită utilizării fondurilor de la bugetul european în cadrul politicii agricole comune, aceștia au accelerat în mod semnificativ procesele de modernizare și restructurare a agriculturii. În ciuda creșterii costurilor de producție cauzate de necesitatea de a respecta standardele stricte ale activității agricole din cadrul blocului comunitar, veniturile agricultorilor sunt în continuă creștere. Valoarea exporturilor agroalimentare este, de asemenea, în creștere.

În perspectiva financiară 2021-2027, PAC( nr. Comitet de acțiune politică) urmează să inițieze practici benefice pentru climă și mediu, precum și să modeleze dimensiunea socială a agriculturii.

Modernizarea agriculturii Poloniei, la fel ca în Occident

Datorită faptului că transformarea tehnologică a avut loc în Polonia mult mai târziu decât în Europa de Vest, soluțiile aplicate în sectorul agroalimentar polonez sunt relativ moderne în comparație cu cele din Occident. Astfel, agricultura a avut un impact extrem de mare asupra economiei Poloniei. De asemenea, statul se află pe lista celor mai moderne din blocul comunitar în ceea ce privește prelucrarea laptelui, bazată pe cooperative. 

Vedere aeriană deasupra câmpurilor de recoltare în timpul iernii în apropierea satului Piotrowice Nyskie din Polonia, Sursa foto: dreamstime.com

Vedere aeriană deasupra câmpurilor de recoltare în timpul iernii în apropierea satului Piotrowice Nyskie din Polonia, Sursa foto: dreamstime.com

Imaginea agriculturii poloneze de astăzi este complet diferită de cea de dinainte de 2004. Imaginea stereotipică a fermierului polonez înapoiat a fost uitată. Astăzi, mulți fermieri nu sunt diferiți de cei din Occident. Aceștia își gestionează fermele ca pe niște afaceri. Fermierii sunt din ce în ce mai des oameni educați, cu cunoștințe de specialitate. Automat, acest lucru duce la majorare a productivității fermelor. 

În Polonia există două tipuri de agricultură, ce funcționează în paralel. Pe de o parte, se remarcă fermele mici, care produc în principal pentru propriile nevoi, iar pe de altă parte, sunt entitățile industriale care desfășoară o producție intensivă. 

Câmp de rapiță, Polonia, Sursa foto: dreamstime.com

Câmp de rapiță, Polonia, Sursa foto: dreamstime.com

Ponderea celor angajați în agricultură în numărul total al celor angajați în Polonia este în prezent de 10,5 %. În țările Uniunii Europene, aceasta este mai mare doar în România, Bulgaria, Croația și Grecia.

Economia Poloniei se construiește pe terenurile agricole 

Polonia este dominată de soluri de calitate medie și sărace, cu o fertilitate scăzută, dar datorită tratamentelor agrotehnice, eficiența agricolă a acestora este bună, aproximativ 60% din suprafața solului este utilizată pentru agricultură, restul fiind plantat cu păduri.

Conform datelor recensământului, în ultimii 10 ani, suprafața terenurilor agricole din Polonia a scăzut cu aproape 200.000 de hectare. Structura culturilor arată faptul că 73% din totalul terenurilor agricole sunt însămânțate, iar 21,8% sunt pășuni. Din aceste 73%, cerealele reprezintă 70% din culturi.

Câmp de grâu verde în Polonia, Sursa foto: dreamstime.com

Câmp de grâu verde în Polonia, Sursa foto: dreamstime.com

Ponderea procentuală în cultivarea cerealelor în exploatațiile agricole a scăzut cu 4,5% în ultimii 10 ani. De asemenea, culturile de cartofi au scăzut cu 1,5%, iar cele de sfeclă au crescut cu 0,3%. De menționat este și faptul că numărul de ferme din Polonia a scăzut cu 13%. În ceea ce privește suprafața medie a fermelor, aceasta a crescut de la 9,80 ha la 11,1 ha. De asemenea, este de remarcat faptul că suprafața totală însămânțată a crescut în același timp. În Polonia există aproximativ 350.000 de ferme cu o suprafață de peste 10 ha, 27%, dar acestea utilizează aproape 72% din totalul terenurilor. Există aproximativ 180.000 de ferme cu o suprafață cuprinsă între 5 și 10 ha, iar acestea utilizează puțin peste 14% din totalul terenurilor agricole. 

Cele mai importante culturi alimentare cultivate în Polonia sunt: grâu, secară, triticale, orz, ovăz, cartofi. Culturile industriale cultivate în statul est-european sunt sfecla de zahăr, rapiță, tutun, hamei, orz și cartofi. 

Trei grupe de bază de animale de fermă în Polonia sunt bovinele, porcinele și păsările de curte. Din ce în ce mai des animalele sunt crescute în ferme mari, specializate și dotate cu echipamente moderne.

Cocoș polonez, Sursa foto: dreamstime.com

Cocoș polonez, Sursa foto: dreamstime.com

Contribuția agriculturii la economia Poloniei este în creștere, având în vedre istoria acesteia după cel de-al Doilea Război Mondial. În ceea ce privește sistemul de sprijin direct utilizat în Polonia, în Campania din 2018, Agenția pentru restructurarea și modernizarea agriculturii a plătit 9,5 miliarde de zloți polonezi( nr. moneda națională din Polonia) producătorilor agricoli. De la lansarea PDR 2014-2020 și până la sfârșitul anului 2018, 935,2 mii de persoane au beneficiat de sprijin în cadrul Programului. Beneficiarilor le-au fost transferate plăți în valoare de 16,5 miliarde de zloți polonezi.