Infofinanciar > Info > Israelul refuză Ucraina! Ministrul de externe evreu la Kiev: ajutoare umanitare da, arme nu
Info

Israelul refuză Ucraina! Ministrul de externe evreu la Kiev: ajutoare umanitare da, arme nu

sursa foto I24NEWS
sursa foto I24NEWS

Ministrul israelian de externe, Eli Cohen, s-a întâlnit joi seara cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după ce acesta a susținut planul de pace al președintelui ucrainean și a promis că va contribui la asigurarea unei finanțări în valoare de 200 de milioane de dolari pentru țara sa devastată de război.

Vizita lui Cohen în Ucraina este cea mai importantă vizită la cel mai înalt nivel făcută de un oficial israelian de la invazia Rusiei de anul trecut. Ministrul de externe israelian a anunțat măsurile pe care țara sa este pregătită să le ia pentru a ajuta Ucraina devastată de război, atunci când s-a întâlnit cu omologul său Dmitro Kuleba la Kiev, joi după-amiază.

În timpul întâlnirii, el a reînnoit, de asemenea, angajamentul Israelului de a furniza țării un sistem de avertizare timpurie. Planul de pace ucrainean va fi prezentat săptămâna viitoare în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite. „Sunt mândru să fiu alături de Ucraina în fața acestor vremuri dificile”, a declarat Cohen.

Kuleba a mulțumit Israelului pentru ceea ce a făcut, dar a spus că Kievul ar dori să vadă și sprijin militar din partea Israelului. „Asistența umanitară este importantă, dar în primul rând este important să obținem victoria în acest război”, a declarat Kuleba. „Israelul cunoaște perfect lista mijloacelor noastre militare și defensive pe care le-am pus la dispoziția guvernului anterior și a acestui guvern, vom aștepta să se ia o anumită decizie. Vorbim despre protecția spațiului aerian ucrainean”, a spus el.

Mai devreme în cursul zilei, Cohen a vizitat locul unde se află mormântul comun al victimelor ucise în primele luni ale războiului de la Bucea. „Este imposibil să rămâi imparțial în fața priveliștii dure și a poveștilor de groază pe care le-am auzit și la care am fost expus aici”, a declarat Cohen după ce a vizitat mormântul victimelor ucise în război de la Bucea.

„Israelul condamnă orice vătămare intenționată a nevinovaților”, a spus Cohen. Acesta este primul oficial israelian la nivel înalt care vizitează Ucraina de când Rusia a invadat țara anul trecut.

Cohen vizitează Babân Iar, locul unde au murit evrei în Holocaust

„Ne aflăm astăzi în acest loc dureros, unde au fost uciși peste 30 de mii de evrei, un pas care a precedat teribila soluție finală care a dus la dispariția a peste un milion și jumătate de evrei din teritoriile fostei Uniuni Sovietice”, a declarat Cohen.

„Holocaustul este o pată neagră în istoria omenirii și trebuie să ne amintim că uciderea sistematică a evreilor, oriunde s-ar afla, nu se va mai întoarce niciodată!”, a subliniat el. ”Pot să garantez că vom face totul pentru a ne proteja poporul nostru și pentru a-i oferi securitate împotriva celor care semănau răul împotriva lui”, a declarat el.

Mai târziu în cursul zilei, Cohen va ridica drapelul la ambasada Israelului din Kiev, care fusese închisă din cauza războiului.  „Am sosit astăzi pentru prima vizită a unui ministru israelian la Kiev de la izbucnirea ostilităților”, a declarat el după ce a coborât din tren.

„În ultimul an, Israelul a fost alături de poporul ucrainean și de partea Ucrainei. Astăzi vom ridica drapelul israelian la ambasada din Kiev, care va reveni la o activitate continuă cu scopul de a consolida relațiile dintre țări”, a spus Cohen.

Eli Cohen vizitează Kievul, pe fondul presiunilor occidentale de a spori ajutorul israelian

Israelul se află sub presiune din partea Statelor Unite pentru a face mai mult pentru a sprijini Ucraina pe fronturile umanitar, economic și de securitate. De altfel, Ucraina dorește ca Israelul să îi furnizeze arme defensive pentru combaterea rachetelor și a dronelor, lucru împotriva căreia Moscova a avertizat deja public că va aduce consecințe statelor care participă în astfel de acțiuni.

Israelul a rămas în urma aliaților săi occidentali în ceea ce privește susținerea Ucrainei și a menținut o poziție mai neutră în timpul celor doi prim-miniștri anteriori, Yair Lapid și Naftali Bennett.

Se credea că premierul Benjamin Netanyahu, care are o relație puternică cu președintele rus Vladimir Putin, va fi îndreptat Israelul în direcția Rusiei, dar în schimb a pivotat spre sprijinirea Ucrainei, scrie the Jerusalem Post.