Infofinanciar > Lumea la zi > Nimic de la ruși. UE și Ucraina implementează un program de cumpărare în comun a gazelor
Lumea la zi

Nimic de la ruși. UE și Ucraina implementează un program de cumpărare în comun a gazelor

Ucraina Sursa foto Gazeta de Sud
Sursa foto Gazeta de Sud

Datorită programului Uniunii Europene de cumpărare în comun a gazelor de pe piețele globale, Ucraina poate să facă rost de acest tip de resurse de la altă sursă decât Rusia. Joi, șeful politicii energetice a Uniunii Europene, Kadri Simson, obiectivul programului este acela de a achiziționa 2 miliarde de metri cubi de combustibil înainte de iarna viitoare.

Schema de înlocuire a gazului rusesc

Țările Uniunii Europene ce au ca scop înlocuirea gazului rusesc, au intenția de a face o cerere în comun pentru a semna primele contracte colective de gaze din lunile ce urmează, în așa fel încât umplerea depozitelor să înceapă înainte ca cererile din timpul iernii să atingă culmile.

Peste 50 de companii de pe întreg globul sunt interesate să cadă la un acord și să semneze contracte cu Europa, conform lui Sefcovic. După prima licitaţie, Uniunea Europeană va organiza mai multe achiziţii comune pe un fundament regulat pentru a se asigura că blocul are destule gaze naturale. În ciuda faptului că procentul de umplere a depozitelor de gaze din Europa este deja la 61%, mulțumită unei ierni blânde, preocuparea s-a mutat spre reumplerea depozitelor înaintea următorului sezon rece.

„Ucraina a indicat că, pe lângă propria producţie internă, ar putea avea nevoie, pentru o iarnă sigură, de încă 2 miliarde de metri cubi”, a precizat joi comisarul european pentru energie, Kadri Simson, în cadrul unei conferinţe de presă.

Maros Sefcovic, Vicepreşedintele Comisiei Europene, angajat în gestionarea achiziţiilor comune de gaz ale Uniunii Europene, a avut o videoconferinţă cu furnizorii internaţionali de gaze, miercuri.

Sefcovic a afirmat că Europa este pe cale să facă o expansiune în ceea ce privește capacitatea de retransformare a gazelor naturale lichefiate la 227 de miliarde de metri cubi până în anul 2024. În prezent, sunt 178 de miliarde de metri cubi, iar schimbarea va avea loc pe măsură ce ţările vor schimba gazul rusesc cu alte surse de aprovizionare.

Situația Ucrainei în raport cu Europa

Participarea Ucrainei la schema Uniunii Europene ar putea ajuta la evitarea unei posibile crize a gazelor. Din totalul de 27,3 miliarde de metri cubi de gaz consumat de Ucraina în 2021, aproximativ 19,8 miliarde de metri cubi vor proveni din producția internă. Importurile au fost de 2,6 miliarde de metri cubi și 4,9 miliarde de metri cubi de gaz au fost extrași din rezervoarele subterane.

Estimările inițiale ale companiei energetice de stat Naftogaz au indicat producția de gaz a Ucrainei în 2022 la aproximativ 18 miliarde de metri cubi. Ucraina folosește puțin gaz pentru generarea de electricitate, dar se bazează pe combustibil pentru încălzire și industrie. Aceste sectoare sunt vulnerabile atunci când atacurile rusești deteriorează infrastructura.

Ucraina nu importă gaz direct din Rusia, dar conductele ucrainene încă transportă o parte din gazul rusesc în Europa. Federația a bombardat infrastructura energetică a Ucrainei în ultimele luni, lansând joi un atac cu rachetă asupra ei, care a ucis cel puțin șase civili. De asemenea a deconectat centrala electrică și a închis-o, forțând alimentarea de urgență cu motorină.

Kadri Simson a declarat joi că se va întâlni cu Ucraina pentru a discuta despre statutul celei mai mari centrale nucleare din Europa. Simson a mai spus că va convoca o videoconferință de urgență cu miniștrii energiei ai Uniunii Europene, conform hotnews.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.