Infofinanciar > Lumea la zi > Ultimul anunț înainte de vizita lui Xi Jinping la Moscova! Declarațiile ministrului chinez de Externe
Lumea la zi

Ultimul anunț înainte de vizita lui Xi Jinping la Moscova! Declarațiile ministrului chinez de Externe

China Rusia Ucraina Sursa foto Playtech.ro
Sursa foto: Playtech.ro

Un apel în regim de urgență a fost făcut de către diplomația chineză, pentru Moscova și Kiev, chiar înainte de mult-așteptata vizită a președintelui Xi Jinping în Rusia, o întrunire care nu a fost confirmată în mod oficial.

În acest fel, China a cerut, joi, ca Rusia și Ucraina să înceapă „urgent” negocierile pentru pace, făcând un avertisment ce vizează riscul scăpării de sub control a conflictului armat, potrivit unui comunicat emis de Ministerul de Externe de la Beijing.

Temerile Chinei

Comunicatul a apărut în urma discuției ministrului chinez de Externe de joi, realizate prin intermediul telefonului, cu Dmitro Kuleba, omologul său ucrainean.

„China se teme că actuala criză s-ar putea agrava și ar putea deveni incontrolabilă. Sperăm că toate părțile își vor păstra calmul, vor da dovadă de reținere, vor relua cât mai rapid negocierile de pace și vor reveni la un parcurs de soluționare politică”, a explicat Qin Gang, conform comunicatului citat.

De curând, Ministerul chinez de Externe a prezentat un proiect ce privește un „plan de pace” între Kiev şi Moscova. Beijingul a sugerat un armistiţiu de durată şi negocieri de pace, cu ajutorul principiului respectării „suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale”. Simultan, China a avut insistențe la adresa tratării cu seriozitate a „intereselor legitime de securitate ale tuturor naţiunilor”, având o sugestie ce privește susţinerea argumentaţiei Rusiei vizând obţinerea de garanţii de apărare din partea Statelor Unite şi NATO.

„Toate părţile ar trebui să susţină Rusia şi Ucraina spre o singură direcţie, ajungerea la un armistiţiu complet. Toate părţile trebuie să rămână raţionale, să demonstreze reţinere şi să evite amplificarea conflictului, înrăutăţirea crizei sau chiar ieşirea conflictului de sub control”, a explicat Ministerul de Externe de la Beijing, subliniind importanța unor eforturi de evitare a unui război nuclear, potrivit antena3.ro.

Negocierile Rusiei și Ucrainei, blocate

În prezent, între Rusia și Ucraina încă nu există negocieri pentru stoparea conflictului armat ce a început anul trecut, în februarie.

Ucraina și Occidentul au lansat acuzări la adresa statului lui Vladimir Putin conform cărora Rusia duce lipsă de seriozitate în negocierile precedente. Kremlinul a făcut cunoscut atât refuzul liderilor ucraineni de a negocia, cât și decizia Uniunii Europene și NATO de a oferi arme Kievului.

Administrația ucraineană a președintelui Zelenski a pus condiții la negocierile cu Rusia ce vizează retragerea trupelor ruse şi a emis un decret prin care nu va participa la negocieri simultan timpului în care Vladimir Putin se află în funcția de președinte.

Președintele ucrainean a precizat că nu înțelege cu ce persoană de la conducerea rusă este posibilă desfășurarea unui dialog și a avut îndoieli legate de veridicitatea persoanei care a apărut la televizor în calitate de președinte al Rusiei. Cu alte cuvinte, Zelenski speculează că omul ce a apărut pe ecrane nu ar fi Vladimir Putin.

Continuând discuția despre președintele rus, Zelenski a mai declarat și că Putin a făcut o promisiune liderilor statelor din Occident, ca imediat a doua zi să nu respecte deloc lucrurile la care s-a angajat, pornind o lansare a invaziei la scară largă a Ucrainei, conform ziare.com.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.