Infofinanciar > Lumea la zi > Kremlinul confirmă vizita lui Xi Jinping la Moscova! Va reușit China să fie mediator între Zelenski și Putin?
Lumea la zi

Kremlinul confirmă vizita lui Xi Jinping la Moscova! Va reușit China să fie mediator între Zelenski și Putin?

Xi Jinping, Sursa foto: dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Președintele chinez Xi Jinping va vizita Rusia la începutul săptămânii viitoare, în prima sa deplasare de acest fel de la invadarea Ucrainei de anul trecut. Vizita se va desfășura de luni, 20 martie,  până miercuri, 22 martie. 

La invitația președintelui rus Vladimir Putin, Xi Jinping va efectua o vizită de stat de luni până miercuri, a anunțat vineri Ministerul chinez de Externe.

Vizita a fost confirmată și de Kremlin

„În timpul acestei vizite, președintele Xi va avea un schimb de opinii aprofundat cu președintele Vladimir Putin cu privire la relațiile bilaterale și la principalele probleme regionale internaționale de interes reciproc”, a declarat purtătorul de cuvânt Wang Wenbin, în cadrul unei ședințe periodice de informare. „Coordonarea strategică și cooperarea practică dintre cele două țări vor contribui la creșterea legăturilor bilaterale”.

„Cei doi lideri vor discuta subiecte-cheie privind dezvoltarea în continuare a parteneriatului cuprinzător și a cooperării strategice dintre Rusia și China”, a precizat acesta într-o declarație. Totodată, urmează să fie anunțate o serie de „documente bilaterale importante”, conform NBC News.

China vrea să fie mediatorul conflictului

Ministerul chinez de Externe nu a confirmat rapoartele potrivit cărora călătoria lui Xi în Rusia va fi urmată de o întâlnire virtuală cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu care liderul chinez nu a mai vorbit de dinainte de începerea războiului din Ucraina în februarie anul trecut.

„Suntem în comunicare cu toate părțile”, a declarat Wang ca răspuns la o întrebare despre aceste rapoarte.

Vizita lui Xi Jinping în Rusia are loc în contextul în care China încearcă să se poziționeze ca mediator în conflictul, care se află acum în al doilea an. O propunere de pace în 12 puncte publicată de Beijing luna trecută a primit un răspuns cald atât în Ucraina, cât și în Rusia, în timp ce a fost rapid respinsă de Occident ca fiind prea favorabilă Moscovei.

China, care a declarat un parteneriat „fără limite” cu Rusia cu câteva săptămâni înainte de invazia din Ucraina, a încercat să se prezinte ca fiind neutră în conflict. S-a abținut să condamne agresiunea Rusiei sau chiar să o numească invazie, în timp ce a cerut negocieri și a fost atentă să evite încălcarea sancțiunilor internaționale.

Ce poziție vor lua chinezii în războiul din Ucraina?

Statele Unite au avertizat că China ar putea lua în considerare posibilitatea de a trimite artilerie și muniție Rusiei pentru a fi folosite în conflict, ceea ce ar reprezenta o schimbare semnificativă în abordarea sa. Beijingul a respins rapoartele și a acuzat Washingtonul de escaladarea conflictului prin sprijinul acordat Kievului.

Într-o convorbire telefonică rară, joi, cu omologul său ucrainean, noul ministru chinez de externe, Qin Gang, a declarat că Beijingul este îngrijorat de faptul că conflictul ar putea scăpa de sub control și că speră într-o soluție politică.

„China a aderat întotdeauna la o poziție obiectivă și echitabilă în problema Ucrainei, este angajată să încurajeze discuțiile de pace și face apel la comunitatea internațională să creeze condiții pentru discuții de pace”, i-a spus el lui Dmytro Kuleba, potrivit unei redactări a Ministerului chinez de Externe.

Kuleba, care a vorbit de asemenea cu secretarul de stat Antony Blinken mai devreme joi, a declarat pe Twitter că el și Qin au „discutat despre semnificația principiului integrității teritoriale”. El a spus că a subliniat, de asemenea, importanța propriului plan de pace al lui Volodimir Zelenski.

Xi și Putin s-au întâlnit anterior în Uzbekistan în septembrie anul trecut, în marja unui summit regional. Putin l-a invitat pe Xi să efectueze o vizită de stat în timpul unei videoconferințe în decembrie, iar diplomatul de top al Chinei, Wang Yi, a pus bazele unei noi pregătiri pentru această călătorie atunci când a fost la Moscova luna trecută.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.