Lumea la zi

Gigantul petrolier care promite să facă uitat Gazpromul până în 2025! Toate mișcările din energie de pe mapamond

gaze naturale Africa - sursa foto - Economica.net
Sursă foto: Economica.net

Compania italiană Eni a promis că va înlocui complet gazul rusesc până în 2025, datorită proiectelor majore de dezvoltare a GNL din Africa până în Orientul Mijlociu și a descoperirilor majore din estul Mediteranei.

Potrivit Oilprice.com, directorul operațional al Eni, Guido Brusco, a declarat marți seară participanților la conferința Gastech de la Milano că gigantul energetic italian „intenționează să înlocuiască complet gazul rusesc până în 2025, ajutat de câmpurile din East Med”.

Totodată, adjunctul, Cristian Signoretto a declarat la conferință că Eni va investi, de asemenea, aproape 4,5 miliarde de dolari în fiecare an, în următorii trei ani, în activități upstream în mai multe locații, inclusiv în Qatar, Congo, Egipt și Algeria.

„Ne-am angajat pe deplin să investim 4,5 miliarde de dolari pe an în upstream pentru a aduce noi surse de aprovizionare cu gaze„, au declarat reporterii citați de Signoretto, făcând referire în special la proiectele de GNL din Africa și Orientul Mijlociu și indicând, de asemenea, că Indonezia va fi o arenă cheie pentru investiții.

Din Algeria, a precizat Eni, gazul se va dubla la 18 miliarde de metri cubi pe an până în 2024. Din Europa de Nord, Eni intenționează să obțină încă 4 miliarde de metri cubi de gaz.

În planul său strategic 2022-2025, dezvăluit în februarie, Eni a declarat că va investi în medie șapte miliarde de euro pe an în diferitele sale afaceri. Bogățiile de gaze din estul Mediteranei vor juca, de asemenea, un rol în planul Eni de a salva Europa de gazul rusesc.

Moldova așteaptă un preț mai bun din partea Gazprom în octombrie

Luna octombrie poate veni cu vești bune pentru sectorul energetic din Republica Moldova. În conformitate cu contractul semnat cu Gazprom, formula de calcul a prețului în luna octombrie va fi modificată prin schimbarea cotei valorice a gazelor naturale și a petrolului.

Vicepremierul Andrei Spînu a declarat, potrivit Ipn.md, că dacă Gazprom nu va rezilia unilateral contractul, noua formulă va genera un preț de achiziție mai mic. Totodată, oficialul a dat asigurări că Guvernul îi va ajuta pe cetățeni să facă față facturilor mai mari la gaze printr-un mecanism complex de subvenționare, transmite IPN.

„În primăvară, am cumpărat primele 24,5 milioane de metri cubi de gaze, iar în august am mai cumpărat încă 10 milioane. Statul este obligat prin lege să creeze rezerve strategice. Asta înseamnă că, în caz de urgență, statul trebuie să aibă capacități de intervenție. Calculele experților arată că această perioadă este de 5-10 zile. Așadar, această cantitate ne ajută pe parcursul a minimum cinci zile și maximum zece zile în orice perioadă a anului.

Suntem aproape de a obține un împrumut de la BERD. Primele 100 de milioane de euro vor fi folosite pentru a crea depozite de gaze. De asemenea, celelalte 200 de milioane de euro pot fi folosite pentru a forma depozite pentru aprovizionarea cetățenilor și a economiei în cazul în care Gazprom decide să oprească livrările pentru Republica Moldova. Șapte companii au fost evaluate ca fiind capabile să furnizeze gaze naturale. Acestea pot câștiga concursurile de licitație în funcție de prețul pe care îl vor oferi”, a declarat Andrei Spînu în cadrul emisiunii „Important” de la postul TVC 21.

Cehia și Polonia își întăresc cooperarea pentru construcția unui gazoduct

Cehia și Polonia și-au reînnoit cooperarea privind gazoductul Stork II, ambele țări arătând sprijin pentru proiect, a declarat marți seară premierul ceh Petr Fiala jurnaliștilor la Forumul Economic de la Karpacz, în urma discuțiilor cu premierul polonez Mateusz Morawiecki. Premierii celor două țări s-au întâlnit marți seară pentru a discuta despre viitorul securității energetice în Europa Centrală.

Potrivit Expats.cz, dezvoltarea gazoductului Stork II, care ar duce de la frontiera cehă la Świnoujście în Polonia, va permite diversificarea în continuare a livrărilor de gaze naturale în Europa, reducând în același timp dependența de gazul rusesc. Planurile sprijinite de UE pentru gazoduct au fost oprite de administrația fostului premier Andrej Babiš în 2018.

„Am convenit că este necesar să găsim o soluție europeană, că este necesar să intervenim în prețurile energiei, astfel încât acestea să fie acceptabile pentru cetățeni și firme. Sunt mai multe variante care pot fi aplicate. Cu siguranță trebuie să vorbim despre o formă de plafoane de preț”, a spus Fiala, adăugând că actualele structuri de stabilire a prețurilor la energie trebuie să se schimbe.

Chevron vizează piața europeană

Chevron Corp. își dezvoltă afacerile cu gaze naturale lichefiate, cu un nou accent pe Europa, unde națiunile îmbrățișează rapid combustibilul în timp ce încearcă să se elibereze de dependența de energia rusă.

Strategia implică valorificarea activelor care vizează Europa, cum ar fi câmpurile din Israel, și utilizarea contractelor de cumpărare a GNL din SUA, a declarat Colin Parfitt, vicepreședinte pentru la Chevron.

Potrivit Bnnbloomberg.ca, Chevron a semnat în iunie acorduri pentru a cumpăra GNL de la dezvoltatorii americani Venture Global LNG Inc. și Cheniere Energy Inc., deschizând noi piețe. Chevron are deja o prezență semnificativă pe piața gnl din Asia, furnizând clienților precum Japonia și Coreea de Sud de la proiectul său Gorgon din Australia.

„Ne-am concentrat în cea mai mare parte pe Asia pentru că acolo sunt atuurile noastre, iar acum ne concentrăm mult mai mult la nivel global, pentru că adăugăm active care se potrivesc mult mai bine pentru a satisface cererea în Europa”, a declarat Parfitt într-un interviu la conferința Gastech de la Milano. Chevron are, de asemenea, un rol în proiectul de GNL din Angola și în operațiunile din Guineea Ecuatorială.

Australia rămâne în colaborare strânsă cu Japonia și Coreea de Sud

Conform Japantimes.co.jp, Australia spune că face tot ce poate pentru a se asigura că livrările de gaze naturale lichefiate către clienții asiatici vor rămâne fiabile, în contextul în care producătorii ar putea fi forțați să se reorienteze pentru a atenua deficitul intern.

Cererea crescută de gaze naturale în Australia și previziunile privind o penurie anul viitor au determinat apeluri pentru ca guvernul să insiste asupra unei politici care să oblige operatorii de gaze din statele estice să ofere încărcături necontractate pe piața internă înainte de a exporta încărcături spot.

„Înțeleg preocupările japonezilor și ale coreenilor, de asemenea”, a declarat miercuri, într-un interviu acordat la Canberra, ministrul australian al resurselor, Madeleine King. „Lucrurile asupra cărora avem control, vom lucra în cooperare cu ei”, a spus ea, fără a garanta însă că nu va exista nicio redirecționare a ofertei.

Japonia a importat anul trecut GNL de peste 17 miliarde de dolari australieni (11,4 miliarde de dolari) din Australia. Ambasadorul Shingo Yamagami a declarat marți, la o conferință pe teme miniere la Canberra, că guvernul său „urmărește cu atenție consultările în curs de desfășurare ca răspuns la prezicerea unei penurii de gaz” în Australia anul viitor.