Infofinanciar > Lumea la zi > Iubire mare între Vladimir Putin și Xi Jinping. Cei doi se vor întâlni mai curând decât preconizat
Lumea la zi

Iubire mare între Vladimir Putin și Xi Jinping. Cei doi se vor întâlni mai curând decât preconizat

Vladimir Putin și Xi Jinping Sursa foto The Daily Beast
Credit imagine: The Daily Beast

„Relația de dragoste” dintre Rusia și China se aprofundează. Ambele țări au relații din ce în ce mai tensionate cu Statele Unite ale Americii, ceea ce le apropie și mai mult. Prin urmare, Xi Jinping se va mișca mai repede decât a fost preconizat și va merge în Rusia, pentru a se întâlni cu omologul său, Vladimir Putin, cel mai probabil chiar săptămâna viitoare.

Această întrevedere este de mult timp în discuții. Republica Populară Chineză s-a oferit să medieze pacea dintre Rusia și Ucraina. Deși țara est-asiatică se proclamă neutră în conflictul din Europa, acțiunile pe care le-a întreprins îi oferă o poziționare mai degrabă pro-rusă.

Când era prevăzută întâlnirea

Presa internațională consideră iminentă întâlnirea între cei doi lideri controversați. Bănuiala jurnaliștilor s-a adeverit. În data de 30 ianuarie 2023, agenția rusească de presă TASS a anunțat că Xi Jinping este așteptat pe teritoriul Rusiei în primăvară. Wall Street Journal considera că această întrevedere va avea loc cel mai probabil în aprilie sau mai.

Vaguitatea datei s-a păstrat, însă, conform știripesurse.ro, președintele chinez ar urma să plece chiar săptămâna viitoare spre Moscova. Deocamdată, plecarea lui Xi Jinping nu este confirmată. Ministerul de Externe al Republicii Populare Chineze nu a răspuns la solicitările instituțiilor de presă de a oferi mai multe detalii. Kremlinul a refuzat vehement să comenteze posibilitatea vizitei pe care Vladimir Putin o va primi în această primăvară, se pare că în curând.

Relațiile dintre Xi Jinping și Vladimir Putin

Cei doi președinți au relații politice și economice pozitive. În februarie 2022, înainte ca războiul din Ucraina să izbucnească, Moscova și Beijingul au semnat un parteneriat „fără limite”. Se pare că prevederile acestui acord au rămas în picioare. Vladimir Putin i-a transmis public felicitări lui Xi, atunci când acesta din urmă și-a început al treilea mandat prezidențial consecutiv. În comunicatul său, Putin l-a numit pe omologul său chinez „prieten drag”.

Totodată, presupusa neutralitate a Chinei în războiul ruso-ucrainean este sub semnul întrebării. Deși nu a întreprins o acțiune vădit pro-rusă, Republica Populară Chineză a păstrat o comunicare asiduă cu Kremlinul. În schimb, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, nu a fost niciodată direct contactat de conducerea de la Beijing. În plus, tranzacțiile comerciale ruso-chineze au crescut semnificativ în 2022, chiar anul care a fost în majoritatea lui marcat de conflictul militar din Ucraina.

Trebuie să menționăm și că ambele state au o atitudine profund anti-americană. Statele Unite ale Americii au imaginea unei surse constante de fricțiune – țara lui Joe Biden este în mod evident pro-ucraineană. De asemenea, ea susține independența Taiwanului față de Republica Populară Chineză.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.