Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin se schimbă la 180 de grade! Liderul de la Kremlin: „Nu există țări neprietenoase față de Rusia”
Lumea la zi

Vladimir Putin se schimbă la 180 de grade! Liderul de la Kremlin: „Nu există țări neprietenoase față de Rusia”

sursă foto: hotnews.ro; Vladimir Putin aclamat de fani
FOTO: hotnews.ro

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, în cursul zilei de astăzi, și-a schimbat poziția în privința retoricii pe care Moscova o utilizează de aproximativ un an de zile. Este vorba de sintagma „ țări neprietenoase” față de Rusia, despre care, Vladimir Putin a afirmat că ar fi utilizată incorect, informează agenția de presă TASS.

„Expresia ‘țări neprietenoase’ a intrat în conștiința noastră publică și în circulație. Nu reflectă cu exactitate realitățile existente. Se poate spune că nu reflectă deloc, pentru că avem elite neprietenoase într-un anumit număr de țări și conducători neprietenoși” a declarat președintele rus în cadrul congresului Uniunii Industriașilor și Antreprenorilor din Rusia.

Vladimir Putin își schimbă retorica

Vladimir Putin și-a completat declarația precizând că sistemul politic din mai multe părți ale lumii „ de multe ori ridică vârf oameni cu nivel de educație și cultură generală destul de scăzut, uneori ei nu înțeleg ce spun și ce fac. Rezultatul, după cum știți, este evident. Munca lor este în detrimentul propriei populații și propriilor afaceri”, a conchis Vladimir Putin.

De asemenea, în cadrul aceluiași eveniment, Vladimir Putin le-a recomandat bogaților Rusiei să investească în tehnologii noi, unități de producție și întreprinderi care să ajute Moscova să treacă peste „tentativele Occidentului de a distruge economia țării”. Evenimentul în cauză este primul în care liderul de la Kremlin s-a întâlnit față în față cu unii dintre cei mai avuți oameni ai Federației Ruse.

Comentariile actuale ale lui Vladimir Putin sunt iterate la mai bine de un an după ce executivul rus a întocmit și aprobat o listă cu state și teritorii considerate neprietenoase. În linii mari este vorba de țările care au decis să se ralieze sancțiunilor impuse de  statele occidentale, potrivit tass.ru.

Lista statelor sancționate de SUA

În capul listei se află Statele Unite ale Americii urmată de Canada la care se adaugă țările membre ale Uniunii Europene, Marea Britanie (printre care și teritoriile Britanice Jersey, Anguilla, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar), Ucraina, Muntenegru, Elveția, Albania, Andorra, Islanda, Monaco, Norvegia, Coreea de Sud, Australia, Micronezia, Noua Zeelandă, Singapore și Taiwan.

Moscova a anunțat anul trecut pe 7 martie 2022 că statele care au datorii față de creditorii străini aflate pe lista statelor neprietenoase le vor plăti în ruble, în condițiile în care moneda națională a Federației Ruse cunoscuse o devalorizare puternică la momentul respectiv.

La scurt timp, Moscova la rândul ei a adoptat diferite forme de sancțiuni și penalități pentru statele, considerate neprietenoase. În acest sens, Vladimir Putin anunțase personal la 31 martie trecut că statele menționate vor fi obligate să achite importurile energetice rusești în ruble.

„Astăzi am semnat un decret care stabilește regulile de comercializare a gazelor naturale rusești cu așa-zise state neprietenoase” a declarat la vremea respectivă completând cu faptul că „ entitățile statale neprietenoase” față de Rusia vor fi nevoite să deschidă conturi în ruble la băncile rusești pentru a achita gazul.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.