Infofinanciar > Lumea la zi > După Polonia urmează Germania. Anunțul lui Olaf Scholz despre războiul din Ucraina
Lumea la zi

După Polonia urmează Germania. Anunțul lui Olaf Scholz despre războiul din Ucraina

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei
Sursa foto: dreamstime.com

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a precizat în cursul zilei de astăzi că est vital pentru dinamica războiului, ca Ucraina să primească cât mai repede cu putință echipamentul militar.

„Alături de partenerii noştri europeni, vom decide împreună în timpul summitului european de săptămâna viitoare, noile măsuri pentru a asigura o aprovizionare mai bună şi continuă cu muniții a Kievului”, afirmația aparține oficialului german și a fost făcută astăzi în cadrul uni discurs ținut de cancelarul Scholz în fața deputaților din Bundestag( Parlamentul Germaniei).

Olaf Scholz deschide proiecte de aprovizionare și pentru alte state ale UE

Potrivit demnitarului german, Olaf Scholz , motorul economiei europene, Germania, este pregătită să „ deschidă proiectele de aprovizionare pentru alte state membre ale Uniunii Europene”.

Cancelarul federal german a subliniat faptul că guvernul de la Berlin „va continua sprijinul său politici, financiar, umanitar și militar pentru Ucraina oricât va fi necesar”, în condițiile în care Kievul solicită de luni de zile mai multă muniție. Luptele intense de pe frontul din Bahmut au secătuit depozitele de armament și muniție ale armatei ucrainene, prin urmare, Kievul nu are altă variantă decât aceea de a solicita din partea statelor occidentale mai mult sprijin militar. 

Forțele armate ucrainene duc lipsă în special de obuze de 155mm necesare tunurilor pe care le utilizează pentru a face față agresiunii Moscovei. Bloomberg atragea atenția asupra faptului că armata ucraineană folosește până la 210.000 de cartușe lunar, în timp ce armata Moscovei folosește undeva între 20.000 și 60.000 de cartușe zilnic, potrivit stiripesurse.ro.

Necesarul Ucrainei ne va costa cel puțin un miliard de euro

 În ceea ce privește capacitatea de producție a Uniunii Europene, aceasta poate susține construcția a maxim 25.000 de proiectile lunar. Thierry Breton, comisarul european pentru industrie, a declarat de curând că Europa este nevoită să crească producția de muniții cu destinația Ucraina.

 În momentul de față, la nivelul Uniunii europene sunt aproximativ 15 companii care produc muniție. „Trebuie să acţionăm foarte repede, războiul în Ucraina, dorit de Vladimir Putin, tragic, se traduce acum printr-un război de tranşee, faţă în faţă, şi este evident că ţine de cine trimite mai multe muniţii, de o parte sau de alta”, a explicat Thierry Breton pentru postul de radio RMC.

Necesarul de cartușe pentru Ucraina în acest an este de aproximativ un milion, acest necesar ar costa statele europene aproximativ 4 miliarde de euro. Estonia a fost primul stat european care a ridicat această problemă în fața executivului european, solicitând să se finanțeze de urgență creșterea capacității de producție pentru ca livrarea necesarului pentru acest an să fie posibilă.

La începutul acestei luni, miniștrii europeni de Apărare au susținut propunerea șefului politicii externe a UE, Josep Borrell de folosi un miliar de euro din Fondul european pentru pace pentru a furniza imediat Ucrainei muniția necesară. De asemenea, sunt toate șansele ca un alt miliard de euro să fie alocat pentru achiziționarea comună de obuze.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.